napětí mezi nulákem a zemí

aneb pokec o vsem co se netyka CNC
takova nase CNC hospudka

Moderátor: sysel

berni

26. 10. 2025, 10:20

Pánové děkuji. Pokusím se reagovat na některé dotazy, které vím. Ano, jeden jistič (hlavní na chodbě domu), v bytě hned na dveřmi na liště čtyři 10ky a jedna 16ka. Fíčko žádné (nemá nikdo z baráku). Původní vedení v Al a to třídrátové. V kuchyni jsem dodělal cca 10 let zpátky další tři zásuvky, v Cu, třídrátově.

Zásuvky v celém bytě na dvou jističích. jeden okruh v pohodě. Druhý špatný - ten co řeším. Zatím jsem ve stavu kdy vím o třech zásuvkách v serii za sebou v ložnici (nevím, kudy vedou dráty z jističe k nim, pouze vím, jak jsou mezi sebou propojeny - každá zásuvka přeruší jak zem, tak nulák, tak fázi, tedy drát do zásuvky pod šroubek a druhý zas od šroubku opět dál k další zásuvce). tyto všechny zásuvky na zemi svítí. v druhé místnosti jsem na krabici (foto v prvním příspěvku, odkud předchozí majitel vedl dvě zásuvky již v mědi, já přidal další, z téže krabice, čunárna ale fungovalo to). Dnes jsem v dané krabici vše odpojil (nulu, zem i fázi). proměřil přivedenou Al zem vůči Al nule a cca 55 V. Doutnavka na zemi svítí. Mezi touto krabicí a jističem už snad žádná zásuvka není, nevím o žádné jiné. Další dál od krabice jsme odpojil již v krabici, takže dál asi chyba nebude. Bohužel nevim, kde a jak je rozvětvení mezi ložnicí a pokojem.

Co mne napadá- dělal se tam před týdnem podhled. ale nájemník mi teď řekl, že mi vlastně zapomněl říct, že ho už dřív kopla trouba když se jí chytil a opřel se zároveň o sporák :roll: . takže navrtání v rámci podhledu asi vypouštím. Věc druhá, a z toho vyplývá i rekonstrukce - minulé vánoce 2024 mne fest vytopil opilec soused nade mnou, voda šla tak nějak stropem až na podlahu, ne zrovna málo a v místech, které jsou mezi diskutovanou krabicí a jističi, zrovna tak i v místě jističů. Ale že by to bylo ještě mokré, po tom skoro roce? a nebo že by se něco rozmočilo, asi taky ne, že?

Jinak, dělá to i když vypnu všechny ostatní jističe

PS: napadlo mne dotáhnou do kuchynských zásuvek zem z druhého okruhu, to je realizovatelné bez kopání ve zdi, v liště pod soklem. Další čunárna. V ložnici už je to horší, není moc odkud.
berni

26. 10. 2025, 10:39

a ještě - měl jsem při měření nula-zem odpojedné od napětí všechy spotřebiče včetně větráku pod třímetrovým stropem koupelny (kecal bych, světla zůstaly, ale tam jsem zase shodil jistič).
Uvažuji- pokud bych měl někde přerušený nulák a proud se cpal nazpátek skrz zemnící drát, jak je v předešlé diskusi, tak jen za předpokladu že bude sepnutý obvod, že? Tedy se spotřebičem. (pokud není někde fáze třeba odizolovaná a jde do zdi - trochu uvažuji o tom vytopení. Ale- nevim zda to dělá až po vytopení či už před, blboun podnájemník mi to zapomněl říct a ted už neví, kdy to poprvé zjistil, boha jeho. A taky, ty zdi jsou už snad v pořádku po třičtvrtě roce.
prošel jsem dnes taky všechny nalezené zásuvky a pořádně utáhl všechny šroubky., beze změny
Jiří M

