Díky za poučení. Hezký přístroj.
ZDARMA:
Pravidla fóra
Sekce se vypíná, inzerujte v našem novém bazaru https://www.strojirenstvi.cz/bazar .
Vyžadujeme: !!! prodejní cenu !!! nasledné smlouvání o ceně je přípustné. Smysluplný, výstižný a nejlépe stručný popis zboží. Doporučená je kvalitní čitelná fotografie. Zakazujeme: !!! Nabízet zboží pocházející z trestné činosti !!! Pomlouvat zboží, zesměšňovat cenu, nebo prodejce. Inzerovat s odkazem na komunikaci mimo forum (e-mail, telefon a podobne) vyjma bazaru na www.strojirenstvi.cz/bazar. Nesplnění podmínek vede k okamžitému smazání inzerátu, v krajním případě k BANu. Aukce vyjma Holandské dražby je zde přísně zapovězena!
Kupujici vzdy musi nejprve reagovat verejne do vlakna a az pote psat soukromou zpravu. Jde o to aby bylo verejne jasne kdo byl prvnim zajemcem.
Zamknutí/odemknutí inzerátu, smazání a moderaci administruje Ben Ash
Sekce se vypíná, inzerujte v našem novém bazaru https://www.strojirenstvi.cz/bazar .
Vyžadujeme: !!! prodejní cenu !!! nasledné smlouvání o ceně je přípustné. Smysluplný, výstižný a nejlépe stručný popis zboží. Doporučená je kvalitní čitelná fotografie. Zakazujeme: !!! Nabízet zboží pocházející z trestné činosti !!! Pomlouvat zboží, zesměšňovat cenu, nebo prodejce. Inzerovat s odkazem na komunikaci mimo forum (e-mail, telefon a podobne) vyjma bazaru na www.strojirenstvi.cz/bazar. Nesplnění podmínek vede k okamžitému smazání inzerátu, v krajním případě k BANu. Aukce vyjma Holandské dražby je zde přísně zapovězena!
Kupujici vzdy musi nejprve reagovat verejne do vlakna a az pote psat soukromou zpravu. Jde o to aby bylo verejne jasne kdo byl prvnim zajemcem.
Zamknutí/odemknutí inzerátu, smazání a moderaci administruje Ben Ash
-
zverodoktor
-
Sancho Panza
On to taky není žádný délkoměr, ale optimetr - respektive horizontální optimetr. A Optimetr, ne Ultra Optimetr (teda pokud tu hlavici, co na tom je vidím správně).
A taky je dost důležitý, jestli to je ten Zeiss a nebo ten ruský pajc - vzniklý tím, jak sovětští soudruzi po osvobození vykradli a komplet odvezli do SSSR celou fabriku Zeisse - protože to (příslušenství) pokud si pamatuju, není úplně kompatibilní.
-
Sancho Panza
Bohužel to příslušenství (na měření vnitřních závitů v kalibrech a obecně děr) pro ten vodorovný Optimetr (pokud vidím dobře) je dost nekompletní - jednak nejsou ty dotyky pro ty závity (ty by asi šlo dodělat - pokud je dotyčný schopen nalapovat ty koule a hlavně je pak s potřebnou přesností doměřit a dolapovat), ale hlavně tam chybí ten převodový vehement - to složitý a ultrapřesný soupáčí
Samostatně koupit na bazoši (obecně kdekoli) to bude obtížné, neb obvykle ten, co to vlastní ani netuší k čemu to je a jak se to používá, takže to vyhodí. Plovoucí stolek asi vypadá kompletní.
Navíc horizontální optimetr je celkem specifický měřidlo, takže těch, co to skutečně potřebují k tomu, co vyrábí, taky nebude mnoho.
Ale jinak hezký kus technické historie.
-
Sancho Panza
délkoměry (ULM - jak Zeiss tak třeba Mahr) se dělaly pro 300/600/1000/1500 mm délku.
Třístovka (ta nejběžnější) váží nějakých 110 kilo, ten metr a půl dlouhý pak necelých 300 (Precimar 280kg konkrétně). Takže to není tak tragické - třeba 300 se dá v dvou lidech i tak nějak opatrně přendavat (zvednout).
Díky za odborné vysvětlení. Setkal jsem se vždycky jenom s těmi většími a uchoval jsem si vzpomínku, že to bylo "těžký jako kráva". Popravdě jsem to nikdy nepoužil a u spousty příslušenství netuším na co to je.Sancho Panza píše: ↑18. 12. 2025, 7:58
délkoměry (ULM - jak Zeiss tak třeba Mahr) se dělaly pro 300/600/1000/1500 mm délku.
Třístovka (ta nejběžnější) váží nějakých 110 kilo, ten metr a půl dlouhý pak necelých 300 (Precimar 280kg konkrétně). Takže to není tak tragické - třeba 300 se dá v dvou lidech i tak nějak opatrně přendavat (zvednout).
Pak je tu stále ještě naděje, že r4cv tento díl také vlastní, nevyhodil ho a až ho najde, tak ho také nabídne.Sancho Panza píše: ↑18. 12. 2025, 7:50neb obvykle ten, co to vlastní ani netuší k čemu to je a jak se to používá, takže to vyhodí.
