Maschstroj C10M / 1500, 1971 (3mm, zmm, bulhar)
-
Marek z Brna
Pánové děkuji za rady. Podařilo se oslovit firmo ZMM a tak uvidím jak to dopadne. Snad se nějak domluvíme. Dám vědět.
-
Soustružník94
Zdravím pánové,
Pořídil jsem na hrubší práce C10M.
Před spuštěním chci vyměnit oleje ( no vyměnit, spíš vyčistit nádrže a nalít tam nějaký, vypustil jsem od všad 0,2l) a tak se Vás zkušenějších majitelů ptám, co lejete do vřeteníku a kde je kontrolka hladiny? Tu prostě nemohu nalézt.
Děkuji Vám.
Pořídil jsem na hrubší práce C10M.
Před spuštěním chci vyměnit oleje ( no vyměnit, spíš vyčistit nádrže a nalít tam nějaký, vypustil jsem od všad 0,2l) a tak se Vás zkušenějších majitelů ptám, co lejete do vřeteníku a kde je kontrolka hladiny? Tu prostě nemohu nalézt.
Děkuji Vám.
Ahoj, na youtubu jsem našel tohle video, je to sice na C11, ale mělo by to být stejný. [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=e8D__vF62Oc&t=23s[/youtube]
Taky bych zkontroloval jestli jsou průchozí trubičky co mažou vodící plochy suportu a suportovou skřín, u mě byly úplně ucpaný.
Na obrázku jsou pak doporučené oleje z manuálu, jen se asi už nevyrábí, tak najít nějakej ekvivalent: třeba Shell Tellus S2 MX 46
Já leju kvůli netěsnostem všude PP80.
Taky bych zkontroloval jestli jsou průchozí trubičky co mažou vodící plochy suportu a suportovou skřín, u mě byly úplně ucpaný.
Na obrázku jsou pak doporučené oleje z manuálu, jen se asi už nevyrábí, tak najít nějakej ekvivalent: třeba Shell Tellus S2 MX 46
-
Soustružník94
Ahooj, moc díky! Na videu ma mezi řemeny jasnou kontrolku hladiny, já tam nic takového nemám, je tam ale nějaká zátka v které je maličký červík, možná to někdo nahradil.pivi píše: ↑22. 3. 2026, 8:04 Ahoj, na youtubu jsem našel tohle video, je to sice na C11, ale mělo by to být stejný. [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=e8D__vF62Oc&t=23s[/youtube]
Já jsem ten soustruh koupil z údržby s tím, že na tom dělali starší chlapi a bude tak nějak v pohodě, ale nortonka a suport úplně na sucho, vřeteník asi o,2 l oleje. Jsem zklamaný, že se někdo takovýto najde.
Až vyčistím nádrže a dám olej, jsem zvědavý, jestli to pojede nebo bzudou rozbitá čerpadla atd., když to jelo bez oleje. Pokud to pojede, tak je soustruh nezmar.
Jediné co mě mrzí, že to nemá kalené lože, jinak se spustruh zdá jako super.
Moc děkuji!