27. 10. 2025, 1:48

Tohle vidím na problém v jističích na chodbě (v bytě). Tam, nebo cestou k rozvaděči bude chyba. Odstroj kryty a prohlídni, zda jsou opravdu všechny modrý i zelený vodiče na svorce PEN! Nestačí jen kouknout, ale fakt se zaměřit, zda není vodič opálený a je utažený, může být i ulomený v bužírce, zažil jsem hodněkrát.
Dřív se opravdu zapojovaly okruhy pouze dvouvodičově, tzn černá fáze a zelená nulák.. (Ale být to tak, nekopala by trouba, ale nefungovalo by nic!)
Tady to vypadá, že je problém na víc místech, když píšeš, že po vypnutí jističů je stále potenciál mezi N a PE, může být chyba i u souseda pod/nad a vrací se přes stoupačky... a tím proudem někde zelenej vodič uhořel.

Tohle jsem zažil při výměně rozvaděče nad vchodovými dveřmi v bytovce z 50. let. Odpojené jističe a fáze a když jsem odpojoval PEN můstek, zabývaly mi dva AL vodiče, jedna 4mm2 do kuchyně (privod byl 6mm2) se rozžhavila do ruda tam muselo téct dobře přes 30A a z vyšších pater začali řvát lidi, že jim nejde elektrika!

Pro snížení rizika úrazu v tej krabici propoj zelený/žlutozelený a modrý vodiče. Ale nejde to nechat jako "opravený" a hotový řešení. Kdyby se poškodil i modrej vodič, nic by na zasuvkách nefungovalo a na kostře přístrojů by bylo plný fázový napětí, tohle není prdel!

Dále by bylo vhodný (spis nutný) vzít na svojí zodpovědnost pospojení nulový sběrny v rozvaděči v bytě a právě stoupaček (kovová voda, plyn a pokud je litinový odpad, tak i ten) a to nejméně vodičem CY6mm2!
Když bude v dosahu rozvod topení, neváhej. Tím uvedeš vše na stejný potenciál.

Neznám situaci bytu, ale koupelna a kuchyň, bývala spolu u stoupaček a pokoje naproti.. u stoupačky bývají také krabice acidur, v nich bývá pospojení a pak ovládání odtahu digestoří (tlačítko v kuchyni a motor býval na střeše, ovladani na chodbe v poslednim patře, alespoň u paneláků).
berni

27. 10. 2025, 8:57

děkuji. špatně jsem se vyjádřil. to napětí na zemi v okruhu jističe je pouze tehdy, pokud je jistič zapnutý. Tím, že na té zemi je napětí i když vypnu jističe, jsem myslel všechny ostatní jističe kromě toho okruhu co řeším (světla, druhý okruh zásuvek, bojler). Včera jsem zkoušel utahovat všechny nuláky na liště jističů, země jsou nejspíš někde zezadu (schválně vyfotím a dám sem), ale na to jsem asi trochu srábek, celé to odklápět a hrbat se v tom zezadu. I když, když shodím jistič v elektroměru na chodbě domu a oťukám si to...
Domlouvám elektrikáře, ale když bych na to přišel sám, nebylo by to špatné (a to jako nemyslím finančně, ale časově, zatím se mi tam nikdo úplně nehrne, navíc budu poslouchat asi pěkné řeči :c) ).
Jiří M

27. 10. 2025, 10:20

Jo kecy jsou takovej kolorit.. :mrgreen: Nebejt to zrovna druhej konec zeměkoule, dojel bych. To že se objevuje napětí při zapnutých ostatních jističích je celkem normální, dřív se tahalo vedení jako páteř a dělaly se odbočky, dnes je naopak vedení rozvětvený. Tedy každej okruh má začátek všech žil v rozvaděči a pokračuje po spotřebičích, nikde není odbočka PE, nebo N.

A pokud se velikost napětí mění se sepnutím sporáku, nebo boileru, může být na víně i PEN vodič od elektroměru. Ale to už bude potřeba řešit fakt s elektrikářem a nahlásit rozplombování..

Fotky potěší, ale asi úplně nepomůžou, pokud nebude něco hned vidět.
Odpovědět

Zpět na „Prevazne nevazne“