Tušírovací pravítko

Pravidla fóra
toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem
stanik84

22. 10. 2025, 1:21

david.2 píše: 21. 10. 2025, 10:27
Pravda jedna je,že pravítka i přes relativně vysoké prodejní ceny moc nejsou.Pravda dvě,že pokud je někdo má,tak si je cení.. Ale není to kvůli tomu,že si myslí,že sedí na cihle zlata,je to právě kvůli tomu,že (možná) ví,jak je nelehké udělat si ho doma.
Právě proto že nejsou a nebudou, tak odpočívají zavěšený ve skříni ;) . Stejně tak vedle nich uplně stejně kontrolní trny do hrotů na brusky. Tak jak se to normálně třeba se špindlema dělá. Ale Tobě to asi vysvětlovat nemusím :-) .
capajev

22. 10. 2025, 5:48

zverodoktor píše: 22. 10. 2025, 7:09 Potrebuješ to pravítko okamžite? Ak budeš sledovať cz aj sk bazoš a aukro tak 3-4 x do roka sa nejaké objaví. Povedal by som, že bez vybavenia a skúseností kým zaškriabeš svoje z nejakého kusa liatiny tak aby vyhovelo, medzitým sa na bazáre objavia aspoň 4. Minimálne budeš mať kvalitný základ na škrabanie.
No já už po něm nějakou dobu koukám a takovyhle mensi moc nerostou a nebo bejvaji lidi rychlejsi, preci jen tam nechodim 24/7 :-). Uplne na to nespecham…
zverodoktor

22. 10. 2025, 9:44

Chce to čas a pozerať dosť inzerátov, ony často bývajú niekde v bedničke alebo regále v inzerátoch typu "predám nejaké náradie do dielne"
SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, V20, Anycubic Kossel
zexner

23. 10. 2025, 9:31

david.2 píše: 21. 10. 2025, 10:27 Člověče,ty bys mohl jít dělat učitele( podle tý poučky,,kdo to umí,ten to dělá,kdo neumí,učí..)
Pravda jedna je,že pravítka i přes relativně vysoké prodejní ceny moc nejsou.Pravda dvě,že pokud je někdo má,tak si je cení.. Ale není to kvůli tomu,že si myslí,že sedí na cihle zlata,je to právě kvůli tomu,že (možná) ví,jak je nelehké udělat si ho doma.. kontilitina na to není vhodná z víc důvodů,ale to asi víš líp než já.. Především,ono prostě u litiny všeobecně platí,že čím starší,tím vyzrálejší.. To fakt neokradeš žíháním,nebo vytřásáním,ale jen a jen odpočíváním ( v mrazu ,ale i v horku,měřeno na léta).Nejlíp pár let před ohrubováním a po něm zase( to neokrádali ani komunisti,ač potřebovali vyrábět statisíce tun...). Samozřejmě,že pravítko,které někde najdeš/seženeš z výše uvedených důvodů musíš,,připravit".Co to je,snad aspoň tušíš.Prostě to,že ho jednou někdo někde zaškrábal není na furt,stejně jako se dokáže zkroutit lože soustruhu,tak i to pravítko ..Takové ty rady ,,vyfrézovat z kusu litiny" jsou na úrovni pomocný školy. A to bez urážky. Při tomhle navrhovaném způsobu výroby si ho klidně můžeš okopat z kusu železa neidentifikované jakosti,co najdeš v prvním šrotu a výsledek bude na srovnatelné úrovni..Jen tak mimochodem,námět na přemýšlení před usnutím: proč se asi takové věci hoblovaly?
Píšu v minulém čase,protože dneska už se u nás nevyrábí. Nejsou tu ani stroje ani znalí řemeslníci,kteří vědí a umí (viz i tohle fórum) ..
Ahoj Davide, jsem rád, že se mnou opět komunikuješ, ikdyž se ze mě snažíš udělat blbce. Dříve si toto praktikoval více na jiných členech fóra :)
Máš neuvěřitelné zkušenosti z oboru obrábění a mechaniky které ti nikdo nevezme ovšem ty materiálové můžou být krapet neaktuální. Když si přečteš svůj příspěvek znovu, nemůžeš přece popřít, že zní jak z učebnice ze 70.let. Za roky ve škole a v zaměstnání jsem v litinách poměrně znalý a nemyslím si, že je moc šancí, kde by si mě mohl doučovat. Pnutí v litině a proces jeho odstranění je na fóru poměrně kontroverzní téma a bohužel je více zamotané do mýtů, polopravd a nebo špatných interpretací.
K tomu pravítku, před lety jsem si musel jedno malé taky vyrobit, protože s 750mm dlouhým pravítkem malé suporty prostě dělat nejdou. Ve školní slévárně jsem popadnul kousek neidentifikovatelné litiny a doma z něj na frézce vyhlodal něco, co bylo jako pravítko použitelné. V galerii mobilu jsem dohledal duben 2021. No a světe div se, asi 2 měsíce nazpět jsem ho potřeboval, zkusil na desce a opis vlastně stejný jako před lety. Ten prach na poličce mi ten špalíček litiny nepokroutil.
Byl jsem zklamaný, protože jsem si udělal čas i na to, že ho budu muset přeškrabat.
Otázka na tebe, myslíš že je takový problém to pravítko udělat třeba z kontilitiny, zaškrabat a použít ke svému účelu? Uložit do skříně a až ho budu opět potřebovat, tak ho opět přeškrabat (bude-li to třeba)?
Přemýšlet v noci o hoblování je trochu zbytečné. Šedé litiny se denně odlejou jenom v republice stovky nebo tisíce tun a výrobkům to zase tak neschází (byť nepopírám, že z hlediska vnášení dalšího pnutí je to možná někdy nejšetrnější způsob).
Vyrábět pravítko z oceli je dost hloupý vtip i na tebe. Víš přece jak snadno se litina obrábí a škrabe oproti i té nejblátivější oceli. Přece jen na něco je ten grafit ve struktuře dobrej. Sníží pevnost a tažnost, zlepší obrobitelbost a ještě mi to odlehčí. Rozhodně by teda po škrábání míň bolely ruce.
Tak čau a zase se někdy ozvi.
martasg1
Sponzor fora

