Čím vysypat jekly
Hoj.
Jen letmý dotaz - pro utlumení vibrací, čím vhodným vysypat duté jekly? Svařenec je samozřejmě otevřený, takže dovnitř těch jeklů se běžně dostává vzduch, tak bych jen rád předešel tomu, abych to nevysypal prvním pískem co mě napadne a ono to začlo velmi rychle korodovat zevnitř...
Mám tu spoustu věcí - železné piliny, hliníkové piliny, plastové piliny, dřevěné piliny, mám tu i spoustu pryskyřice, ale to mi přijde už trošku overkill, nepotřebuju to až tak zpevnit, takže tu mám i polyuretanovou pěnu, hromadu molitanu, granule pro psy, brambory, spoustu koťat, tchýni...
Jen letmý dotaz - pro utlumení vibrací, čím vhodným vysypat duté jekly? Svařenec je samozřejmě otevřený, takže dovnitř těch jeklů se běžně dostává vzduch, tak bych jen rád předešel tomu, abych to nevysypal prvním pískem co mě napadne a ono to začlo velmi rychle korodovat zevnitř...
Mám tu spoustu věcí - železné piliny, hliníkové piliny, plastové piliny, dřevěné piliny, mám tu i spoustu pryskyřice, ale to mi přijde už trošku overkill, nepotřebuju to až tak zpevnit, takže tu mám i polyuretanovou pěnu, hromadu molitanu, granule pro psy, brambory, spoustu koťat, tchýni...
Ten blbec, kterej to vyrobil, pač mu zapoměli říct že to nejde vyrobit 
-
zverodoktor
Doporučujem vyskúšať tchýni. Tá utlmí dokonale akúkoľvek chuť na vibrácie.
SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, V20, Anycubic Kossel
Najdi si předpis na samozhutňující se beton (viz videa od Adam Betonář) a to tam nalej. Vzhledem k podobným koeficientům teplotní roztažnosti by se to ani nemělo oddělovat či napínat.Pipik píše: ↑3. 2. 2026, 10:39 Hoj.
Beton je fajn, to jo, ale potřebuju to nalejt až když je to vyžíhaný, a nevím jak dlouho bude ten beton tvrdnout, pač to potřebuju opracovat relativně v řádu dní od vyžíhání. Nebo to nalejt až po opracování (nezkurví to geometrii?)
Ideálně proto hledám něco co tam nakydám/nasypu až když je to celý hotový a smontovaný.
A kdyby to nevážilo půl tuny, což by ten beton v klidu udělal, tak by to bylo fajn. Konstrukce je tuhá a těžká už dost, na to že to je poměrně malá mašinka, přidávat další masivní váhu by už začínalo tvořit problémy (třeba omezená zátěž podlahy v patře nebo i vlastně nosnost výtahu).
Ideálně proto hledám něco co tam nakydám/nasypu až když je to celý hotový a smontovaný.
A kdyby to nevážilo půl tuny, což by ten beton v klidu udělal, tak by to bylo fajn. Konstrukce je tuhá a těžká už dost, na to že to je poměrně malá mašinka, přidávat další masivní váhu by už začínalo tvořit problémy (třeba omezená zátěž podlahy v patře nebo i vlastně nosnost výtahu).
No podle mě na vibrace pevný konstrukce pomůže jedině její hmotnost a uložení. Takže čím těžší, tím menší vibrace, protože je potřeba víc energie s tím vibrovat. Co se týče zvukovejch projevů vibrací, rezonance, tak by asi mohlo stačit profily vyhulit montážní pěnou. Ale jsem jen laik a třeba plácám nesmysly a rád se poučím, pokud se tím tady někdo zabejvá. 
Úplně nepotřebuju ten jekl zpevňovat, na to na co má být stroj určený je tuhý myslím vcelku dost. Spíš se snažím omezit rezonanční vibrace než vibrace jako takový. Myslím že jednička fréza zas tolik vibrací od řezání neudělá, to víc vibruje vřeteno/kleština/matice. A ani šestka fréza moc paseky nenadělá, je tam jen 2.2kw vřeteno.
Takže ten keramzit se mi začíná líbit. A spíš jen vysypat suchej, bez epoxidu, ale jemnej. Úplně v tom výhodu že je slepený nevidím, možná naopak, pokud se odchlípne tak se přeruší kontakt se stěnou úplně a vylití tak úplně přestane fungovat.
Proč by pěna nefungovala jako tlumič? Vždyť když si vezmu kus jeklu, pověsím ho na drát a praštím do něj, tak krásně rezonuje. Když ho ale vyplním pěnou, tak je "hluchej". Není to náhodou přesně to co potřebuju? Potlačit rezonanční vibrace? Jen hážu otázku do placu.
Takže ten keramzit se mi začíná líbit. A spíš jen vysypat suchej, bez epoxidu, ale jemnej. Úplně v tom výhodu že je slepený nevidím, možná naopak, pokud se odchlípne tak se přeruší kontakt se stěnou úplně a vylití tak úplně přestane fungovat.
Proč by pěna nefungovala jako tlumič? Vždyť když si vezmu kus jeklu, pověsím ho na drát a praštím do něj, tak krásně rezonuje. Když ho ale vyplním pěnou, tak je "hluchej". Není to náhodou přesně to co potřebuju? Potlačit rezonanční vibrace? Jen hážu otázku do placu.
No já vidím výhodu právě tý pěny v tom, že stačí vyvrtat dírku a fouknout to tam a ona už si sama naleze kam je třeba. Nějak si nedokážu představit rvát do toho vatu, leda že by to byly krátký a na všech stranách otevřený profily.
Nadrcené pneumatiky, nerezonuje to, má to hmotnost pro tlumení a dá se to napěchovat.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.