skodm píše: ↑22. 2. 2026, 6:02
Snažil jsem se připojení sklíčidla trochu natočit (viz video). Na horní straně sklíčidla i na vřetenu je trochu patrné, že už ho někdo sundával/zkoušel sundávat. Tak co myslíte? Mám to zkusit pomocí demontážní vidlice:
https://www.boukal.cz/demontazni-vidlic ... 56-produkt
nebo dvojklínků, pokud se mi podaří sehnat?
no, v první řadě já tam teda žádný závit nevidím - bo by tam muselo být i vidět čelo (aby se to mělo na co dotáhnout). Samozřejmě, otázkou je, jak velkým xxxxxxx (kutilem) byla ta vrtačka a sklíčidlo napadeno. Že by někdo předelával to tvrdý cementovaný vřeteno na závit - no, jednak to je jasný opruz, ale hlavně - to by musel být dxxxl

bez hranic. Kdyby to byla moje vrtačka, tak bych se podle historie přede mnou pokusil odhadnout, jestli předchozí majitel byl tak velký (viz předchozí věta) a tak cca před týdnem

bych použil dvojklín a to sklíčidlo už měl dávno dole.
A ještě k tomu - co tam vidím - že je zmršená celá vnější zadní hrana sklíčidla - jak se to někdo pokoušel vyřešit krumpáčem, pajcrem, motykou

a nebo nějakým kusem něčeno, co si myslel, že když tam namlátí kladivem, tak že má šanci to sklíčidlo z toho Bčka sundat. Nemá - to by musela být naprostá náhoda - pokud je to naražený jak má, tak to prostě drží.
Samozřejmě můžeš taky zkusit povolit to sklíčidlo co nejvíc, do čela za pakny vyvrtat (stojícím vrtákem) rozumnou díru a říznout nějaký závit a imbusem (ne nějakým blátivým 5D šroubem) se to pokusit stáhnout (odtlačit) oproti čelu toho vřetene. Ale obvykle ta stěna nebývá příliš silná (není důvod aby byla), takže ten závit bude v tenké stěně a tudíž tím zrovna moc síly neuděláš. Minimální rozumný závit tam má smysl tak M6 - který je schopen oproti těm klínům udělat asi tak o dva

řády menší sílu. Podle mě je to ztráta času.
JInak podle mě to ale je to typická ukázka destrukce strojařiny ynternetem - kdyby se tohle stalo před ynternetem (před třiceti lety), tak by uživatel vzal tehdy běžný dvojklín a bylo by to po jedné ráně už dávno dole.