Stojánek s "hodinkama" za solidní cenu
přesně...tvrdost se udává v mikrometrech......tvuj mozek má -17 mikrometrů joudo
ty si smaž ten popisek CNC obrábění
Naposledy upravil(a) Modros dne 24. 2. 2026, 7:11, celkem upraveno 1 x.
Masso, stroje všemožný, autoservis, amatérské závody Nissan GTR
mimochodem, proč by se nemohla tvrdost udávat v mikrometrech? resp přímo v mikrometrech by se udával vnik tělíska a dle toho přepočítáš tvrdost, myslím že zrovna u HRC to je nějak 2mikrony =1HRC pokud se nepletu...
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
protože tvrdomer má obecně napsáno na budíku jaké normě to odpovídá a když se podíváš tak nevidíš žádný mechanizmus který by tlačil hrot do materialu, navíc když vidíš červené čáry ukazující na měřený rozsah plus mínus...
Masso, stroje všemožný, autoservis, amatérské závody Nissan GTR
já jen argumentoval, že se dá v mikrometrech měřit tvrdost
nic víc..
dokonce si myslím, že v jedné kalírně kam jsem kdysi jezdil, to na nějakém takovém tvrdoměru bylo přímo v mikrometrech a pak podle použitého hrotu se to hledalo v papírové tabulce podle příslušné křivky.. 100% si jsem jistý, že ta stupnice nebyla cejchovaná jako tvrdost
dokonce si myslím, že v jedné kalírně kam jsem kdysi jezdil, to na nějakém takovém tvrdoměru bylo přímo v mikrometrech a pak podle použitého hrotu se to hledalo v papírové tabulce podle příslušné křivky.. 100% si jsem jistý, že ta stupnice nebyla cejchovaná jako tvrdost
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
-
Sancho Panza
a můžeš idiotům jako jsem já popsat jak funguje tvrdoměr při měření v Rockwellech? podle mě zajíždí "definovaný hrot, definovanou silou" ( nějakej diamantovej kužel) ,do materiálu a měří se právě hloubka vniknutí do materiálu v mikrometrech - ano ty mikrometry jsou přecejchované na jednotky HRC, ale princip je měření vzdálenosti.. to je to o čem já mluvím...Sancho Panza píše: ↑25. 2. 2026, 6:20Dá, třeba u orgánu- s změnou tvrdosti se mění (tu a tam) i vnější rozměry.
Víc k tomu nemám potřebu dodávat.
nebo to tak snad není?
Páni, stačilo. Hento nie je určené na meranie tvrdosti, aj ked sa to podobá. "Tvrdomer" má definované podmienky, za akých "tlačí tie mikrometre". Je definovaná presná sila, tvar nástroja. Preto sa to vola Rockwell, Brinell, Vickers. A nevolá sa to "mikrometer do nástrojovky".
https://www.facebook.com/tirotech.sk
-
Sancho Panza
pokud jsi měl potřebu se někam zařadit, já pro změnu nemám potřebu k tomu nic dodávat, maximálně to mohu pouze akceptovat.RaS píše: ↑25. 2. 2026, 7:27a můžeš idiotům jako jsem já popsat jak funguje tvrdoměr při měření v Rockwellech? podle mě zajíždí "definovaný hrot, definovanou silou" ( nějakej diamantovej kužel) ,do materiálu a měří se právě hloubka vniknutí do materiálu v mikrometrech - ano ty mikrometry jsou přecejchované na jednotky HRC, ale princip je měření vzdálenosti.. to je to o čem já mluvím...Sancho Panza píše: ↑25. 2. 2026, 6:20Dá, třeba u orgánu- s změnou tvrdosti se mění (tu a tam) i vnější rozměry.
Víc k tomu nemám potřebu dodávat.
nebo to tak snad není?
A nyní konkrétně k tomu Rockwellu.
ta "hodnota" (třeba HRC) je bezrozměrné číslo
učí se to hned jako první, když se na SPŠ a nebo učňáku probírají jednotlivé metody měření tvrdosti.
Je to srozumitelné?
Ta kalkulačka není dobrá...
Při troše trpělivosti se mi během let podařilo najít lepší kusy za podobnou cenu.
Při troše trpělivosti se mi během let podařilo najít lepší kusy za podobnou cenu.