Vrtačka VR 4
Ahoj,VR4 se dělaly u nás v Kovosvitu na Dobříši,ale je to dávno zrušený.
Koukal jsem se,jestli se mi tu něco neválí,ale už je všechno pryč,zbylo jen starší vřeteno i s pinolou a pár kol do skříně,člověk,kterej měl něco doma už je taky mrtvej a zásoby ve šrotu.. Jedině Kovosvit v Sezimáku,ale jsou to paka,nedá se s nima moc jednat.
Koukal jsem se,jestli se mi tu něco neválí,ale už je všechno pryč,zbylo jen starší vřeteno i s pinolou a pár kol do skříně,člověk,kterej měl něco doma už je taky mrtvej a zásoby ve šrotu.. Jedině Kovosvit v Sezimáku,ale jsou to paka,nedá se s nima moc jednat.
Čau,Tiborius píše:Nazdar.
Dávam do poriadku moju VR4 -ku. (ložiská v el. motoroch, nový olej, výmena niektorých vodičov,....). Je funkčná len sa mi zdá že pri spustený vretena je moc hlučná, počujem tam prevody.Nie je to šrotovník len sú hlučné zuby. Je to na opravu alebo každá je hlučnejšia. Ďakujem za pomoc.
kola v tom byly broušený,takže by to slyšet být nemělo..Z převodovky tu mám asi pět kol,kdyby byly potřeba.
Je/byl tam olej?
Jako první vodítko může být vyšroubovat pojistky (porcelánové - neplatí pro malé skleněné) a na dně by měl být barevný porcelánový kroužek. Pokud tam je tak barva určuje velikost pojistky. Udělej fotku v vyšroubovanými pojistkami ať je to vidět. 
Krása pomíjí, blbost je věčná
tak taksisi píše:Jako první vodítko může být vyšroubovat pojistky (porcelánové - neplatí pro malé skleněné) a na dně by měl být barevný porcelánový kroužek. Pokud tam je tak barva určuje velikost pojistky. Udělej fotku v vyšroubovanými pojistkami ať je to vidět.
a dále každá ta porcelánová pojistka má jiný pr. spodního konce a tomu odpovídá hodnota pojistky
větší pojistka nejde dát do spodku sestaveného pro menší hodnotu
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Nazdar.
Rád by sa spýtal nemá niekto katalóg náhradných dielov. To čo je v manuálu mi až tak moc nepasuje. Bol by som radšej keby som mal rozkres stroja. V manuáli je len pár asi najviac odchádzajúcich súčiastok. potrebujem diely do čerpadla a spojky. plus nejaké rúčky.
P.S. nie tá novšia s klaviatúrou a hranatým driekom, ale stará s mechanickou prevodovkou a stĺpovým driekom.
Ďakujem
Rád by sa spýtal nemá niekto katalóg náhradných dielov. To čo je v manuálu mi až tak moc nepasuje. Bol by som radšej keby som mal rozkres stroja. V manuáli je len pár asi najviac odchádzajúcich súčiastok. potrebujem diely do čerpadla a spojky. plus nejaké rúčky.
P.S. nie tá novšia s klaviatúrou a hranatým driekom, ale stará s mechanickou prevodovkou a stĺpovým driekom.
Ďakujem
Zdravým všetkých. Dávno som sa aktívne nezapájal do debát fóra. Ale jedným okom sledujem. A chcem všetkých pozdraviť takto pred sviatkami.
