Koník níž než střed sklíčidla

obrabeni na klasice
Odpovědět
Mkl

31. 1. 2026, 9:45

Dobrý večer všem. Zjistil jsem, že mám na soustruhu koník o cca 0,5 mm níž, než je střed sklíčidla (fotka). Když vrtám díru (vrták v koníku), není vycentrovaná. Jak tento problém odstranit? Případně uměl by někdo vyrobit novou spodní část koníku, která by byla o zlomek vyšší? Díky…
Přílohy
IMG_5158.jpeg
Zdenek Valter

31. 1. 2026, 10:00

Jaký je tvar toho koně?
Jestli je tam rovná plocha mezi tělem a patou tak to můžeš podložit například spároměrkami abys zjistil jak silnou planžetu budeš potřebovat.
Podle vhodné síly sehnat planžetu a tou toho koníka podložit.
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
r4cv

1. 2. 2026, 7:17

Ja by som začal tým, že to zmeriam. Na univerzálu stojan s hodinkami a obehnúť pinolu. Aby si nemusel hádať o kolko.
jean

1. 2. 2026, 7:54

Moj sustruh ma konika na takom sikmom ulozeni, aby sa to dalo vycentrovat. Tvoj to nema?
https://www.facebook.com/tirotech.sk
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

1. 2. 2026, 8:51

r4cv píše: 1. 2. 2026, 7:17 Ja by som začal tým, že to zmeriam. Na univerzálu stojan s hodinkami a obehnúť pinolu. Aby si nemusel hádať o kolko.
to je sice fajn, že si to změří, ale pořád bude vědět prd :) pokud tam nemá fci o které píš jean (což nebývá úplně standard) tak aby to srovnal což ale stejně neřeší to co píšu dál.... tak to musí sundat, vytáhnout pinolu, případně pokud je oboustranná a v obou stranách těsná ji tam nechat, položit na kostky, přebrousit spodek a pak až měřit "o kolik" podložit nějakýma planžetama :wink:
jinak totiž naměří při různě vysunuté pinole různé hodnoty, protože zrovna u šoupacího koníku tento bývá vyjetý mnohem víc vepředu a je tak padlý, pokud ještě navíc pinola "vaklá" nějakou tu desetinku tak to je hádání z křišťálové koule.....no a dál lože.... :D
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
r4cv

1. 2. 2026, 9:21

Absolútne súhlasím. zmerať stav vretena, stav (vydratie) loží a prípadné padanie koníka dopredu atď. skrátka ho celí zmerať, nech vieš na čom si. ale na to treba trochu vybavenia aj vedomostí...

ja som len reagoval na to
Mkl píše: 31. 1. 2026, 9:45 mám na soustruhu koník o cca 0,5 mm níž, než je střed sklíčidla
zverodoktor

1. 2. 2026, 10:08

tumlik píše: 1. 2. 2026, 8:51
r4cv píše: 1. 2. 2026, 7:17 Ja by som začal tým, že to zmeriam. Na univerzálu stojan s hodinkami a obehnúť pinolu. Aby si nemusel hádať o kolko.
to je sice fajn, že si to změří, ale pořád bude vědět prd :) pokud tam nemá fci o které píš jean (což nebývá úplně standard) tak aby to srovnal což ale stejně neřeší to co píšu dál.... tak to musí sundat, vytáhnout pinolu, případně pokud je oboustranná a v obou stranách těsná ji tam nechat, položit na kostky, přebrousit spodek a pak až měřit "o kolik" podložit nějakýma planžetama :wink:
Toto som mal pôvodne v pláne. Potom ma ale dosť vydesilo, že na jednej strane je prizma a na druhej rovina a že obrúsiť to tak, aby som neskončil s naklopením pinoly do boku nemusí byť úplne sranda. Koník je delený, s možnosťou vyosenia do boku (zrejme aj kolega zakladateľ vlákna to tak má). Deliace roviny sú samozrejme brúsené. Nepomohlo by pomerať geometriu iba vzhľadom na tú spodnú dosku (mikrometrom a plus valček do prizmy), podľa coho zistím rozdiel opotrebenia vpredu vs. vzadu. U mňa bola výhoda, že plocha vedenia na koni nedosadala celou šírkou na vedenie loží a tak ostal na vnutornej strane pás ktorý nebol opotrebivaný a teda mal geometriu z výroby. Na priloženej fotke je meranie opotrebenej a neopotrebenej plochy u mňa. Viem, že to nieje úplne ideálne, ale k nejakému výsledku v rámci stoviek odchýlky po vypodložení planžetami by to viesť mohlo. Malý zádrheľ je tesné brúsené priečne vedenie v deliacej rovine koníka, po ktorom sa ten kôň hýbe do strán. U mňa je dosť tesné, neviem či by dovolilo rozdielne podloženie vpredu a vzadu.
Přílohy
IMG_20260201_110003.jpg
SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, V20, Anycubic Kossel
chb

