Chvění TOS SU32 a dělá vlny na obrobku

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Odpovědět
porbič77

2. 4. 2026, 10:09

ahoj
mám problém se soustruhem SU 32. Při soustružení se celej dost chvěje, vibruje a je i dost hlučnej a obrobek vypadá hrozně, je vlnitej a jako kdyby ožranej

nůž mam novej, naostřenej, v ose
mam ale vůle v nožovým suportu (matice dopředu/dozadu)
menší vůle i v příčným suportu (matice dopředu/dozadu)

Napadá mě:
že by to delali ložiska ve vřetenu tu hlučnost a vibrace ? dočetl jsem se že se nastavuje jejich předepnuti matici nejak, ale nevim vubec jak na to takovy zkusenosti nemam, ale velice rad se priucim
nebo řemeny (měnil jsem je totiž)
nebo jen ty vule v suportech

Takhle se s tím nedá dělat, povrch špatnej a vibruje mi cela dilna

Kdyby tu byl někdo, kdo dělal ve Zbrojovce ve Strakonicích na generalkach a tyhle mašiny zná, klidně mi napište – doplním víc info k soustruhu je totiž odtamtud

Je mi 17 a ještě se v tom učím, díky moc za každou radu 👍
Zdenek Valter

2. 4. 2026, 10:33

Co máš za měřidla?
Čím ten stroj budeš kontrolovat?
Myslím vůle atp.
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
Modelcam
Kontaktovat uživatele:

2. 4. 2026, 10:36

porbič77 píše: 2. 4. 2026, 10:09 ahoj
mám problém se soustruhem SU 32. Při soustružení se celej dost chvěje, vibruje a je i dost hlučnej a obrobek vypadá hrozně, je vlnitej a jako kdyby ožranej

Napadá mě:
že by to delali ložiska ve vřetenu tu hlučnost a vibrace ? dočetl jsem se že se nastavuje jejich předepnuti matici nejak, ale nevim vubec jak na to takovy zkusenosti nemam, ale velice rad se priucim

Kdyby tu byl někdo, kdo dělal ve Zbrojovce ve Strakonicích na generalkach a tyhle mašiny zná, klidně mi napište – doplním víc info k soustruhu je totiž odtamtud

Pokud mas noze ostre a v ose , videl bych to nasledovne:
Spatny zvuk = volny stroj = vule

- odpoj stroj od napajeni - at te to nahodou nezabije nejakym nahodnym roztocenim
Zacni vretenem
- upni do univerzalky ocelovou tyc delky , co ti to dovolu - rekneme 500mm, tak pumer 25mm
- na povrch univerzalky si dej hodinky - dotyk - (co nejdale od predniho loziska) a magnetickou kostku si upni na loze - pevny bod
Merime vuli rekneme v ose X - laicky horizont
- a ted se rukou snaz hybat tyci (silou) za jeji nejdelsi konec - pokud uvidis vychylku, je vule v lozisku vretene = zacni lozisky vretene a zacni zadnim (nejdale od hlavy - to byva nejdriv pryc
- nastaveni vuli maticemi -> nepomuze, pak
- kontrola hridel-lozisko -> nepomuze , pak
- rozborka a vymena komplet

Pokud jsou vule v suportu = taky problem
Bud dotahnout pravitka - vetsinou takovy divne velky sroub zepredu/zezadu, nekdy male z boku

To, ze jsi vymenil remeny mozna ukazuje na to, ze stroj byl "napnuty" k smrti a remeny tahaly vreteno vetsi silou, nez ty nove ,ale neznam nastaveni/napnuti a mohlo se to drive prave jevit jako lepsi, po vymene se zmenenilo pnuti v remenech a stroj uz neni tak "nasponovany", proto ma volne vreteno.

