Co jste dnes vytiskli - aneb 3d tisk do dílny v praktických ukázkách
pekny, ja pred lety designoval tu prvni verzi skrinky pro DL24 z ktere pak byly na Thingi remixy. Viz obrazek.
Jinak je lepsi to tisknout aspon z PETG nebo ASA, protoze PLA je na hrane, kdyz dlouho hrnes pres 100W.
Ja tam dal lepsi Intel chladice s medenym heatsinkem, ale ani ten stock neni spatny.
Jinak je lepsi to tisknout aspon z PETG nebo ASA, protoze PLA je na hrane, kdyz dlouho hrnes pres 100W.
Ja tam dal lepsi Intel chladice s medenym heatsinkem, ale ani ten stock neni spatny.
TOS S28, DIY CNC, Holzmann ZS-40HS, Prusa Mk3s+MMU2s, Bambu X1C Combo
Stalo se Vám něco podobného?
Se trápím s jedním filamentem od Bambu - PLA bledě modrý Matte.
Už jsem pár špulek PLA, PETG vytisknul, tak "trošičku" vím co a jak ohledně chlazení, mazání, čištění atd.
Vytiskne mi to jeden díl cca 200x200x30 (cca 3,5 hodiny tisku) a vše je O.K. ale druhý tisk začne cuckovat, nitkovat ....
Už jsem provedl i výměnu celého Hotendu, vyčištěná/vyměněná podložka, vysátý prach, namazáno, seřízení řemínků a zase to samé.
Zkoušel jsem zavřená, pootevřená dvířka a zase nitkování atd.
Vezmu jiný PLA Basic různé barvy (ne Matte) a mohu tisknout třeba 2 dny.
Mám dvě stejná balení toho proklatého bledě modrého PLA Matte od různých dodavatelů - originály refill Bambu Lab i s kódem.
Dělají to obě cívky.
Prostě buď jsem narazil na nějaké zmetky (nečistoty ve filamentu) nebo je to zakleté.
Mám cca 40 ks různých filamentů PLA/PETG/ASA/TPU (mimo 6 ks vše originál Bambu Lab) cca polovinu jsem už použil ale nikdy jsem takové problémy neměl.
Tiskárna P1S od Bambu Lab filament PLA Matte/Basic správně určí i načte v AMS:
- PLA Matte = K0,040
- PLA Basic = K0,010
Nebo dělám stále někde chybu při tisku ale nevím kde.
Se trápím s jedním filamentem od Bambu - PLA bledě modrý Matte.
Už jsem pár špulek PLA, PETG vytisknul, tak "trošičku" vím co a jak ohledně chlazení, mazání, čištění atd.
Vytiskne mi to jeden díl cca 200x200x30 (cca 3,5 hodiny tisku) a vše je O.K. ale druhý tisk začne cuckovat, nitkovat ....
Už jsem provedl i výměnu celého Hotendu, vyčištěná/vyměněná podložka, vysátý prach, namazáno, seřízení řemínků a zase to samé.
Zkoušel jsem zavřená, pootevřená dvířka a zase nitkování atd.
Vezmu jiný PLA Basic různé barvy (ne Matte) a mohu tisknout třeba 2 dny.
Mám dvě stejná balení toho proklatého bledě modrého PLA Matte od různých dodavatelů - originály refill Bambu Lab i s kódem.
Dělají to obě cívky.
Prostě buď jsem narazil na nějaké zmetky (nečistoty ve filamentu) nebo je to zakleté.
Mám cca 40 ks různých filamentů PLA/PETG/ASA/TPU (mimo 6 ks vše originál Bambu Lab) cca polovinu jsem už použil ale nikdy jsem takové problémy neměl.
Tiskárna P1S od Bambu Lab filament PLA Matte/Basic správně určí i načte v AMS:
- PLA Matte = K0,040
- PLA Basic = K0,010
Nebo dělám stále někde chybu při tisku ale nevím kde.