1. 2. 2026, 10:49

Pro změření se nic takto neupíná, vezme se kus materiálu a stočí se ostrý kužel - ten bude určitě v ose bez ohledu na stav sklíčidla, pak až měřím
neřekl bych, že rozhození středu koniku bude první známka opotřebování a určitě ne jediný problém toho soustruhu, jak ostatně zmínil Tumlík.
Ověřit napřed vůle, zkontrolovat usazení stroje, proměřit celý stroj - a teprve pak řešit co a jak opravit.
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

1. 2. 2026, 12:20

zverodoktor píše: 1. 2. 2026, 10:08 ........ Nepomohlo by pomerať geometriu iba vzhľadom na tú spodnú dosku (mikrometrom a plus valček do prizmy), podľa coho zistím rozdiel opotrebenia vpredu vs. vzadu.....
jo jasně stačilo, pakliže je ta spodní plocha v rovině s osou té pinoly, tak ano, nevšiml jsem si že mluvil o děleném koníku, jsem už doblblej z těch pevných Schaubliňáckých co jsem dělal :D
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Sancho Panza

1. 2. 2026, 2:36

tumlik píše: 1. 2. 2026, 12:20
zverodoktor píše: 1. 2. 2026, 10:08 ........ Nepomohlo by pomerať geometriu iba vzhľadom na tú spodnú dosku (mikrometrom a plus valček do prizmy), podľa coho zistím rozdiel opotrebenia vpredu vs. vzadu.....
jo jasně stačilo, pakliže je ta spodní plocha v rovině s osou té pinoly, tak ano, nevšiml jsem si že mluvil o děleném koníku, jsem už doblblej z těch pevných Schaubliňáckých co jsem dělal :D
No, nestačilo - protože pokud ta mašina je stará a na futrech (vřeteník s kluznými ložisky), tak vlivem rozkladu sil od řemene a nástroje se ložiska vybíhají do "směru" - tj. přední "nahoru někam", zadní "hlavně dolu" (převládá tah řemene), takže další typickou šišatostí starší kluzný mašiny je "vřeteno je šikmo nahoru a dozadu".
Prostě bez změření všech rovnoběžností (koník, lože, vřeteník) - tj. obecně geometrie celé mašiny je to diskuze o ničem - protože to, že někde něco podloží, rozhodně neznamená, že se to spraví v celém pracovním prostoru mašiny.
Nemluvě o tom, že pokud je to takto vyjetý, (půl milimetru :roll: ) tak je to jasný signál že předchozí uživatel byl prase (nečistil, nemazal) a tak to bude zprzněný (geometrie) všude a nedefinovatelně.
A ještě nedůležitá poznámka - ten pevný hrot v koníku na tý fotce je vyhřátý - prostě KO - po smrti (nemazáno, nesmyslný přítlak) - což taky lecos naznačuje.
Odpovědět

Zpět na „konvencni obrabeni“