Mám ale otázku. Pod vŕtačku VR4 čo hojne využívam mám starý krížový stôl. Už sa bude dať pravdepodobne presnejšie dierkovať. Vie mi niekto kto sa s tým stolom stretol aká je presnosť reálne dosiahnuteľná. A na čo slúžilo to neviem meranie na buku pod dvierkami.? Presne tam pasujú hodinky. len neviem ako sa meralo. Ak by niekto vedel, bol by som rád. Návod som nenašiel. Je to MAS VG krížový stôl Kovosvit NP.SEZ ÚSTÍ
Mám ale otázku. Pod vŕtačku VR4 čo hojne využívam mám starý krížový stôl. Už sa bude dať pravdepodobne presnejšie dierkovať. Vie mi niekto kto sa s tým stolom stretol aká je presnosť reálne dosiahnuteľná. A na čo slúžilo to neviem meranie na buku pod dvierkami.? Presne tam pasujú hodinky. len neviem ako sa meralo. Ak by niekto vedel, bol by som rád. Návod som nenašiel. Je to MAS VG krížový stôl Kovosvit NP.SEZ ÚSTÍ
-
Sancho Panza
Pod ten dekl patří hodinky - pricip toho deklu je úplně stejný jako třeba u Studeru OA nebo OB (viz tumlik) - tzn hodinky dolu, dekl je tam aby tam mohly zůstat a omylem jsi do nich nešlehl. Ten šlic ve dně je pro ucho hodinek, šlic směrem k stolu pak pro vlastní stonek a dotyk.tiborius píše: ↑2. 4. 2026, 8:32 Zdravým všetkých. Dávno som sa aktívne nezapájal do debát fóra. Ale jedným okom sledujem. A chcem všetkých pozdraviť takto pred sviatkami.
IMG_20260401_222930_NV.jpg
Zkusím (po svátku vajec) dohledat nějaký fotky - myslím, že jsem je i asi měl.
-
Sancho Panza
net byl rychlejší
- tady máš vidět i ten špalík (dotek na stole) , co se o něj opírají johansonky co se pak dávají mezi vlastní stůl a dotek hodinek.
https://images.hyperinzerce.cz/inzeraty ... am-002.jpg
https://images.hyperinzerce.cz/inzeraty ... am-002.jpg
Ďakujem , takže úplne jednoduché riešenie. Myslel som si že to bude nejaké špeciálne príslušenstvo.Ale na modernú dobu dosť komplikované. Myslím si, že ak napríklad má mať doska 5 radnom dier a ja od 0 musím presne vyskladať x, potom y os a potom vrtať. a to 5x . Ale super ďakujem za usmernenie. možno tam nahodím čínske pravítká. Rozoberiem , vyčistím a uvidím ako je to vybehané. Tušil som že stým niekto určite už robil, keďže aj za starých čas museli robiť platne dierkované na presnosť 0,05 resp +- 0,02 mm.
ďakujem , tie Johansonky ma nenapadli. ja neviem už sa mi zdá že ten mozok nejak nezapína ako by mal. Buď pijem veľmi veľa, alebo veľmi málo.
ďakujem , tie Johansonky ma nenapadli. ja neviem už sa mi zdá že ten mozok nejak nezapína ako by mal. Buď pijem veľmi veľa, alebo veľmi málo.
-
Sancho Panza
pokud jsi chtěl dělat v serií 5 ks je takových hraničních, ale u 10ks a více už je to jasný, tak se to dělalo kdysi takto.
Vyskládáš si rozměr z johansonek, vložíš mezi hodinky a doraz a hodinky vynuluješ. Upíchneš si kus automatovky (třeba pr.6 nebo 8 ) o pár desetin delší. Zatočíš do čista (rozměr je jedno, ale povrch a rovinnost ne - musí to být rovný a pěkný - pokud je čudlík, tak navrtat). Tyčku vložíš místo johansonek a na hodinkách odečteš o co to je delší. Vyndáš, vetkneš do soustruhu, škrtneš čelo, přidáš přesně cos neměřil a odtočíš. Na slušným soustruhu klidně i do stovky. Znova změříš, pokud není nula, tak odchylku napíšeš fixem. O to pak si uděláš korekci an těch hodinkách. Takhle si uděláš pomocné měkké kalibry, ty pak jenom vyměňuješ. Tyčky samozřejme můžeš změřit i jinak, pokud máš skutečně pořádnou šubleru s papírem, tak třeba náš 300mm mahr sice papírově ne, ale v praxi (skutečně zkontrolováno na johansonkách) je schopen (neuvěřitelné) měřit celým rozsahu v stovce (!) - největší problém je obsluha - ale je to měřidlo, s kterým se dělá jen když je nutno, pečlivě se chrání před serií.
