přesnost čínských pravítek

kdyz nebudes vedet kam to dat tak to napis sem, admin to za tebe umisti nebo vytvori novou sekci
miv

16. 5. 2026, 6:31

zverodoktor píše: 16. 5. 2026, 5:08 Ahoj,
Tie slimline pravítka sú hodne gumové aj samy o sebe. Skús ho jemne pomačkať dakde v strede z viacerých strán, či ti dakde nepruží. To vnáša značnú chybu.
To pravítko samo o sobě mám uchycené dobře. Jediný problém může být snímač, který má být výškově s 3 mm mezerou. Já jej mám s mezerou na jedné straně 2.2 a na druhé 2.7 mm. To ještě mohu vylepšit. Ale stejně si myslím, že, protože nemám Mahr millimess, jsem mohl zanést chybu nestejným stlačením dorazů na počátku a na konci. Nicméně mě to takto stačí. Dnes jsem zkoušel něco soustružit a je to mnohem snazší, než s použitím stupnic na kolečku. Chyba 0,4 mikronu na milimetru mne nezajímá. Stejně postupuji tak, že si změřím průměr mikrometrem, toto číslo nastavím na DRO a dokončím poslední desetinu či dvě.
Ještě toto měření zopakuji s podélným pravítkem, které je ne-slim (vejde se).

Závěr z toho však je, že se tato odměřování jako normál použít nedají. Tudíž to, co chtěl Pipík, s těmito odměřováními nelze. Ten mikron je opravdu jen rozlišení. Ale, aby bylo jasno, v žádném případě to není k ničemu. To rozlišení umožňuje reakci na otáčení kolečkem, takže nastavení je pro člověka mnohem snazší. Když používám 5 mikronové pravítko, vidím na displeji pohyb později a pozici přejedu. S tím mikronovým ne, protože ten pohyb vidím dříve.

Pro zajímavost z trochu jiného soudku.
Toto je pro amatéra velmi zajímavá varianta k měřidlům Mitutoyo, Mahr apod.
https://www.aliexpress.com/item/1005001 ... 01416362_1

Udávají nejen rozlišení, ale i přesnost. A za dva tisíce korun to v amatérské praxi lze považovat za normálové měřidlo.
Odpovědět

Zpět na „kdyz nebudes vedet kam“