Obavam se ale, jak to popisujes, ze stroj nevidel dlouho olej a bude mit hodne ploch/lozisek jiz po smrti.
Jednou jsem kupoval na inzerat vreteno, pan se dušoval, jak menil loziska za SKF, jen jsem si s tim zatocil a bylo mi jasne, ze pan je asi snilek a fantasta. Po rozebrani loziska Made in Romania a stari asi 45 let, cela vyhřátá.
Pripadne zkus nekoho v okoli, aby se Ti na to mrknul - nekoho trosku znaleho veci.

Drzim palce!
Člověka děsí neznámo, poznané přestává děsit...
porbič77

2. 4. 2026, 10:42

Zdenek Valter píše: 2. 4. 2026, 10:33 Co máš za měřidla?
Čím ten stroj budeš kontrolovat?
Myslím vůle atp.
mám pouze uchylkomer s magnet. stojankem nic jineho
zverodoktor

2. 4. 2026, 10:45

Ahoj,
Vibrácie celého stroja nebudú z vôle v suportoch (aj keď tam sú)
Predtým ako sa pustíš do nejakej opravy, treba:
1. Bol ten stroj rovnako hlučný aj pred tvojou výmenou remeňov? Sú správne našponované?
2. Je hluk a trasenie intenzitou podobné pri rôznych nastaveniach rýchlostí? Zmizne keď vyradíš zo záberu vreteno (pákou predlohy na vretenníku)? Je prítomný iba pri zábere, alebo aj pri chode naprázdno?
3. Menil si aj ložiská v motore? Ak nie, skús zhodiť remene z motora a pustiť ho. Uvidíš či nieje problém v ňom.
4. Napíš ako poznamenal Zdeněk, aké máš k dispozícii meradlá. Na začiatok možno stovkový indikátor zo stojančekom by stačil.
SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, VS16, Anycubic Kossel
zverodoktor

2. 4. 2026, 10:49

Ešte poznámka. Na SU32 sa vôľa ložísk nenastavuje maticami. Je tam vymedzovací krúžok, vreteno sa musí vybrať, ložisko predopnút predpísanou silou a podľa medzery treba ten krúžok zbrúsiť. To doma bez vybavenia a skúseností nejde.
porbič77

2. 4. 2026, 10:54

Pokud mas noze ostre a v ose , videl bych to nasledovne:
Spatny zvuk = volny stroj = vule

- odpoj stroj od napajeni - at te to nahodou nezabije nejakym nahodnym roztocenim
Zacni vretenem
- upni do univerzalky ocelovou tyc delky , co ti to dovolu - rekneme 500mm, tak pumer 25mm
- na povrch univerzalky si dej hodinky - dotyk - (co nejdale od predniho loziska) a magnetickou kostku si upni na loze - pevny bod
Merime vuli rekneme v ose X - laicky horizont
- a ted se rukou snaz hybat tyci (silou) za jeji nejdelsi konec - pokud uvidis vychylku, je vule v lozisku vretene = zacni lozisky vretene a zacni zadnim (nejdale od hlavy - to byva nejdriv pryc
- nastaveni vuli maticemi -> nepomuze, pak
- kontrola hridel-lozisko -> nepomuze , pak
- rozborka a vymena komplet

Pokud jsou vule v suportu = taky problem
Bud dotahnout pravitka - vetsinou takovy divne velky sroub zepredu/zezadu, nekdy male z boku

To, ze jsi vymenil remeny mozna ukazuje na to, ze stroj byl "napnuty" k smrti a remeny tahaly vreteno vetsi silou, nez ty nove ,ale neznam nastaveni/napnuti a mohlo se to drive prave jevit jako lepsi, po vymene se zmenenilo pnuti v remenech a stroj uz neni tak "nasponovany", proto ma volne vreteno.

