Tvrdoměr POLDI - Meopta
vždyť to máš v tý tabulce dole napsaný
- když odečteš zprůměrovanou úhlopříčku 293 (tj. skutečný rozměr 0.293 mm) tak je to 648 třicetikilovýho Vickerse (číslo v průsečíku řádku 290 vlevo a sloupce "3" - to je to 293 - červená tabulka).
-
PeterBenko
Jasne, diki, nedoplo mi ze to v stlpcoch su tisiciny

Dobrý večer,
pár doplňujících detailů jsem našel zde:
https://docplayer.cz/4031636-Ovmt-zkousky-tvrdosti.html
Strany 21-25.
pár doplňujících detailů jsem našel zde:
https://docplayer.cz/4031636-Ovmt-zkousky-tvrdosti.html
Strany 21-25.
-
zverodoktor
Ahojte,
Tento tvrdomer pristál aj u mňa. Vyzerá, že je prakticky nepoužívaný. Všetko funguje, meranie sa podarilo, akurát mi vychádza tvrdosť etalónov tak o 3-4 HRc viac ako majú (po prepočte HV30/HRc). V návode je zmienka o čase pôsobenia tlaku na páku pri meraní . Tá sa líši podľa tvrdosti materiálu:
HV viac ako 140 - 10 sec.
HV menej ako 140 - 30 sec.
Takže pri etalónoch 400-840 HV ( teda asi 42-65 HRc) by som mal tlačiť 10 sec.
Moc mi to nedáva logiku, prečo do mäkšieho materiálu sa tlačí 30 sekúnd a do tvrdého 10 sekúnd.
Skúsil som teda do etalónu 65.2 tlačiť 30 sekúnd a nameral som 856HV, teda 66 HRc, čo je celkom presne.
Ako to teda má byť? Je v návode chyba? Samozrejme môže byť aj problém s pružinou tvrdomera, ktorej prítlak sa rokmi rozkalibroval.
Prajem vám pekný deň, A.
Tento tvrdomer pristál aj u mňa. Vyzerá, že je prakticky nepoužívaný. Všetko funguje, meranie sa podarilo, akurát mi vychádza tvrdosť etalónov tak o 3-4 HRc viac ako majú (po prepočte HV30/HRc). V návode je zmienka o čase pôsobenia tlaku na páku pri meraní . Tá sa líši podľa tvrdosti materiálu:
HV viac ako 140 - 10 sec.
HV menej ako 140 - 30 sec.
Takže pri etalónoch 400-840 HV ( teda asi 42-65 HRc) by som mal tlačiť 10 sec.
Moc mi to nedáva logiku, prečo do mäkšieho materiálu sa tlačí 30 sekúnd a do tvrdého 10 sekúnd.
Skúsil som teda do etalónu 65.2 tlačiť 30 sekúnd a nameral som 856HV, teda 66 HRc, čo je celkom presne.
Ako to teda má byť? Je v návode chyba? Samozrejme môže byť aj problém s pružinou tvrdomera, ktorej prítlak sa rokmi rozkalibroval.
Prajem vám pekný deň, A.
SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, VS16, Anycubic Kossel
mě to zase i logický příjde... když to bodneš do měkkého tak se to asi "může zabořovat" déle, kdežto do tvrdšího už ne, takže při krátkém zabodnutí zvětšíš větší tvrdost a tedy je to předepsáno delší čas.. ale jen domněnka, neznám tenhle konkrétní typ
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
-
zverodoktor
V podstate máš pravdu. Zistil som, že dlhší čas sa používa pre materiály s výraznejším tečením. Inak celé meranie je štandardný Vickers: 136 stupňový diamant, 30 kg, 10 sec. trvanie tlaku na hrot.
SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, VS16, Anycubic Kossel
-
prochaska
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Ty časy jsou zvláštní, norma (EN ISO 6507-1) říká, že narůst síly má trvat 2 - 8 s a standardní doba měření je 10 - 15 s pro všechna zatížení (ale může se prodloužit pro materiály které jeví creep).zverodoktor píše: ↑3. 5. 2026, 3:00 Zistil som, že dlhší čas sa používa pre materiály s výraznejším tečením. Inak celé meranie je štandardný Vickers: 136 stupňový diamant, 30 kg, 10 sec. trvanie tlaku na hrot.
Jinak ta pružina bude určitě rozštelovaná, můžeš si ji doladit pomocí těch dvou pojistných matic nebo přepočítat zatížení aby to vycházelo. Já jsem použil kombinaci obého, takže mi vychází síla 30.27 kgf, pro kterou jsem si pak udělal tabulky. Navíc mám u toho tvrdoměru distanční vložku pro metodu HV10, ale reálně podle etalonu to vychází na HV7
Aleš Procháska