Koník níž než střed sklíčidla
- Zdenek Valter
Jaký je tvar toho koně?
Jestli je tam rovná plocha mezi tělem a patou tak to můžeš podložit například spároměrkami abys zjistil jak silnou planžetu budeš potřebovat.
Podle vhodné síly sehnat planžetu a tou toho koníka podložit.
Jestli je tam rovná plocha mezi tělem a patou tak to můžeš podložit například spároměrkami abys zjistil jak silnou planžetu budeš potřebovat.
Podle vhodné síly sehnat planžetu a tou toho koníka podložit.
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
- tumlik
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
to je sice fajn, že si to změří, ale pořád bude vědět prd
jinak totiž naměří při různě vysunuté pinole různé hodnoty, protože zrovna u šoupacího koníku tento bývá vyjetý mnohem víc vepředu a je tak padlý, pokud ještě navíc pinola "vaklá" nějakou tu desetinku tak to je hádání z křišťálové koule.....no a dál lože....
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Absolútne súhlasím. zmerať stav vretena, stav (vydratie) loží a prípadné padanie koníka dopredu atď. skrátka ho celí zmerať, nech vieš na čom si. ale na to treba trochu vybavenia aj vedomostí...
ja som len reagoval na to
ja som len reagoval na to
-
zverodoktor
Toto som mal pôvodne v pláne. Potom ma ale dosť vydesilo, že na jednej strane je prizma a na druhej rovina a že obrúsiť to tak, aby som neskončil s naklopením pinoly do boku nemusí byť úplne sranda. Koník je delený, s možnosťou vyosenia do boku (zrejme aj kolega zakladateľ vlákna to tak má). Deliace roviny sú samozrejme brúsené. Nepomohlo by pomerať geometriu iba vzhľadom na tú spodnú dosku (mikrometrom a plus valček do prizmy), podľa coho zistím rozdiel opotrebenia vpredu vs. vzadu. U mňa bola výhoda, že plocha vedenia na koni nedosadala celou šírkou na vedenie loží a tak ostal na vnutornej strane pás ktorý nebol opotrebivaný a teda mal geometriu z výroby. Na priloženej fotke je meranie opotrebenej a neopotrebenej plochy u mňa. Viem, že to nieje úplne ideálne, ale k nejakému výsledku v rámci stoviek odchýlky po vypodložení planžetami by to viesť mohlo. Malý zádrheľ je tesné brúsené priečne vedenie v deliacej rovine koníka, po ktorom sa ten kôň hýbe do strán. U mňa je dosť tesné, neviem či by dovolilo rozdielne podloženie vpredu a vzadu.tumlik píše: ↑1. 2. 2026, 8:51to je sice fajn, že si to změří, ale pořád bude vědět prdpokud tam nemá fci o které píš jean (což nebývá úplně standard) tak aby to srovnal což ale stejně neřeší to co píšu dál.... tak to musí sundat, vytáhnout pinolu, případně pokud je oboustranná a v obou stranách těsná ji tam nechat, položit na kostky, přebrousit spodek a pak až měřit "o kolik" podložit nějakýma planžetama
![]()
SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, V20, Anycubic Kossel
Pro změření se nic takto neupíná, vezme se kus materiálu a stočí se ostrý kužel - ten bude určitě v ose bez ohledu na stav sklíčidla, pak až měřím
neřekl bych, že rozhození středu koniku bude první známka opotřebování a určitě ne jediný problém toho soustruhu, jak ostatně zmínil Tumlík.
Ověřit napřed vůle, zkontrolovat usazení stroje, proměřit celý stroj - a teprve pak řešit co a jak opravit.
neřekl bych, že rozhození středu koniku bude první známka opotřebování a určitě ne jediný problém toho soustruhu, jak ostatně zmínil Tumlík.
Ověřit napřed vůle, zkontrolovat usazení stroje, proměřit celý stroj - a teprve pak řešit co a jak opravit.
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
- tumlik
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
jo jasně stačilo, pakliže je ta spodní plocha v rovině s osou té pinoly, tak ano, nevšiml jsem si že mluvil o děleném koníku, jsem už doblblej z těch pevných Schaubliňáckých co jsem dělalzverodoktor píše: ↑1. 2. 2026, 10:08 ........ Nepomohlo by pomerať geometriu iba vzhľadom na tú spodnú dosku (mikrometrom a plus valček do prizmy), podľa coho zistím rozdiel opotrebenia vpredu vs. vzadu.....
http://www.tumlikovo.cz/
-
Sancho Panza
No, nestačilo - protože pokud ta mašina je stará a na futrech (vřeteník s kluznými ložisky), tak vlivem rozkladu sil od řemene a nástroje se ložiska vybíhají do "směru" - tj. přední "nahoru někam", zadní "hlavně dolu" (převládá tah řemene), takže další typickou šišatostí starší kluzný mašiny je "vřeteno je šikmo nahoru a dozadu".tumlik píše: ↑1. 2. 2026, 12:20jo jasně stačilo, pakliže je ta spodní plocha v rovině s osou té pinoly, tak ano, nevšiml jsem si že mluvil o děleném koníku, jsem už doblblej z těch pevných Schaubliňáckých co jsem dělalzverodoktor píše: ↑1. 2. 2026, 10:08 ........ Nepomohlo by pomerať geometriu iba vzhľadom na tú spodnú dosku (mikrometrom a plus valček do prizmy), podľa coho zistím rozdiel opotrebenia vpredu vs. vzadu.....![]()
Prostě bez změření všech rovnoběžností (koník, lože, vřeteník) - tj. obecně geometrie celé mašiny je to diskuze o ničem - protože to, že někde něco podloží, rozhodně neznamená, že se to spraví v celém pracovním prostoru mašiny.
Nemluvě o tom, že pokud je to takto vyjetý, (půl milimetru
A ještě nedůležitá poznámka - ten pevný hrot v koníku na tý fotce je vyhřátý - prostě KO - po smrti (nemazáno, nesmyslný přítlak) - což taky lecos naznačuje.