Tak potom nechapem preco sa cudujes ze sa ti vreteno hybepilatdenis7 píše: ↑26. 4. 2023, 9:24Áno, je to zložené ale nie celkom, lebo treba tam dať ešte krúžky a ešte jedno ložisko.
A predné ložisko zalepil to velke![]()
Už na toho údržbára budem dávať pozor.
Oprava vretena freza
-
kiko01
- Kontaktovat uživatele:
-
pilatdenis7
A tiež čo to znamená, že keď mám ložisko UL - univerzálne parovatelne ložiská že ho môžem všelijak otočiť??
Lebo boli dodávané ako samostatne
A nebude treba medzi nimi tie krúžky či bude??
Na mojom ložisku je fag B7209 C-B P4S-UL
Pýtal som sa údržbára tak mi neodpovedal tak asi to nevie
Ako tomu mám chápať?
Ďakujem.
Lebo boli dodávané ako samostatne
A nebude treba medzi nimi tie krúžky či bude??
Na mojom ložisku je fag B7209 C-B P4S-UL
Pýtal som sa údržbára tak mi neodpovedal tak asi to nevie
Ako tomu mám chápať?
Ďakujem.
-
pilatdenis7
Môžeš dat fotoel_fuego333 píše: ↑26. 4. 2023, 8:21 Denis, keby si chcel, ja mam na predaj jednu malu horizontalnu frezku s kuzelom mk4, novo previnutym motorom a frekvencnym menicom. Vreteno hadze 0.03 a je bez vole. Za 600 eur komplet a pridam aj trn a sadu kliestin na er25
-
el_fuego333
Pocuj, natoc video, ako udrzbar na tom pracuje a popri tom sa ho pytaj tieto veci, co si sa pytal tu. Som strasne zvedavy co a ako o tom bude hovorit, ked uz je taky svetovy.
Poloboh vetra a mora, hrdina mužov.. radikalny ultra heterosexual
-
el_fuego333
pilatdenis7 píše: ↑26. 4. 2023, 9:49Môžeš dat fotoel_fuego333 píše: ↑26. 4. 2023, 8:21 Denis, keby si chcel, ja mam na predaj jednu malu horizontalnu frezku s kuzelom mk4, novo previnutym motorom a frekvencnym menicom. Vreteno hadze 0.03 a je bez vole. Za 600 eur komplet a pridam aj trn a sadu kliestin na er25![]()
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
pilatdenis7:
ctes zdejsi odpovedi?
rozumis psanemu textu?
jak se muzes porad dokola ptat na veci ktere ti byli vysvetleny. Byli tu i obrazky. Nekolikrat.
uplne se mi vybavuje citat z cimrmana:
"s čistým svědomím Vám mohu doporučiti, abyste pokusů dramatických zanechal a věnoval se práci jakékoli, ale jiné."
Nebylo by lepsi se na tu strojarinu vykaslat kdyz mas problem s pochopenim i tak polopatickych popisu co zde byli.
Kdyz ti doposud nedoslo i prez mnohe nacrty a popisy od mnoha clenu ze kosouhla loziska je nutne predepnout nez na nich zacnes merit, atd...
ctes zdejsi odpovedi?
rozumis psanemu textu?
jak se muzes porad dokola ptat na veci ktere ti byli vysvetleny. Byli tu i obrazky. Nekolikrat.
uplne se mi vybavuje citat z cimrmana:
"s čistým svědomím Vám mohu doporučiti, abyste pokusů dramatických zanechal a věnoval se práci jakékoli, ale jiné."
Nebylo by lepsi se na tu strojarinu vykaslat kdyz mas problem s pochopenim i tak polopatickych popisu co zde byli.
Kdyz ti doposud nedoslo i prez mnohe nacrty a popisy od mnoha clenu ze kosouhla loziska je nutne predepnout nez na nich zacnes merit, atd...
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
ja pozorujem túto debatu od začiatku. keby som si tu z Vás chcel uťahovať, presne takto by som sa choval. A smial by som sa ako to beriete vážne.
moja otázka znie : NIE JE TO NÁHODOU VTIP.
výmena vretena je z jedných tých naj technicky náročných operácií. nie je to výmena ozubenia v prevodovke. Ak toto tu nie je sranda tak by som to nazval odvážnym krokom.
Aj ja môžem začať orezávať stromky a vinič v záhrade. Len to dopadne všelijako ale určite nie ako to má byť.
moja otázka znie : NIE JE TO NÁHODOU VTIP.
výmena vretena je z jedných tých naj technicky náročných operácií. nie je to výmena ozubenia v prevodovke. Ak toto tu nie je sranda tak by som to nazval odvážnym krokom.
Aj ja môžem začať orezávať stromky a vinič v záhrade. Len to dopadne všelijako ale určite nie ako to má byť.
