Pořízení frézky
Vždyť jsem to psal, že pravděpodobnou příčinou byl nedostatečně dotažený kroužek výsuvu pinoly. To jsem ovšem měl již ty hydraulické kleštiny objednané. Ale podařilo se mi ten upínač i s kleštinami doleštit tak, že tam jdou všechny a upínání je prostě pohodové. Uvidím, jak se to bude chovat na stroji. Nestálo to celé zase tolik, aby mne to finančně položilo. Já nevím jaká je potřebná tolerance průměru pro tu hydrauliku, ale měřeno mikrometrem je to rozhodně pod jednu setinu.
A "hitech" - myslím, že ten upínač je ve skutečnosti jednodušší, než ER-ka a i ty kleštiny možná jsou jednodušeji vyrobitelné s ohledem na to, že tam nejsou kuželové, ale pouze válcové plochy. Ta slavná hydraulika je jen vnitřní kanál s olejem domačkávaný inbus červíkem.
Dnes přišel poslední komponent pro ten hydraulický upínač (koncovka pro tažnou tyč M16). Tak jsem hned spěchal tu legraci vyzkoušet.
Zde jsou výsledky:
* Upínání a výměna kleštiny a frézy - paráda - párkrát otočím inbus šroubovákem a je venku nástroj, další pootočení - je venku kleština. Vyměním a dám jiný rozměr. Operace výrazně rychlejší a pohodlnější než s ER kleštinou.
* Kvalita upnutí - bez problémů.
* Kvalita obrábění
Zde mohu soudit pouze subjektivně nemaje příslušných měřících přístrojů. Ale zdá se mi již na pohled výrazně lepší kvalita obrobeného povrchu. Zdá se mi, že fréza mnohem méně vibruje a snáze dosahuji požadovaného rozměru po obrábění. Jako by ten upínač byl lépe vycentrovaný, vyvážený a navíc tlumil vibrace. Jsou to však pouze subjektivní dojmy.
Takto to celé vypadá s povytaženou kleštinou a nasazeným inbus klíčem
Udělal jsem si radost a nadělil si předčasný dárek.
Hned jsem tu krásu vyzkoušel a musím říci, že si nadávám za pokusy se zvuko/světelnými dotykovými sondami. Toto prostě funguje s naprosto jistou přesností pod setinu a hlavně se na to mohu stoprocentně spolehnout. Celé to stálo cca 12400,- s daní i s druhým (dlouhým) dotykem a integrovaným SK40 kuželem. A od nás to bylo dokonce lacinější než z Aliexpresu (tam se kupodivu ty Haimer sondy prodávají také). Tohle ti Němci umějí opravdu dobře.
Hned jsem tu krásu vyzkoušel a musím říci, že si nadávám za pokusy se zvuko/světelnými dotykovými sondami. Toto prostě funguje s naprosto jistou přesností pod setinu a hlavně se na to mohu stoprocentně spolehnout. Celé to stálo cca 12400,- s daní i s druhým (dlouhým) dotykem a integrovaným SK40 kuželem. A od nás to bylo dokonce lacinější než z Aliexpresu (tam se kupodivu ty Haimer sondy prodávají také). Tohle ti Němci umějí opravdu dobře.
Ano, tohle byla správná investice.miv píše: ↑4. 12. 2025, 4:24 Udělal jsem si radost a nadělil si předčasný dárek.
IMG_20251204_171732[2].jpg
Děkuji, také z toho mám pořádnou radost. Hned jsem také změřil všechno, co se dalo.Zbýňa píše: ↑4. 12. 2025, 4:33Ano, tohle byla správná investice.miv píše: ↑4. 12. 2025, 4:24 Udělal jsem si radost a nadělil si předčasný dárek.
Přesně tak, akorát já ho mám v digitálumiv píše: ↑4. 12. 2025, 5:12Děkuji, také z toho mám pořádnou radost. Hned jsem také změřil všechno, co se dalo.Zbýňa píše: ↑4. 12. 2025, 4:33Ano, tohle byla správná investice.miv píše: ↑4. 12. 2025, 4:24 Udělal jsem si radost a nadělil si předčasný dárek.
Hned jsem tu krásu vyzkoušel a musím říci, že si nadávám za pokusy se zvuko/světelnými dotykovými sondami. Toto prostě funguje s naprosto jistou přesností pod setinu a hlavně se na to mohu stoprocentně spolehnout. Celé to stálo cca 12400,- s daní i s druhým (dlouhým) dotykem a integrovaným SK40 kuželem. A od nás to bylo dokonce lacinější než z Aliexpresu (tam se kupodivu ty Haimer sondy prodávají také). Tohle ti Němci umějí opravdu dobře.![]()
SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
-
Polesovsky
No nevim . Tolerance pod setinu je blbost. Jsem rad , ze s touto sondou jsem na +- 0,02 mm. Delsi dotyk je presnejsi. Srovnat se to s infra sondou neda. Je to proste z nouze cnost.Zbýňa píše: ↑4. 12. 2025, 4:33Ano, tohle byla správná investice.miv píše: ↑4. 12. 2025, 4:24 Udělal jsem si radost a nadělil si předčasný dárek.
Proste je to jako jizda Trabantem (najizdeci valecek), jizda Skodovkou (tato hodinkova sonda) a jizda Lexusem (Infra sonda Renishave). To nemluvim o tom co dokazi zmerit.
Proč asi nejezdíme všichni Lexusama, ale Škodovkama.Polesovsky píše: ↑4. 12. 2025, 5:25No nevim . Tolerance pod setinu je blbost. Jsem rad , ze s touto sondou jsem na +- 0,02 mm. Delsi dotyk je presnejsi. Srovnat se to s infra sondou neda. Je to proste z nouze cnost.Zbýňa píše: ↑4. 12. 2025, 4:33Ano, tohle byla správná investice.miv píše: ↑4. 12. 2025, 4:24 Udělal jsem si radost a nadělil si předčasný dárek.