24. 10. 2025, 8:04

Materiálový znalci prosím poradíte? Lze litinu ze strojů, třeba z vodícich ploch co jsou zakalené, vyžíhat opět do měkķého stavu? třeba na další použití, obrábění a zaškrabání? Např. z cnc hurco z roku 1986? :D :x

Třeba profil 100x60x1000? byl by to dobrej matroš na pravítka? :idea: :lol:
CNC obrábění :shock: entita Weyland-Yutani Corp BBW
zexner

25. 10. 2025, 9:38

martasg1 píše: 24. 10. 2025, 8:04 Materiálový znalci prosím poradíte? Lze litinu ze strojů, třeba z vodícich ploch co jsou zakalené, vyžíhat opět do měkķého stavu? třeba na další použití, obrábění a zaškrabání? Např. z cnc hurco z roku 1986? :D :x

Třeba profil 100x60x1000? byl by to dobrej matroš na pravítka? :idea: :lol:
Nevím, jestli jsem jako slévač ten pravej na odbornou odpověď ale zkusím to. Popravdě jsem nikdy moc o rozpouštění struktur po kalení neuvažoval. Otázkou je, jaká fáze nebo struktura bude v litině po daném zpracování. Pokud to bude pouze plné karbidů, dalo by se to rozpustit žíháním na vyšší teplotu než je obvyklé (za nadkritických teplot). Sám jsem takto “léčil” materiálové vzorky na diplomku kde jsem přešvihnul množství hořčíku při modifikaci. Ohřev na řekněme 950 °C, výdrž se doporučuje podle vzorečku 2h + 1h na každých 25 mm tloušťky materiálu, a pak pozvolné chlazení (jeho rychlostí se dá ovlivnit výsledná pevnost - podíl feritu a perlitu).
Pokud by strukturou byl martenzit, asi bych to řešil stejně ale nedovedu říct, jak dlouhá by musela být výdrž ma teplotě. Odhadem násobně delší.
Pokud je to možné, snažil bych se to uříznou mimo kalený povrch a žíhání se vyhnout. Po výše zmíněných postupech by se zcela určitě značně oduhličil povrch a muselo by se více frézovat.
Odpovědět

Zpět na „Nákup“