Těch 5 tyček na 5 děr bych časově viděl tak na 10-15 minut.
Výsledek bude tak v 0.02, pokud potřebuješ přesněji, tak jedině pravítka a nebo skutečné měrky.
Vyskládáš si rozměr z johansonek, vložíš mezi hodinky a doraz a hodinky vynuluješ. Upíchneš si kus automatovky (třeba pr.6 nebo 8 ) o pár desetin delší. Zatočíš do čista (rozměr je jedno, ale povrch a rovinnost ne - musí to být rovný a pěkný - pokud je čudlík, tak navrtat). Tyčku vložíš místo johansonek a na hodinkách odečteš o co to je delší. Vyndáš, vetkneš do soustruhu, škrtneš čelo, přidáš přesně cos neměřil a odtočíš. Na slušným soustruhu klidně i do stovky. Znova změříš, pokud není nula, tak odchylku napíšeš fixem. O to pak si uděláš korekci an těch hodinkách. Takhle si uděláš pomocné měkké kalibry, ty pak jenom vyměňuješ. Tyčky samozřejme můžeš změřit i jinak, pokud máš skutečně pořádnou šubleru s papírem, tak třeba náš 300mm mahr sice papírově ne, ale v praxi (skutečně zkontrolováno na johansonkách) je schopen (neuvěřitelné) měřit celým rozsahu v stovce (!) - největší problém je obsluha - ale je to měřidlo, s kterým se dělá jen když je nutno, pečlivě se chrání před serií.
Těch 5 tyček na 5 děr bych časově viděl tak na 10-15 minut.
Výsledek bude tak v 0.02, pokud potřebuješ přesněji, tak jedině pravítka a nebo skutečné měrky.
-
jergus.balaz
- Kontaktovat uživatele:
Tá VR4 je prioritne na raubovanie. V nastrojarni chlapy bežne predznacili otvory na suradnici, a na "kridlovkach" sa už len vŕtali. Ja to tiež robím tak, prípadne keď je poloha otvoru plus mínus autobus tak rovno na VR4.
BalazKovo.sk
-
Sancho Panza
ještě aby nedošlo k nějakému nepochopení - ty dvě stovky je taková reálná přesnost toho stolu, s těma měkkýma "tyčkama" a za předpokladu, že ten stůl je v skutečně dobrém stavu. S tou VR4, opět když bude v skvělém stavu je podle mě tak totální dosažitelné maximum +-0.03, spíš +- 0.05.
A jen a pouze za předpokladu, že ti vrtáci a výstružníci
budou perfektní - tzn. u běžných vrtáků striktně po pořádný brusce na vrtáky - tj. - ne nový. Kolmost taky nebude žádný zázrak, pokud by to mělo být skutečně přesný a kolmý, tak by to musela být vrtačka úplně jiné kvality, na které hlavně ty díry jdou protočit kudlou - protože to je u větších děr naprostá nutnost.
To jen aby sis nemyslel, že takový nesmysly bez hranic, jako tu někteří slibují (na metru v dvou stovkách
, na nějakým blátivým hliníku a ještě závity
) jsou jednoduše udělatelný. Jedna věc je totiž holá přesnost pojezdu, druhá celý mašiny (vřetene a upínače), třetí co pak vznikne po použitém nástroji a čtvrtá vlhké sny
skalních klávesnicových diskutérů.
A jen a pouze za předpokladu, že ti vrtáci a výstružníci
To jen aby sis nemyslel, že takový nesmysly bez hranic, jako tu někteří slibují (na metru v dvou stovkách