Frézování na sloupové vrtačce

Vse o konvencnich frezkach, ne o jejich prestavbe na cnc
Odpovědět
slkg1
Začátečník

6. 11. 2025, 10:11

Zdravím, měl bych dotaz ohledně uložení vřetene na frézkách. Snažím se upravit sloupovou vrtačku na takové to domácí frézování. Řeším utažení pinoly a při rozdělání jsem zjistil následující konfiguraci ložisek: nejblíž sklíčidlu je axiální kuličkové ložisko, za ním válečkové a na druhém konci kuželíkové. Vůle jde štelovat matkou, která utahuje axiální ložisko proti kuželíkovému. Pro frézování by asi bylo vhodnější jiné uložení. Nejjednodušší by pro mě bylo dát dopředu i dozadu kuželíkové ložisko a tím by se dala nastavit axiální i radiální vůle. Byl jsem ale upozorněn na tepelnou roztažnost hřídele, která by způsobila zvětšení vůle po zahřátí, nebo nadměrné opotřebení ložisek, při velkém předepnutí. Moje otázka je: je to při občasném frézování takový problém? Jaké by bylo nejvhodnější uspořádání ložisek pro frézování? A další dotaz je, jestli je vhodné pro frézování použít k upínání nástroje malou univerzálu (80mm). Vím že to není ideální, ale morse kužel by asi nedržel a do univerzály by šlo upnout skoro všechno co chci používat.
stenzy

7. 11. 2025, 7:37

nevím proč by morse neměl držet, normálně si kup tohle
https://www.kovonastroje.cz/klestinovy- ... e-kuzelem/
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

7. 11. 2025, 7:47

Vrtacky nemaji diru pro taznou tyc na morse. Takze prvni zasadni problem. Ulozeni naprosto nevyhovujici. Nizka tuhost. Staci jeden pokus a zjistis ze tudy cesta fakt nevede.
Zbytecne ztracenej cas.
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
elbarto

7. 11. 2025, 7:53

Dotaz je logický a většina z nás si touto slepou cestou prošla. Tazateli naprosto rozumím, měl jsme to před 20 roky naprosto stejně. Smutná realita jsou idioti typu stenzy, kteří tento nesmysl doporučí.
To slkg1. Téma už je tady mnohokrát omílané, najdi si vlákna. Ušetří to to čas, peníze i prsty protože trn i nástroj ti z vrtačky při bočním tlaku vypadne roztočebý viz co píše Robocop.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

7. 11. 2025, 7:58

Presne tak. Minuly tyden jsem potreboval odvrtat zbytek topurka z kladiva. Kdyz jsem se to snazil roztahnout bocne vypadlo mi sklicidlo i s morse kuzelem. A to bylo do dreva. Jakykoli bocni tlak to uvolni. To pak vypadnde. Je to letita zkusenost. Minuly tyden opet potvrzena.
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
pafik

7. 11. 2025, 9:57

slkg1 píše: 6. 11. 2025, 10:11 ..... Moje otázka je: je to při občasném frézování takový problém? Jaké by bylo nejvhodnější uspořádání ložisek pro frézování? A další dotaz je, jestli je vhodné pro frézování použít k upínání nástroje malou univerzálu (80mm). Vím že to není ideální, ale morse kužel by asi nedržel a do univerzály by šlo upnout skoro všechno co chci používat.
Odpověď - ne a ne. Taky jsem si tím prošel ( a taky jsem si myslel, že ti, co mi radili, abych se na to vykašlal, jsou blbější než já. Nebyli...).
Dawe

7. 11. 2025, 12:56

Jestli mas velky tuhy sloup, vretenik ma tak robustni loziskovou strukturu jak pises (ta je na frezovani OK) a zaroven muzes pouzit taznou tyc a zaroven muzes utahnout pinolu, tak to jde.
Jestli neco z toho neplati, asi to nema smysl ani zkouset. Otepleni masivniho vreteniku pri frezovani vzhledem k axialni vuli bych se nebal, radialni vule valeckoveho loziska taky ne.

Nicmene pocitej s tim, ze celkova tuhost je u sloupu spatna, dale ji zhorsis tim, ze budes muset pouzit krizovy stul, ktery byva vysoky (ve vysledku mas ram jako vysoke 'C') a je to proste celkove nouzovka.
Ja frezuju obcas na celkem robustni ZS40 HS (sloup D 115mm) i s velkym flycutterem nebo mensi platkovou frezou, ale jen kdyz to jinak nejde a spis mekke kovy. Viz par prikladu-fotek.
Dodelal jsem utazeni pinoly, bylo to snadne, protoze vretenik je podobny jako u vrtackofrezek a byla tam na objimku priprava.
Přílohy
flycutter velky hotovo (9).jpg
flycutter velky hotovo (6).jpg
ZS40-HS vrtacka frezovani krizovy stul (4).jpg
ZS40-HS vrtacka frezovani krizovy stul (5).jpg
frezovani vrtacka ZS40-HS spony (7).jpg
Naposledy upravil(a) Dawe dne 7. 11. 2025, 7:25, celkem upraveno 1 x.
TOS S28, DIY CNC, Holzmann ZS-40HS, Prusa Mk3s+MMU2s, Bambu X1C Combo
zverodoktor

7. 11. 2025, 3:14

robokop píše: 7. 11. 2025, 7:58 Presne tak. Minuly tyden jsem potreboval odvrtat zbytek topurka z kladiva. Kdyz jsem se to snazil roztahnout bocne vypadlo mi sklicidlo i s morse kuzelem. A to bylo do dreva. Jakykoli bocni tlak to uvolni. To pak vypadnde. Je to letita zkusenost. Minuly tyden opet potvrzena.
Ja som tak raz núdzovo dával dole sklučovadlo čo nechcelo ísť dole z kužeľa . Za 2 minúty bolo dole.
SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, V20, Anycubic Kossel
Odpovědět

Zpět na „konvenční frézky“