Bohuzial. Ku mne sa to dostalo v tomto stave. A tiez to bolo ako prislusenstvo "asi" ku mikroskopu. Povodna fabrika, kde to bolo kompletne bola niekolko kupcov pred mnou. Rozumej prekup od priekupnika.
Ak to nikto nechce, tak v januari to pojde do srotu. Ale nerad by som to tam viezol....
Ak to nikto nechce, tak v januari to pojde do srotu. Ale nerad by som to tam viezol....
-
Sancho Panza
Pokud někdo potřebuje optimetr na vnější a větší rozměry (typicky nad 100mm - proto je vodorovný), tak vlastní přístroj (pokud není problém v tubusu a v tom pákovém převodu - optice) je rozhodně použitelný. Stolek k tomu asi je, vnější doteky si nejspíš bude muset opravit popř. dodělat, to by ale pro toho, kdo takové měřidlo potřebuje, nemusel být fatální problém. Doteky jinak asi lze pořád koupit (by tam mohly pasovat z ULM), ale je třeba počítat s tím, že cena za nový originál bude jako pro ULM tj. pro většinu slušně řečeno šokující.
Samozřejmě, pokud z toho bude někdo chtít opět udělat rutinní měřidlo, bude to práce na řadu dlouhých zimních večerů - ale ne, že by to bylo pro zručného strojaře neřešitelné.
Vyhodit to je podle mě škoda - když už, tak ta vlastní hlavice je normální optimetr (tj. technicky stejná jako u svislýho) - takže by teoreticky šla naroubovat na jakýkoli slušný stojan - který ovšem musí mít spodní mikroposuv stolu - protože měřící rozsah optimetru je cca stejně velký (malý) jako u srovnatelného (typově - přesností) mikrokátoru.
Takže ideálně ten starý stojan na komparaci johansonek od CEJ a nebo ten podobný od tuším Sometu či CARY (výrobců kdysi byla řada).
Pro mě to nemá smysl - jednak mám na vodorovno ULM, a pokud potřebuju (potřebujem) svisle, tak je pro mě jednodušší originál mikrokátor (y) od CEJ - na ty jsem zvyklý.
Samozřejmě kdyby to byl ten projekční (ne tenhle s tím malým kukrem), tak pro znalého brusiče je to ergonomicky úplně jiná poloha - to by byla absolutní bomba - protože na rozdíl od 0.03 mm tlusté skleněné trubky mikrokátoru je ten paprsek na tom velkým stínítku skvěle vidět i v předůchodové slepotě, přičemž je to pořád robustní přesné měřidlo.
Samozřejmě, pokud z toho bude někdo chtít opět udělat rutinní měřidlo, bude to práce na řadu dlouhých zimních večerů - ale ne, že by to bylo pro zručného strojaře neřešitelné.
Vyhodit to je podle mě škoda - když už, tak ta vlastní hlavice je normální optimetr (tj. technicky stejná jako u svislýho) - takže by teoreticky šla naroubovat na jakýkoli slušný stojan - který ovšem musí mít spodní mikroposuv stolu - protože měřící rozsah optimetru je cca stejně velký (malý) jako u srovnatelného (typově - přesností) mikrokátoru.
Takže ideálně ten starý stojan na komparaci johansonek od CEJ a nebo ten podobný od tuším Sometu či CARY (výrobců kdysi byla řada).
Pro mě to nemá smysl - jednak mám na vodorovno ULM, a pokud potřebuju (potřebujem) svisle, tak je pro mě jednodušší originál mikrokátor (y) od CEJ - na ty jsem zvyklý.
Samozřejmě kdyby to byl ten projekční (ne tenhle s tím malým kukrem), tak pro znalého brusiče je to ergonomicky úplně jiná poloha - to by byla absolutní bomba - protože na rozdíl od 0.03 mm tlusté skleněné trubky mikrokátoru je ten paprsek na tom velkým stínítku skvěle vidět i v předůchodové slepotě, přičemž je to pořád robustní přesné měřidlo.
-
Sancho Panza
ještě pro představu kdyby někdo si to chtěl dokoupit - dotek ULM (principiálně je stejný)
https://shop.mahr.com/DE-en/measuring-a ... 25151.html
obyčejný doteky pro vnitřní měření (pro ULM stačí pevný - ULM "umí" díky špagátu s závažím měřit na obě strany, kdežto ty chybějící z tý bedny mají v sobě převod na obrácený smysl měření)
https://shop.mahr.com/DE-en/precimar-90 ... 25166.html
https://shop.mahr.com/DE-en/measuring-a ... 25151.html
obyčejný doteky pro vnitřní měření (pro ULM stačí pevný - ULM "umí" díky špagátu s závažím měřit na obě strany, kdežto ty chybějící z tý bedny mají v sobě převod na obrácený smysl měření)
https://shop.mahr.com/DE-en/precimar-90 ... 25166.html
Taky bych to neviděl tak tragicky. Mám ULM-450 a z auta jsem ho odnesl sám (bez optiky a koníku).Sancho Panza píše: ↑18. 12. 2025, 7:58délkoměry (ULM - jak Zeiss tak třeba Mahr) se dělaly pro 300/600/1000/1500 mm délku.
Jasně. Ale bylo by fakt škoda to vyhodit.