Ahojte,
riešim pravdepodobne úplne banálny problém, ale ako amatér sa radšej opýtam skúsených. Na mojej SU32 je v koni kužeľ MK4, avšak bez unášacej drážky vzadu. Zaistenie proti prípadnému pretočeniu je vyriešené zvláštnou redukciou MK4/MK3, ktorej golier zapadne do drážky vpredu na pinole.
Mám tu nejaké väčšie (fí 16 a 20) vŕtacie hlavičky ktoré by som chcel mať k sústruhu. Je lepšie do nich dať MK3 tŕne a používať ich z redukciou, alebo rovno MK4?
Ďakujem, Andrej.
SU32- aký MK kužeľ na hlavičky do koníka
-
zverodoktor
-
jergus.balaz
- Kontaktovat uživatele:
Tá redukcia je tam preto tak urobená, aby si tam nepchal nič s MK4.
BalazKovo.sk
-
zverodoktor
Okrem otočného hrotujergus.balaz píše: ↑28. 12. 2025, 5:15 Tá redukcia je tam preto tak urobená, aby si tam nepchal nič s MK4.
SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, V20, Anycubic Kossel
-
zverodoktor
Momentálne nie celkom. Tá redukcia je rokmi o nejakú stovku opotrebovaná a oprie sa o golier predtým ako na 100 % sadne do kužeľa v pinole (musím ten golier trochu obrúsiť). Ale podľa mňa to ide, na redukcii je zozadu taký vytláčací hríbik a povedal by som, že v mk4 bude redukcia držať pevnejšie ako v nej mk3.
No tak to sem asi mimo
já jedu na su 32 s nástrojama mk4 už asi 15 roků
na koníku vůbec takový vybrání nemám ani to vybrání hrany koníka a nikdy sem redukci na mk3 ani neměl...
vrtal sem i 60 vrtákem (nerez - samozřejmě postupně na vícero průměrů vrtáků)
Jen u těch větších raději ten vrták naklepnu do kužele a dám projistotou unašecí srdce na vrták (srdce jen u oceli a nerezi na hliník nedávám)
tak to je moje skušenost ale kdybys bral špony jak za Stalina tak to tam raději ani nezkoušej
Ale je možný že tvoje su32 je jinší než moje
vrtal sem i 60 vrtákem (nerez - samozřejmě postupně na vícero průměrů vrtáků)
Jen u těch větších raději ten vrták naklepnu do kužele a dám projistotou unašecí srdce na vrták (srdce jen u oceli a nerezi na hliník nedávám)
tak to je moje skušenost ale kdybys bral špony jak za Stalina tak to tam raději ani nezkoušej
Ale je možný že tvoje su32 je jinší než moje
-
zverodoktor
Ahoj,
stachanovčiť na ňom nebudem, ja som všeobecne opatrný málo úberový sústružník. To vybratie a redukcia je na tuti originálne príslušenstvo k stroju, je o tom dokonca zmienka v manuále. Možno neskôr to už vyrábali bez toho, môj stroj má výrobné číslo 255, bude s tých skoršie vyrobených. Nemáš na tej tvojej pinolu už vymenenú?