Ještě bych nakonec zkusil utrhnout z cívky ten identifikační NFC čip a deklarovat to jako Generic vendor PLA. Případně to použít jen na malé výtisky. Podobný problém jsem měl s PA-CF nějakého neznámého Číňana. Na X1C jsem si neškrtnul. Teď se to chystám vyzkoušet na H2D.
Já jsem od PLA filamentu úplně upustil. Bylo to akorát o nervy.
Mě se neustále lámal. Stačilo abych ho 24 hodin nepoužíval a v tom bovdenu od AMS jednotky byl na několikrát zlomený. Takže nešel zavést, musel jsem vždy ulomený kousek vytáhnout pinzetou z trysky, z bovdenu ty nalámaný kusy vytáhnout...
No hrozný.
Byl to vždy nějaký Basic PLA. No name ale i bambulab.
Na 95% tisků používám originál PETG od bambulab a s tím zatím nemám žádné problémy.
Mě se neustále lámal. Stačilo abych ho 24 hodin nepoužíval a v tom bovdenu od AMS jednotky byl na několikrát zlomený. Takže nešel zavést, musel jsem vždy ulomený kousek vytáhnout pinzetou z trysky, z bovdenu ty nalámaný kusy vytáhnout...
No hrozný.
Byl to vždy nějaký Basic PLA. No name ale i bambulab.
Na 95% tisků používám originál PETG od bambulab a s tím zatím nemám žádné problémy.
BF30 přestavěná, Optimum F100 přestavěná
Kamodel.cz
Mach4
Kamodel.cz
Mach4
Já bych řekl vcelku normální pokojové podmínky. V noci teplota může klesnout na 16°. Vlhkoměr tam teda nemám.
Ale něco s těmi okolními podmínkami tam asi bude, jestli s tím jiní problémy nemají. Mám tu otevřenou AMS jednotku, tak filamenty jsou vystavené tomu okolnímu prostředí. O dveře vedle je dílna, mašiny, emulze. Nějaká úplně nepatrná mastnota se teoreticky na filament dostat může, ale nic co by bylo viditelné. A v té místnosti známky po mastnotě z té emulze nejsou ani tam kde to pravidelně neuklízím. Podle toho co píše modros ale hádám že to PLA v otevřeném AMS prostě trpí i v těch vcelku normálních podmínkách.
Dřív jsem měl Průšu v jiné místnosti a tam to bylo lepší. I když ten filament se lámal taky, jen průša byl "tupější" a tak stačilo jen znovu zavést filament.
Docela ale koukám kolik lidí tiskne z PLA. Já jsem ten materiál opravdu používal hlavně protože je nejlevnější, mechanické vlastnosti bych ale shrnul "unese samo sebe" a "drží pohromadě". Před lety vím že se používal pro hezké výtisky, protože PETG velmi stringoval. To už teď ale neplatí. Tak si říkám má ještě smysl vůbec PLA používat ?
(Ptám se jako amatér. Tisknu si hlavně držáky, úchytky a různý takový věci a vylepšovátka do dílny...).
Kamodel.cz
Mach4
Kamodel.cz
Mach4
PLA ma naopak velmi dobrou pevnost, dokonce z obycejnejsich filamentu tu nejlepsi.
Nicmene je krehky a zcela bez taznosti, cili mu chybi uplne houzevnatost. Zato se velmi snadno tiskne. Jestli se ti PLA filament lame, je to jednoznacne tim, ze je vlhky. Bez pochyb. Musis ho vysusit, 45-50degC aspon 6 hodin.
TOS S28, DIY CNC, Holzmann ZS-40HS, Prusa Mk3s+MMU2s, Bambu X1C Combo
Ok, díky. Kdybych se k němu vrátil tak ho vyzkouším předtím vysušit.Dawe píše: ↑2. 1. 2026, 12:58PLA ma naopak velmi dobrou pevnost, dokonce z obycejnejsich filamentu tu nejlepsi.
