Havířov - Konstruktér/mechanik - Konstruktér senior

sledujte nabídky práce na https://www.strojirenstvi.cz/nabidky-prace
Pravidla fóra
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
martasg1
Sponzor fora

27. 3. 2026, 2:48

Ahoj,
myslim, že tu pleteme hrušky s jabkama...

Taky jsem hodněkrát za život prosil v různých obráběčských firmách o to aby mě vzali zadarmo na zaučenou na různé technologie. Mimochodem nikde jsem nepochodil :lol: lidi se bojí a nechtějí starosti navíc.

Ale tady ten inzerát přeci není ten případ. Tady se hledá jasně hotový člověk s danými požadavky a ten zadarmo určitě pracovat nepůjde :wink:

Takže debata je dost teoretická ode zdi ke zdi, tak já k tomu doplním vlastní zkušenost :lol: : člověk ode mě koupil dost velkej stroj a pomáhal jsem mu ho zprovozňovat. Po roce ho neobsazenej bez výroby prodal, protože nesehnal za požadované peníze obsluhu seřizovače. Víc mu nabídnout nemohl, protože takové zakázky nemá. Všichni z jeho okolí jezdí za prací do Německa a Rakouska.

Proto chápu diskuzi o platu, o peníze jde přeci až na prvním místě že. A pokud je ta mzda pod úroveň běžného průměru tak se bude shánět člověk blbě. Ať už junior nebo senior. Rozdíl junior a senior je cca 5 až 10 tisíc podle toho co umí.

A chápu i zvědavost ostatních kteří se třeba ani neucházejí o tu práci, ale zajímají se o to kolik se za takovou práci konstruktéra bere. Tak já vám to řeknu naprosto přesně :lol: bere se za ní docela dost na průměr THP pracovníků se SŠ/VŠ v ČR (senior cca 55 až 65 hrubého) ale málo na Německo (tam cca 85 až 105 hrubého). A nezapomeňte, že větší firmy dávají zcela běžně na těchto pozicích roční bonusy při plnění cílů cca 10 až 20 procent z ročního platu plus benefity.
Takže mladý kluci radím vám: dovzdělejte se tady u nich zadarmo a šup na konstruktéřinu za pořádný zlaťáky v cizině :wink: ... :lol:
CNC obrábění
zz912

28. 3. 2026, 12:56

Kolouch píše: 27. 3. 2026, 9:02
jenicek píše: 26. 3. 2026, 6:11 Stáž za 0Kč mi přijde jako si nevážení člověka. Jako že ten člověk bude u Vás něco dělat a žít ze vzduchu nebo ho bude dotovat maminka? Dal bys mu aspoň stravenky? Sorry za offtopic.
Podle mého to špatně chápete - ten člověk se chce něco naučit. A ZZ912 je ochoten mu nabídnout zázemí (stroje), předání zkušeností (tedy svůj čas), toleruje mu zmetky, které daný člověk v rámci učení nevyhnutelně vyrobí v poměrně velkém množství, atd.
Je třeba to brát stejně, jako kdyby daný uchazeč nastoupil do školy, taky nebude očekávat, že mu škola bude platit, naopak, v mnoha případech ještě dá školné.
A nemusí ve firmě trávit 8 hodin denně, může tam chodit na 4 a pak jít někam pracovat.

Vlastní vzdělávání v dospělém věku je drahé, tak to prostě je. Až se něco naučí a dohodnou se, že je jeho práce honorovatelná, klidně si může říct o plat.
Díky za vysvětlení pro ostatní. Ve firmě, kde byla velka fluktuace, jsme s kolegou zaškolovali hromadu kolegů konstruktérů, takže s tím mám bohaté zkušenosti. Ze začátku nás to bavilo, ale když se z toho stala rutina, tak jsme byli rádi, když řada byla na tom druhém. Primárně hledám někoho, komu budu "jen" vysvetlovat, jak to u nás chodí.
LinuxCNC - MESA 7i96
zz912.webnode.cz
zz912

29. 3. 2026, 10:07

martasg1 píše: 27. 3. 2026, 2:48 Takže mladý kluci radím vám: dovzdělejte se tady u nich zadarmo a šup na konstruktéřinu za pořádný zlaťáky v cizině :wink: ... :lol:
Nooo, dííík. To je přesně, co chci. Někoho učit a pak ho předat někomu jinému.

Pokud někoho něco naučím a on to využije k vyjednávání s vedením, tak to je v pořádku. To jsou výhody tržního systému pro zaměstnance. Ale když mi uteče, tak začínám opět od píky.
LinuxCNC - MESA 7i96
zz912.webnode.cz
Charon
Sponzor fora

29. 3. 2026, 10:22

zz912 píše: 29. 3. 2026, 10:07
martasg1 píše: 27. 3. 2026, 2:48 Takže mladý kluci radím vám: dovzdělejte se tady u nich zadarmo a šup na konstruktéřinu za pořádný zlaťáky v cizině :wink: ... :lol:
Nooo, dííík. To je přesně, co chci. Někoho učit a pak ho předat někomu jinému.

Pokud někoho něco naučím a on to využije k vyjednávání s vedením, tak to je v pořádku. To jsou výhody tržního systému pro zaměstnance. Ale když mi uteče, tak začínám opět od píky.
Normálka :? stalo se mi to několikrát, jeden dokonce začal podnikat a přebírat moje zákazníky, no netušil že většinou už jsou to kamarádi... A skončil dost neradostně :mrgreen:
SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
ok1in

29. 3. 2026, 10:24

zz912 píše: 28. 3. 2026, 12:56 Ve firmě, kde byla velka fluktuace, jsme s kolegou zaškolovali hromadu kolegů konstruktérů, takže s tím mám bohaté zkušenosti.
A řešil taky někdy někdo příčinu tohoto stavu? Tj. PROČ byla tak velká fluktuace? Dost to napovídá o stavu dané firmy... :mrgreen:
Komunikace, telemetrie, automatizace, pohony...
zz912

29. 3. 2026, 1:37

ok1in píše: 29. 3. 2026, 10:24
zz912 píše: 28. 3. 2026, 12:56 Ve firmě, kde byla velka fluktuace, jsme s kolegou zaškolovali hromadu kolegů konstruktérů, takže s tím mám bohaté zkušenosti.
A řešil taky někdy někdo příčinu tohoto stavu? Tj. PROČ byla tak velká fluktuace? Dost to napovídá o stavu dané firmy... :mrgreen:
Tohle už je úplně off topic o jiné firmě.

Málokdo skousl majitele. O stavu firmy to nic nevypovídá. Firma měla zisky jak prase vůči počtu lidí. Špička v oboru. Dodnes jsem hrdý na to že jsem tam pracoval. Velmi zajímavá práce. Platy mírně nadstard vůči okolí. Stále tam jsou zaměstnanci, kteří tam jsou od začátku.

Na druhou stranu ono už ta fluktuace je vysoká všude.
LinuxCNC - MESA 7i96
zz912.webnode.cz
Odpovědět

Zpět na „Prace“