Netvrdím, že tisk je jediná budoucnost, byla tu zmíněná i robotická stavba ze standardizovaných prefabrikátů, asi se jedno z toho časem prosadí.Mr. MR píše: ↑17. 6. 2026, 4:54 I kdyby hrubá stavba trvala díky tisku polovinu času proti klasice, pak stejně přijde co? Osazení oken, elektrika, voda, obklady, lino, výmalba.... A to je tolik práce, že urychlení na samotné hrubé stavbě je proti tomu jen malý krok v celkové efektivitě. A proti tomu stojí dost nevýhod. Navíc nejdou tisknout stropy. Takže to znamená uklidit někam robota, vyhotovit stropy, najeřábovat na ně těžkého robota kvůli dalšímu patru ... ? No nevím, spíš to podle mne zůstane jako "doplňková" technologie na speciality. Auta, boty ani jiné věci masové spotřeby se taky netisknou. Ale tisk je k nim skvělý doplněk.
Já v obojím vidím tu výhodu (a to ještě větší než rychlost hrubé stavby), že se dají stavět velmi složité tvary za cenu tech dnešních jednoduchých. Teď je to tak, že se to postaví, pak přijdou borci se sbíječkami a zase to všechno rozmlátí a provrtají, jak tahají kabely, vodu, topení a bůhvíco dalšího. S tím tiskem se ty kanály udělají rovnou, úzké, přesné, stačí to tam vložit a protáhnout. Stejně tak okna, přesné drážky do kterých se jen před zastropením šoupne montážní rám a do něj se pak "zacvakne" okno. Zateplovací nebo fasádní panely - nic se nevrtá, jen se zasadí do drážek zvenku baráku. A protože je to přesné, nepřijde tam žádné pako které začne rašplovat polystyrén až kuličky lítají. Úplně by mě bavilo tohle vymýšlet a projektovat