Nicmene je krehky a zcela bez taznosti, cili mu chybi uplne houzevnatost. Zato se velmi snadno tiskne. Jestli se ti PLA filament lame, je to jednoznacne tim, ze je vlhky. Bez pochyb. Musis ho vysusit, 45-50degC aspon 6 hodin.
Kamodel.cz
Mach4
Kamodel.cz
Mach4
Kup z Aliexpress ty digitální vlhko/teploměry (kus nekdy vyjde i na cca 20-25 Kč), výhod ty, co se údajem extrémně liší od ostatnich a nejméně jeden nech u tiskárny - budeš mít alespoň "anung" o vlhkosti.
Ja mám každy rozbaleny filament v tom zatahovacim sacku, přidán pytlík s cca 100g silikagelu a vždy i vlhkomer.
Podle potřeby vymenuju pytlíky za "suché" (s cca 10-12% vlhkosti).
Ty vlhkomery samozřejmě nejsou ani kalibrovane ani laboratorní, ale lepší než nic.
A ještě ta zmínka o emulzi a pod - vzdušné proudění je záhadně a ze nic na filamentu není vidět okem neznamená, že to není kontaminovano.
Ja mám každy rozbaleny filament v tom zatahovacim sacku, přidán pytlík s cca 100g silikagelu a vždy i vlhkomer.
Podle potřeby vymenuju pytlíky za "suché" (s cca 10-12% vlhkosti).
Ty vlhkomery samozřejmě nejsou ani kalibrovane ani laboratorní, ale lepší než nic.
A ještě ta zmínka o emulzi a pod - vzdušné proudění je záhadně a ze nic na filamentu není vidět okem neznamená, že to není kontaminovano.
Kostka těžko vysvětlí úsečce, natož bodu, že život má i jiné dimenze než má ten jejich ...
mě jenom nejde do hlavy, že když se mu láme pla- čko a tak trpí že z PET-G tiskne normálně....přitom moje zkušenost je že nechám PET-G dva dny rozbalený na vzduchu a pak se mu hodně změnily vlastnosti (sám bych nevěřil kdybych to nezažil na stejným modelu se stejným nastavení) vysušil sem a vlastnosti se navrátily.
Mám tu 5kg špulku filamentu pla sunlu (hodně lidí říká jaký je to šit) tisknu na tom už od začátku co je tady to vlákno a bez viditelných, slyšitelných změn.
Mám špulku abs od polaroidu a ten mě strašně trápil lámavostí a nesoudržností vrstev... lámal se už filament hned po rozbalení jako by byl skoro ze skla a nekde jo a opul metru zase se normálně ohýbal a držel - tisk bovdenem nepřicházel vůbec v úvahu šlo to napřímo do extruderu.
Vysušil sem a najednou tiskne běžně neláme se dokonce podávám normálně bovdenem...
edit: vlhkoměr ukazujei 40-45%
Mám tu 5kg špulku filamentu pla sunlu (hodně lidí říká jaký je to šit) tisknu na tom už od začátku co je tady to vlákno a bez viditelných, slyšitelných změn.
Mám špulku abs od polaroidu a ten mě strašně trápil lámavostí a nesoudržností vrstev... lámal se už filament hned po rozbalení jako by byl skoro ze skla a nekde jo a opul metru zase se normálně ohýbal a držel - tisk bovdenem nepřicházel vůbec v úvahu šlo to napřímo do extruderu.
Vysušil sem a najednou tiskne běžně neláme se dokonce podávám normálně bovdenem...
edit: vlhkoměr ukazujei 40-45%
Naposledy upravil(a) ovi-ivo dne 3. 1. 2026, 11:25, celkem upraveno 1 x.
.. mám jich 6 vedle sebe a rozdíly jsou cca 20 procent. na konstatování hrubé orientace to asi stačí.lapa píše: ↑2. 1. 2026, 2:14 Kup z Aliexpress ty digitální vlhko/teploměry (kus nekdy vyjde i na cca 20-25 Kč), výhod ty, co se údajem extrémně liší od ostatnich a nejméně jeden nech u tiskárny - budeš mít alespoň "anung" o vlhkosti.