Opakuješ stále stejné censored. V prvé řadě, diskutovat o nějaké přesnosti něčeho - nevím čehoRaS píše: ↑15. 5. 2026, 9:19tak pokud jsem uplně mimo tak jsem hoď nějakej tvůj měřící protokol z té laboratoře, můžeme ho klidně rozebrat...jergus.balaz píše: ↑13. 5. 2026, 7:22Tak jedine v tejto vete máš pravdu, a k tomu na 100%. Preto idem radšej do garáže brúsiť kalibre v tolerancii +/-0.000 nič a budem ich merať digitálnou posuvkou z Lidlu značky insize![]()
ale dopadne to jako vždycky - je to tajné, nemůžu, aby náhodou Ynternetovci neměli pravdu![]()
já tady mám protokoly pouze z "levného" měřáku, který má přesnost sondy 2mikrony + nějakou chybu kolem 3-5mikronu na 300mm délky, a "všem" to stačí,
pro upřesnění bavíme se o reálném mikronu, ne o naměřené hodnotě s nějakou tolerancí větší než mikron..
ale asi už jsem dlouho nebyl v dílně mezi absolutními profíky, pro které je mikrometr pro obrábění něco naprosto normálního, spíš vídám ty "debily" který se drží v tolerančním pásmu![]()
opakuji, že mluvím pořád o tom samém, tzn vyrobit věc o rozměru např 9,546mm tak aby měla 9,546+-0,0005mm tuhle odnést ke změření a dostat z obou výsledek že má 9,546mm a ne, že tam bude 9,546(+-0,001) tzn v rozsahu 9,545 až 9,547mm
Jinak muzeálni ultraoptimetr starý nějakých 70 (i více) let je schopný opakovaně odečítat (spolehlevě) na 0.0002mm. Takže si složím 9,546 z johansonek, a porovnám s dílcem na adekvátním měřáku (jsou i jiný, ještě daleko přesnější). To samý platí pro metrový Solex - s vhodnou tryskou a hlavicí můžu na Solexu z roku 1935
Takže co dokážu naměřit je jen (teda kromě toho ultraoptimetru a jeho obsluhy a hlavně teploty) otázka mít dostatečně přesné základní měrky a zvolit vhodnou metodu a měřidlo.