Identifikace frézky

Vse o konvencnich frezkach, ne o jejich prestavbe na cnc
Odpovědět
Sudetak

19. 4. 2026, 5:46

Koupil jsem za přijatelných podmínek starší frézku. Na moje drobnosti funguje velmi dobře, ale v minulosti prošla degradací z universální na pouze vertikální v důsledku čehož má velmi omezený pohyb v ose z. Zatím to moc nevadí, ale přece jen bych rád věděl, co je to zač pro případ, že bych se rozhodl ji modifikovat zpět a sháněl na to díly. (No a taky ze zvědavosti, samozřejmě.) Pozná ji náhodou někdo?

Velikost stolu je 700 (bez bočních desek s ložisky) x 240 mm
Hmotnost ca 600 kg
Celkem 12 rychlostí otáčení - kombinace řemenů a dvojstupňové převodovky
Celkem 12 rychlostí posunu - také kombinace řemenů a převodů (6 stupňů)
Vřeteno Morse 3
Motor vřetene je 1,5 kW MEZ, ale zjevně pozdější retrofit (stejně jako VFD na posuny i vřeteno)

Nikde na tom není ani náznak jakéhokoli výrobního štítku, čísla, loga výrobce, prostě nic. Jediné, co vím, je, že momentálně používaný hlavní vypínač dole pod kolem osy y je od Siemense.

V devadesátých letech to prošlo firmou Keetels v Holandsku, která obchoduje se stroji. Konkrétního už nic nevěděli, jen jsme společně usoudili, že by to mohlo být něco z CZ nebo DDR produkce, co se dodávalo v padesátých až sedmdesátých letech do západní Evropy, kde to pak prodávali obchodníci pod vlastními značkami. Tomu by odpovídala absence jakéhokoli značení výrobce
Přílohy
IMG_0133.jpeg
IMG_0134.jpeg
IMG_0135.jpeg
IMG_0136.jpeg
341603450.jpeg
stanik84

19. 4. 2026, 6:17

Steinel
Sudetak

19. 4. 2026, 8:02

Děkuju, na Steinel jsem při hledání narazil, ale zavrhl jsem ho kvůli umístění kola pro osu z na druhé straně a jinému tvaru té hlavy na vertikální frézování. Ani teď se mi nedaří najít konkrétní model. Pohledám důkladněji a kdyžtak jim zkusím napsat.
Odpovědět

Zpět na „konvenční frézky“