Obavam se ale, jak to popisujes, ze stroj nevidel dlouho olej a bude mit hodne ploch/lozisek jiz po smrti.
Jednou jsem kupoval na inzerat vreteno, pan se dušoval, jak menil loziska za SKF, jen jsem si s tim zatocil a bylo mi jasne, ze pan je asi snilek a fantasta. Po rozebrani loziska Made in Romania a stari asi 45 let, cela vyhřátá.
Pripadne zkus nekoho v okoli, aby se Ti na to mrknul - nekoho trosku znaleho veci.

Drzim palce!
[/quote]

Dobře tak to zkusím s tou tyčí a kdyz ty matice budu dotahovat tak musim jen s citem nebo na doraz ?
jinak maji tam byt 3 remeny origo - ja mel jen 1 - tak jsem dal 3 a vsechny nove, ted tahaji vic jsou vic tesne, predtim to bylo extremne volne ten 1 remen a jeste k tomu byl hrozne vytahany
to s tím olejem bohužel nevím, mam ho po dedovi kazdopadne jsem olej dal novy a a vycistil takže ted maze krasne
porbič77

2. 4. 2026, 11:02

zverodoktor píše: 2. 4. 2026, 10:45 Ahoj,
1. Bol ten stroj rovnako hlučný aj pred tvojou výmenou remeňov? Sú správne našponované?
2. Je hluk a trasenie intenzitou podobné pri rôznych nastaveniach rýchlostí? Zmizne keď vyradíš zo záberu vreteno (pákou predlohy na vretenníku)? Je prítomný iba pri zábere, alebo aj pri chode naprázdno?
3. Menil si aj ložiská v motore? Ak nie, skús zhodiť remene z motora a pustiť ho. Uvidíš či nieje problém v ňom.
4. Napíš ako poznamenal Zdeněk, aké máš k dispozícii meradlá. Na začiatok možno stovkový indikátor zo stojančekom by stačil.

1. Byl hlučný předtím taky dost, ale zda se mi že ted je víc predtim tam měl jen 1 vytahany klínak na kazde remenici - ted jsem dal nove všech 6 klinaku a ted tahaji mnohem vic jak predtim, jen se celkem zahrivaji

2. ano s predlohou je stroj hlucnejsi bez predlohy je mín hlucnesji (jsou tam 4 polohy 8:1 a 1:1 nevim na co jsou, vim jen s predlohou a bez) - a vibrace jsou uz od zapnuti vretene naprazdno a při zaberu do obrobku jsou jeste vetší

3.neměnil, ten se zdál byt v pohode je tichý a točí se hezky

4. jen stovkovy indikator s magnet. stojankem

5. hadam ze ty podlozky se museji asi brousek na brusce na plocho takze vreteno jentak nezrepasuju
soustružník

3. 4. 2026, 6:41

Pro posouzení takhle na dálku je příliš málo informací. Takže první mě napadá otázka. Byl soustruh tak jak je teď ustaven už někým dříve bez potíží provozován nebo jde o nově přistěhovanou mašinu neznámých vlastností? Při jakých otáčkách k vibracím naprázdno dochází a co je na vřetenu upnuto, sklíčidlo, lícní deska, kleštinové upínání? Jaký a jak upnutý obrobek při obrábění jakým nožem a za jakých podmínek je okousaný. T.j. automatová mosaz průměru 25 mm v kleštině při obrábění ostrým ocelovým nožem při třetinových otáčkách nebo nerezové bago ve vyběhané univerzále na nejvyšší otáčky s negativním nožem?
Podle toho by se snad dalo posoudit, je-li chyba v soustruhu nebo v očekávání. Samozřejmě to proměření vůlí není na škodu, ale třeba nebude tak zle.
stanik84

3. 4. 2026, 7:11

porbič77 píše: 2. 4. 2026, 11:02
zverodoktor píše: 2. 4. 2026, 10:45 Ahoj,

1. Byl hlučný předtím taky dost, ale zda se mi že ted je víc predtim tam měl jen 1 vytahany klínak na kazde remenici - ted jsem dal nove všech 6 klinaku a ted tahaji mnohem vic jak predtim, jen se celkem zahrivaji

