porbič77 píše: ↑2. 4. 2026, 10:09
ahoj
mám problém se soustruhem SU 32. Při soustružení se celej dost chvěje, vibruje a je i dost hlučnej a obrobek vypadá hrozně, je vlnitej a jako kdyby ožranej
nůž mam novej, naostřenej, v ose
mam ale vůle v nožovým suportu (matice dopředu/dozadu)
menší vůle i v příčným suportu (matice dopředu/dozadu)
Napadá mě:
že by to delali ložiska ve vřetenu tu hlučnost a vibrace ? dočetl jsem se že se nastavuje jejich předepnuti matici nejak, ale nevim vubec jak na to takovy zkusenosti nemam, ale velice rad se priucim
nebo řemeny (měnil jsem je totiž)
nebo jen ty vule v suportech
Takhle se s tím nedá dělat, povrch špatnej a vibruje mi cela dilna
Kdyby tu byl někdo, kdo dělal ve Zbrojovce ve Strakonicích na generalkach a tyhle mašiny zná, klidně mi napište – doplním víc info k soustruhu je totiž odtamtud
Je mi 17 a ještě se v tom učím, díky moc za každou radu
Pokud mas noze ostre a v ose , videl bych to nasledovne:
Spatny zvuk = volny stroj = vule
- odpoj stroj od napajeni - at te to nahodou nezabije nejakym nahodnym roztocenim
Zacni vretenem
- upni do univerzalky ocelovou tyc delky , co ti to dovolu - rekneme 500mm, tak pumer 25mm
- na povrch univerzalky si dej hodinky - dotyk - (co nejdale od predniho loziska) a magnetickou kostku si upni na loze - pevny bod
Merime vuli rekneme v ose X - laicky horizont
- a ted se rukou snaz hybat tyci (silou) za jeji nejdelsi konec - pokud uvidis vychylku, je vule v lozisku vretene = zacni lozisky vretene a zacni zadnim (nejdale od hlavy - to byva nejdriv pryc
- nastaveni vuli maticemi -> nepomuze, pak
- kontrola hridel-lozisko -> nepomuze , pak
- rozborka a vymena komplet
Pokud jsou vule v suportu = taky problem
Bud dotahnout pravitka - vetsinou takovy divne velky sroub zepredu/zezadu, nekdy male z boku
To, ze jsi vymenil remeny mozna ukazuje na to, ze stroj byl "napnuty" k smrti a remeny tahaly vreteno vetsi silou, nez ty nove ,ale neznam nastaveni/napnuti a mohlo se to drive prave jevit jako lepsi, po vymene se zmenenilo pnuti v remenech a stroj uz neni tak "nasponovany", proto ma volne vreteno.
Obavam se ale, jak to popisujes, ze stroj nevidel dlouho olej a bude mit hodne ploch/lozisek jiz po smrti.
Jednou jsem kupoval na inzerat vreteno, pan se dušoval, jak menil loziska za SKF, jen jsem si s tim zatocil a bylo mi jasne, ze pan je asi snilek a fantasta. Po rozebrani loziska Made in Romania a stari asi 45 let, cela vyhřátá.
Pripadne zkus nekoho v okoli, aby se Ti na to mrknul - nekoho trosku znaleho veci.
Drzim palce!
Člověka děsí neznámo, poznané přestává děsit...