Horný VS13 – jak sundat zatuhlé sklíčidlo? (1/2"-20 UNF)

Odpovědět
skodm

16. 2. 2026, 10:04

Prosím o radu od někoho, kdo už tohle řešil v praxi a nezničil si při tom nervy ani vrtačku 🙂
Řeším sundání sklíčidla na Horný VS13. Podle značení na sklíčidle a fotek to vypadá na šroubované 1/2"-20 UNF (pravý závit), uvnitř jsem nenašel zajišťovací šroub.
Co jsem už zkusil:
- povolování doleva (proti směru hodinových ručiček při pohledu na nos sklíčidla)
- ve sklíčidle upnutý imbus 10 mm
- lehké poklepání malým kladívkem
- nahřátí horkovzdušnou pistolí (opatrně)
Výsledek: sklíčidlo zatím ani ťuk.
Nechci to lámat přes koleno, abych nepoškodil vřeteno/ložiska. Jak na VS13 nejlíp a bezpečně zablokovat vřeteno? Zkoušel jsem blokaci až přes řemenovou kladku dřevěnými hranolky, ale to asi není úplně ideál.
Budu rád za:
1. potvrzení, že jdu správným směrem/postupem
2. tip na nejlepší blokaci vřetena
3. hranici kdy přestat a sundat celý trn ven – lze na VS13 nějak vyrazit, aniž bych rozebíral celou hlavu?
Díky moc za případnou radu, nejsem strojař, jen kutil…
Přílohy
20260209_180222.jpg
20260209_162002.jpg
Sancho Panza

16. 2. 2026, 10:53

skodm píše: 16. 2. 2026, 10:04 Prosím o radu od někoho, kdo už tohle řešil v praxi a nezničil si při tom nervy ani vrtačku 🙂
Řeším sundání sklíčidla na Horný VS13. Podle značení na sklíčidle a fotek to vypadá na šroubované 1/2"-20 UNF (pravý závit), uvnitř jsem nenašel zajišťovací šroub.
Co jsem už zkusil:
- povolování doleva (proti směru hodinových ručiček při pohledu na nos sklíčidla)
- ve sklíčidle upnutý imbus 10 mm
- lehké poklepání malým kladívkem
- nahřátí horkovzdušnou pistolí (opatrně)
Výsledek: sklíčidlo zatím ani ťuk.
Nechci to lámat přes koleno, abych nepoškodil vřeteno/ložiska. Jak na VS13 nejlíp a bezpečně zablokovat vřeteno? Zkoušel jsem blokaci až přes řemenovou kladku dřevěnými hranolky, ale to asi není úplně ideál.
Budu rád za:
1. potvrzení, že jdu správným směrem/postupem
2. tip na nejlepší blokaci vřetena
3. hranici kdy přestat a sundat celý trn ven – lze na VS13 nějak vyrazit, aniž bych rozebíral celou hlavu?
Díky moc za případnou radu, nejsem strojař, jen kutil…
Horný 13 (teda pokud je stejná jako ty tři co tu máme) má přímo na vřetenu Bčko - takže se to sundavá dvojklínem s šlicem - a obvykle to drží fest - Horný má ty vřetena jedna radost - jak z hlediska geometrie tak i kuželovitosti.
Takže pokud dvojklín nemáš, budeš si ho muset spáchat (musí být tvrdý - měkký je k ničemu) a nebo od někoho kdo ho má, půjčit.
Kdysi to byla normální dílenská věc, v současné době to bude složité (že nějaký dvojklín existuje, většina současných CNC odborníků ani netuší).
Malakh

16. 2. 2026, 12:07

skodm píše: 16. 2. 2026, 10:04 Prosím o radu od někoho, kdo už tohle řešil v praxi a nezničil si při tom nervy ani vrtačku 🙂
Řeším sundání sklíčidla na Horný VS13. Podle značení na sklíčidle a fotek to vypadá na šroubované 1/2"-20 UNF (pravý závit), uvnitř jsem nenašel zajišťovací šroub...
Nechce sa mi veriť, že by si mal na vretene závit, skôr by som tipol, že to bude závitové skľučovadlo upravené na B- kužeľ.
Odmeraj priemer tej stopky nad skľučovadlom.
Ak je to cca 16 mm, bude to B16 a zhodiť to klinmi, viď.príspevok vyšsie, alebo sťahovák na ložiská.
thumb (1)_bb765315-da6d-4c16-9c9b-62e49bebf111.png
skodm

16. 2. 2026, 1:14

Díky moc všem za rychlé a věcné reakce!
Moje VS13 je rok 2004, kupoval jsem ji jako velmi zachovalou zřídka používanou. Mám i návod (univerzální pro VS13-VS20), ale demontáž sklíčidla tam bohužel popsaná není.
Původně jsem také automaticky předpokládal, že u téhle vrtačky bude kužel.
Co mě mate:
- nad sklíčidlem jsem naměřil cca 15,8 mm, což by odpovídalo B16,
- na sklíčidle je ale jasně vyraženo „1/2"-20 UNF“ (viz foto výše), což zase vypadá na závitové sklíčidlo
Než do toho půjdu silou:
dvojklín / demontážní vidlici si bez problému seženu, ale potřeboval bych poradit, jak bezpečně a jednoznačně ověřit, jestli je spoj sklíčidlo–trn závit, nebo B16 kužel, abych něco nepoškodil.