2. ano s predlohou je stroj hlucnejsi bez predlohy je mín hlucnesji (jsou tam 4 polohy 8:1 a 1:1 nevim na co jsou, vim jen s predlohou a bez) - a vibrace jsou uz od zapnuti vretene naprazdno a při zaberu do obrobku jsou jeste vetší

3.neměnil, ten se zdál byt v pohode je tichý a točí se hezky

4. jen stovkovy indikator s magnet. stojankem

5. hadam ze ty podlozky se museji asi brousek na brusce na plocho takze vreteno jentak nezrepasuju
Dojeď vedle Zbrojovky k p. Kovářovi (Foinija). Tel. ti kdyžtak dám. Dělal vedle v ČZ na jednoúčelácích a dělá vřetena.

Odbočíš na Volyňský ke Zbrojovce a je to hned na té první křižovatce vlevo (před kolejema). Měl tam před lety autobazar.
zverodoktor

3. 4. 2026, 8:27

Ako prvú vec si stiahni návod (www.tumlikovo.cz), výkresy sú tam iste, hádam aj textová časť. Sú tam aj stručné návody na vymedzenie vôlí. Na priečnom suporte sa dá vôľa matice nastaviť (skrutky sú pod kruhovou krytkou s maznicou v strede priečneho suportu), ak nieje úplne zodratá, vôľu aspoň čiastočne vymedzíš.
Ale každopádne si urob čas, zober tie hodinky a zisti čo všetko vlastne má vôľu a akú. A prehladne to sem daj, ideálne aj s fotkami.

Ešte ma napadá, ak si sústružil letmo (bez podopretia koňom), či nemáš vybehané a krivé čeľuste na univerzálke. To by na ten škaredý povrch stačilo. Ono je možné, že ten hluk a zlý povrch sú to dve závady ktoré nesúvisia.
dpkl

3. 4. 2026, 12:50

Keď zapisuje tak treba meniť ložiská
martasg1
Sponzor fora

3. 4. 2026, 5:42

jééé detektivka :lol: začni tim nejjednodušším jak ti radil...

Vezmi tu dlouhou plnou tyč, která se neprohýbá - upni jí do sklíčidla a nakonci na ní zatlač v jednom směru a hodinkama měř u vřetena na tý tyči o kolik se ta tyč vychýlí... tzn. o kolik se vychýlí celá soustava tj. čelisti, sklíčidlo, vřeteno. Napiš nám kolik to udělá.
Hlavně to měř ve směru jakým tlačíš.
A vyzkoušej všechny 4 směry - od sebe, k sobě, nahoru, dolu.
Z toho co popisuješ by to mělo být třeba od 0,1 ... 0,4 a víc aby to kreslilo na povrch.

Pak udělej druhý měření se stejnou tyčí a hodinky dej na vršek univerzály a proveď stejné měření stejným postupem.
Tím uvidíš zda jsou na vině univerzála a čelisti.
Když budou výsledky stejné tak to nejspíš bude někde na vřeteni.

Klidně to tu vyfoť během měření.
Fotka někdy řekne víc než sto slov.

HLAVNĚ SI TEN STROJ VYPNI ať je to bezpečné
CNC obrábění
Modelcam
Kontaktovat uživatele:

3. 4. 2026, 9:59

porbič77 píše: 2. 4. 2026, 10:09 ahoj

Napadá mě:

Jeste me napadlo, u soustruhu s prirubou univerzalky na zavitu vretene nemusis mit spravne dotazeny zavit, ktery pak ma vuli. Odsroubuj prirubu univerzaly z hridele, vycisti zavit, nasroubuj zpet a dobre dotahni, pak dotahni sverny krouzek. Ale toto se vetsinou projevuje pri upichovani nebo vetsich uberech. No jen dalsi tip.
Člověka děsí neznámo, poznané přestává děsit...
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“