Koupil jsem za přijatelných podmínek starší frézku. Na moje drobnosti funguje velmi dobře, ale v minulosti prošla degradací z universální na pouze vertikální v důsledku čehož má velmi omezený pohyb v ose z. Zatím to moc nevadí, ale přece jen bych rád věděl, co je to zač pro případ, že bych se rozhodl ji modifikovat zpět a sháněl na to díly. (No a taky ze zvědavosti, samozřejmě.) Pozná ji náhodou někdo?
Velikost stolu je 700 (bez bočních desek s ložisky) x 240 mm
Hmotnost ca 600 kg
Celkem 12 rychlostí otáčení - kombinace řemenů a dvojstupňové převodovky
Celkem 12 rychlostí posunu - také kombinace řemenů a převodů (6 stupňů)
Vřeteno Morse 3
Motor vřetene je 1,5 kW MEZ, ale zjevně pozdější retrofit (stejně jako VFD na posuny i vřeteno)
Nikde na tom není ani náznak jakéhokoli výrobního štítku, čísla, loga výrobce, prostě nic. Jediné, co vím, je, že momentálně používaný hlavní vypínač dole pod kolem osy y je od Siemense.
V devadesátých letech to prošlo firmou Keetels v Holandsku, která obchoduje se stroji. Konkrétního už nic nevěděli, jen jsme společně usoudili, že by to mohlo být něco z CZ nebo DDR produkce, co se dodávalo v padesátých až sedmdesátých letech do západní Evropy, kde to pak prodávali obchodníci pod vlastními značkami. Tomu by odpovídala absence jakéhokoli značení výrobce
Identifikace frézky
Děkuju, na Steinel jsem při hledání narazil, ale zavrhl jsem ho kvůli umístění kola pro osu z na druhé straně a jinému tvaru té hlavy na vertikální frézování. Ani teď se mi nedaří najít konkrétní model. Pohledám důkladněji a kdyžtak jim zkusím napsat.