Předem díky za upřesnění postupu!
martasg1
Sponzor fora

16. 2. 2026, 1:21

malé zrcátko a dobře posvítit a třeba i brýle (v mým případě) a náběh závitu by tam přeci musel být vidět. Ty sklíčidla mají dost sraženou vnitřní hranu a závit by musel alespoň v některých místech trošíčku vyčnívat. Pokud je to kužel bude to celý hladký až dovnitř. Bez zrcátka tam ale asi neuvidíš, nejlepší zubařský :lol: A Klín by taky mohl být měřitelný / viditelný? :wink: hezky pootáčet celé a prohlídnout. To je asi jediný co napadá mě. A očistit... to je základ abys tam něco viděl.
PS dotaz: pomáhá u těhle spojů nahřívání pro povolení?
CNC obrábění :shock:
skodm

16. 2. 2026, 1:40

Díky, tohle dává smysl. Jakmile budu na chalupě, vyčistím to a důkladně to ještě prohlédnu...
Sancho Panza

16. 2. 2026, 1:56

skodm píše: 16. 2. 2026, 1:14 Díky moc všem za rychlé a věcné reakce!
Moje VS13 je rok 2004, kupoval jsem ji jako velmi zachovalou zřídka používanou. Mám i návod (univerzální pro VS13-VS20), ale demontáž sklíčidla tam bohužel popsaná není.
Původně jsem také automaticky předpokládal, že u téhle vrtačky bude kužel.
Co mě mate:
- nad sklíčidlem jsem naměřil cca 15,8 mm, což by odpovídalo B16,
- na sklíčidle je ale jasně vyraženo „1/2"-20 UNF“ (viz foto výše), což zase vypadá na závitové sklíčidlo
Než do toho půjdu silou:
dvojklín / demontážní vidlici si bez problému seženu, ale potřeboval bych poradit, jak bezpečně a jednoznačně ověřit, jestli je spoj sklíčidlo–trn závit, nebo B16 kužel, abych něco nepoškodil.

Předem díky za upřesnění postupu!
To, že na tom vřetenu je ten půlpalec zrovna moc jistota není - protože za bolševika byl s sklíčidly s béčkem v fabrikách celkem problém (obecně nebyly, vyfasovat jsi ho mohl jedině, když to někdo z vedoucích milostivě podepsal), kdežto s závitem jich bylo mraky - protože ty se ničily jak na běžícím pásu na všelijakých těch EV od Narexu všelijakýma silákama bez kliček na stavbách a podobně . Prostě paradox plánovaného hospodářství pod vedením bolševika. Takže se celkem běžně dělávalo, že se v nouzi nejvyšší vzaly závitový sklíčidla a protočily na béčko tělo je stejný - sice to byl takový paskvil, ale furt lepší než nic. Takže můj odhad je, že to je protočený závitový. Mj. Horný je víc než radost (z hlediska kvality provedení) a nevěřím tomu, že by se snížil k tomu, že by zprznil tak hezkou vrtajdu na závit - protože závit na stojanovce, nemá co dělat. Rozhodně si ani nepamatuju, že když jsem je kdysi kupoval, tak že by v sortimentu s závitem vůbec byly.
Takže si to pečlivě prohlídni (lupou) a pak to sundej těma klínama, jako to děláme my. Ten stahovák taky lze použít, ale opět - obvykle to drží jako prase, takže napružit (stáhnout), jednu stranu klínu - stahováku opřít o nějaký hunt železa (5kg kladivo, nebo nějaký jiný balvan) a pak na druhou stranu - ostrou ránu - nějaký ťukanec obvykle moc nefunguje - a s povoleným sloupem. V jednom se to dělá dost blbě, lepší to je ve dvou - jeden drží hlavičku aby nespadla pod stůl a drží to protiželezo, druhý dělá ťukes.
Samozřejmě rozumně, abys neohnul tu špindli - proto taky musí být to "proti" s adekvátní (ne malou) hmotností - aby to tahlo do něj a ráz nešel do vřetene.
Nic na tom není - prostě to sundej z toho béčka.
Sancho Panza

16. 2. 2026, 1:58

Jinak kdyby to bylo na závit, tak musí být vidět dosedací plocha toho čela vřetene - kužel žádný čelo nemá.
Sancho Panza

16. 2. 2026, 2:01

martasg1 píše: 16. 2. 2026, 1:21 malé zrcátko a dobře posvítit a třeba i brýle (v mým případě) a náběh závitu by tam přeci musel být vidět. Ty sklíčidla mají dost sraženou vnitřní hranu a závit by musel alespoň v některých místech trošíčku vyčnívat. Pokud je to kužel bude to celý hladký až dovnitř. Bez zrcátka tam ale asi neuvidíš, nejlepší zubařský :lol: A Klín by taky mohl být měřitelný / viditelný? :wink: hezky pootáčet celé a prohlídnout. To je asi jediný co napadá mě. A očistit... to je základ abys tam něco viděl.
PS dotaz: pomáhá u těhle spojů nahřívání pro povolení?
nepomáhá a netuším, CO se tu řeší.
Vytáhnu z regálu (skřínky, nebo kde je) dvojklín, najdu kus velkýho železa, kolega podrží, jedna rána, sklíčidlo je dole.
Celý akce na minutu, nejdelší je dojít do skladu přes celou dílnu pro dvojklín.
Habešan
Kontaktovat uživatele:

16. 2. 2026, 6:52

A co když tam nějaký nešťastník ten závit vyřízl ???
Odpovědět

Zpět na „Jiné stroje - vrtačky, brusky, pily atd.“