Proste je to jako jizda Trabantem (najizdeci valecek), jizda Skodovkou (tato hodinkova sonda) a jizda Lexusem (Infra sonda Renishave). To nemluvim o tom co dokazi zmerit.
Ony i ty 3D sondy na Ali nevypadají vůbec špatně. S drátovou minimálně mám dobré zkušenosti.
Renishaw mám též, ale v tom mém "robodrill" zásobníku se po čase stejně rozhodí a je třeba ji zkalibrovat - a hlavně ji hlídat, jestli není rozhozená.
Možná v "klidnějším" stroji kde zásobník nevytváří takovou odstředivou sílu to drží líp ... Teď si říkám že by možná stálo za to zkusit pojistit ty šroubky kontra šroubkama
Ale i tak ... Kdybych chtěl mít fakt jistotu, jako třeba kdybych kalibroval pozici 4. 5. osy, tak bych se na sondu nespolehl. Pokud takováto analogová sonda opravdu je schopna pracovat v přesnosti tisícinového úchylkoměru, určitě stojí za to ji mít. Na to echt přesný.
Ovšem na to klasické najíždění "okolo tý stovky" je 3D infra sonda rozhodně to nejlepší
Renishaw mám též, ale v tom mém "robodrill" zásobníku se po čase stejně rozhodí a je třeba ji zkalibrovat - a hlavně ji hlídat, jestli není rozhozená.
Možná v "klidnějším" stroji kde zásobník nevytváří takovou odstředivou sílu to drží líp ... Teď si říkám že by možná stálo za to zkusit pojistit ty šroubky kontra šroubkama
Ale i tak ... Kdybych chtěl mít fakt jistotu, jako třeba kdybych kalibroval pozici 4. 5. osy, tak bych se na sondu nespolehl. Pokud takováto analogová sonda opravdu je schopna pracovat v přesnosti tisícinového úchylkoměru, určitě stojí za to ji mít. Na to echt přesný.
Ovšem na to klasické najíždění "okolo tý stovky" je 3D infra sonda rozhodně to nejlepší
BF30 přestavěná, Optimum F100 přestavěná
Kamodel.cz
Mach4
Kamodel.cz
Mach4
Výrobce udává u tohoto výrobku pouze jediný údaj, kterému říká "Genauigkeit/Přesnost". V každém případě jsem ověřoval opakovatelnost najetí na nulu podle digitálního odměřování a skutečně jsem pod jednou setinou. Chce to ovšem mírně přejet a vracet se pak zpět. Ještě to zkusím podle hodinek, nemám však důvod jim nevěřit. To je pro FN20 tak akorát.Polesovsky píše: ↑4. 12. 2025, 5:25
No nevim . Tolerance pod setinu je blbost. Jsem rad , ze s touto sondou jsem na +- 0,02 mm. Delsi dotyk je presnejsi. Srovnat se to s infra sondou neda. Je to proste z nouze cnost.
Co se týká výrobce Renishaw, tak tam jsem sondy tohoto typu nenašel (sondy OMP či RMP jsou dobré pro CNC, nikoliv však pro manuální frézku, kde se moc hodí displej se zobrazenou odchylkou). Navíc opakovaná přesnost 0,25 mikronu je mi na FN20 celkem k ničemu. Takže bych vyhodil nějakých 60 tisíc v bazarové ceně za něco, co má pro daný účel horší vlastnosti.
A to se vyplatí
-
Polesovsky
To je prave ono. Nedostatek informaci. Take jsem si koupil 3valcovy traktor znacky Skoda. Podruhe to uz neudelam a budu se hodne rozhodovat do jake znacky investovat.
Obdobne je to i se sondama . Kazda ma pro a proti.
Prvne je potreba si rici, na jakem stroji a jakem systemu budu sondu provozovat. Co chci merit, co mi stroj se sondou dokaze zmerit a podobne. Hlavne co sonda dokaze. Skutecnost, NE reklamni blaboly.
U nas jsme testovali rozdily mezi novym souradnicovym merakem Renishawe v klimatizovane mistnosti a ...
1. dotykova sonda co se rosviti pri kontaktu.
2. dotykova sonda s budikem co jste si koupil
3. Infra sondou Renishawe
4. Infra sondou Heidn
-
Polesovsky
Vyrobce udava ....miv píše: ↑4. 12. 2025, 6:54 Výrobce udává u tohoto výrobku pouze jediný údaj, kterému říká "Genauigkeit/Přesnost". V každém případě jsem ověřoval opakovatelnost najetí na nulu podle digitálního odměřování a skutečně jsem pod jednou setinou. Chce to ovšem mírně přejet a vracet se pak zpět. Ještě to zkusím podle hodinek, nemám však důvod jim nevěřit. To je pro FN20 tak akorát.
U nove sondy s budikem +-0,01 mm , po roce na cnc stroji kde se chladi polymerem a sonda se po mereni vyndava z masiny kolma tolerance +-0,02-0,03 mm. Pri natoceni sondy 45 st. tolerance -+0,03-0,05 mm.
Proste po roce jsem vymenil na cnc stroji za novou.
Pokud jde o infra sondu. Bez kalibrace po 2 mesicich stale +-0,005.
Pro presnou praci kalibrujeme kazdy den.
Sondy po mereni pokazde vyndavame ze stroje. Pouze u seriovych praci s cykly automatickeho najizdeni sondou, sondu nechavame v zasobniku nastroju.