Zdar chlapi,
Inspirován krátkým pokecem s Pipikem o trápení vřetene s nevhodným nástrojem a podmínkami se snažím zjistit, jak nastavujete Offset v ose Z, když měníte nástroj v klestine. Řekněme ze mám router (teda ve skutečnosti nemám) a protože mám vřeteno jenom na kleštiny, tak při každé výměně najedu asi na nějaké udelatko, tam si "ťuknu", z toho se zjistí 0 vůči udelatku a pak to zohlednim vůči obrobku. Nebo je na to nějaký jiný postup? Na mojí frezce si najedu nad obrobek a pomalu posouvam Z, až uvidím značku na obrobku. Není to asi super přesné, ale zatím si tím vystacim. Dik moc
Nastaveni offset nastroje pri rucni vymene
-
mstreicher
- Kontaktovat uživatele:
Sm16, Avia Fnb25, Jones&Shipman 540ap
záleží trochu na řídícím systému - pokud umí makra něbo něco obdobného, pak makro za tebe najede na "hříbek" - sondu výšky, tím si odměří Z a nastaví Z-kové souřadnice
Pokud nemáš z-kovou sondu, nebo makra, tak jde shodně postupovat ručně, ale je to nepohodlné
Dělám to obdobně jako ty, v CAMu mám Z-kovou nulu na horní ploše polotovaru, po výměně se dotknu netočícím nástrojem plochy (prostě ho jemně opřu) a na Z nastavím, že jsem 4 setiny pod nulou (doporučuji ty setiny vyzkoušet a doladit). Není to profi, ale na většinu věcí mi to stačí.
Nebo mám nulu na spodku polotovaru, svěrák má čelisti vysoké 40mm, dotknu se svěráku a Z = 39,96.
Pokud potřebuji co nejpřesněji - tak před posledním průchodem výrobek přeměřím a Z-ko koriguji.
Pokud nemáš z-kovou sondu, nebo makra, tak jde shodně postupovat ručně, ale je to nepohodlné
Dělám to obdobně jako ty, v CAMu mám Z-kovou nulu na horní ploše polotovaru, po výměně se dotknu netočícím nástrojem plochy (prostě ho jemně opřu) a na Z nastavím, že jsem 4 setiny pod nulou (doporučuji ty setiny vyzkoušet a doladit). Není to profi, ale na většinu věcí mi to stačí.
Nebo mám nulu na spodku polotovaru, svěrák má čelisti vysoké 40mm, dotknu se svěráku a Z = 39,96.
Pokud potřebuji co nejpřesněji - tak před posledním průchodem výrobek přeměřím a Z-ko koriguji.
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
-
mstreicher
- Kontaktovat uživatele:
Děkuji, Vito. Začal jsem to teď hodně studovat a je dost možné, že se budu ohlížet po nějakém routeru nebo obdobném strojku
Kdysi tady byl tuším malej Isel. No jo, člověk k tomu musí dospět.
Sm16, Avia Fnb25, Jones&Shipman 540ap