-
pilatdenis7
Človek sa tu normálne slušne pýta dôležité informácie a každý si z neho robí len srandu.tiborius píše: ↑27. 4. 2023, 8:23 ja pozorujem túto debatu od začiatku. keby som si tu z Vás chcel uťahovať, presne takto by som sa choval. A smial by som sa ako to beriete vážne.
moja otázka znie : NIE JE TO NÁHODOU VTIP.![]()
To je realita veď by som nemal fotky vydea
Ale ok debata koči už tu nebudem písať nič
-
el_fuego333
Ale ved sa neurazaj, trosku srandy este nikoho nezabilo. Nechaj toho velmajstra, nech ti to dokonci, viac to uz asi nepobabre, a kto vie, mozno mas na to iba teraz zly pohlad a bude to tip top. 
Dobrý den,
trošku to tu oživím dotazem. Pustil jsem se (nuceně - viz dále) do repasu vřetene na FNGJ 32 a potřeboval bych poradit od zkušenějších. Vřeteno jsem nikdy nedělal a nerad bych mu ublížil. Doufám, že pokud budou mé dotazy pro někoho příliš laické, tak bude mít trpělivost a nedostanu hned bídu.
Vřeteno je dole osazené ložiskem NN 3010K P51 NA bez vnějšího kroužku, lágr je tvořen vnitřní dutinou v pinole. Nahoře jsou 2x B7207 CA P4 stahované maticí na vřetenu proti sobě, přičemž rozpěrný kroužek je jen na vnějším lágru. Dle manuálu se radiální vůle vřetene vymezuje dobroušením spodní podložky pod ložiskem NN a axiální vůle utažením horní vnitřní matice. To je patrné z výkresu i manuálu.
Důvod proč jsem se do toho dal, nebyla vyložená porucha vřetene, ale že frézka mnoho let stála než jsem si ji přivezl a chtěl jsem vyměnit mazivo - celkově ji postupně čistím a měním/opravuji vše potřebné, moc toho nenaběhala a bylo by škoda ji ničit. Na základě popisu v návodu a i zde na fóru prezentovaných fotek tuším od Tumlíka jsem předpokládal, že povolím horní vnitřní matici na vřeteni a vytlačím vřeteno z pinoly bez nějaké výrazné síly. Bohužel se tak nestalo a musel jsem vřeteno z pinoly stáhnout poměrně velkou silou. Tím se mi vysypalo spodní ložisko s kosoúhlým stykem. Rozhodl jsem se teda pro výměnu všech 3 ložisek za nové (nejpravděpodobněji od NSK).
Z toho, ale plyne moje hlavní otázka jak seřídit radiální vůli vřetene, když jsou horní ložiska na vřetenu s přesahem? samozřejmě se pokusím doměřit vůli a dopočítat tloušťku podložky spodního NN ložiska ještě před kompletací (podle návodu v příručce od NSK), ale v případě, že se netrefím a budu potřebovat dát vřeteno z pinoly ven, tak můžu rovnou odepsat minimálně jedno to horní ložisko.
Přemýšlím tedy nad následujícím:
1) Spodní ložisko nahradím NN 3010MBKRE 44 CC 1P4 od NSK. Pokusím se změřit ovalitu otvoru v pinole - je nějaká mez kdy je nutné pinolu nechat přebrousit?
2) Původní horní ložiska s kosoúhlým stykem nahradím novými s univerzální párovatelností 7207CTRDU L(nebo M) P3 NSK. Rozpěrný kroužek buď úplně vyřadím nebo (pokud mi to délky závitů v pinole a na vřetení neumožní) vyrobím ještě druhý rozpěrný kroužek na vnitřní lágr a nabrousím oba na stejnou výšku pro definované předpětí dle výrobce ložisek a né postupným utahováním a opakovaným měřením axiální vůle vřetene, jako v původní konsrtrukci. Dodavatel mi nabídl ložiska s lehkým předpětím - mě se to nezdá a spíše bych tam viděl ložiska se středním předpětím (vřeteno točí max. 2000otáček, s frekvenčákem necelých 2500)?
3) Vnější lágr obou horních ložisek je uložen v pinole s malou vůlí - jdou tam suvně vložit, zatím jsem to změřil jen orientačně s původními ložisky a ne ve vhodných podmínkách, ale je tam cca 8-10mikronů vůle. Vnitřní lágr s vřetenem je s přesahem. -> Neměl bych nechat přebrousit vřeteno na uložení s lehkou vůlí? Přecejen si myslím, že radiální namáhání nese spodní NN ložisko a pro případné doseřízení spodního ložiska, výměnu maziva atd. bych chtěl mít vřeteno nějak nedestruktivně rozebíratelné. Pokud uvažuji dobře s jakou vůlí by se mělo uložení nechat nabrousit?
4) Je vhodné shánět ta horní ložiska s kosoúhlým stykem zakrytovaná s náplní od výrobce? Když si totiž čtu instalační manuály pro přesná ložiska, tak bych pro ochranu před poškozením ložisek prachem při instalaci měl vše dělat ideálně v cleanroomu... samozřejmě se pokusím udržet maximální čistotu, ale 100% to asi nikdy nebude. Spodní ložisko bohužel zůstane otevřené.
5) Jaké doporučíte mazivo pro toto vřeteno a tento rozsah otáček? Mám někde shánět Klüber Isoflex NBU 15 nebo bych mohl použit LGMT 2/0.2 od SKF (ten mám...)
Předem děkuji za rady nebo konstruktivní kritiku - je možné, že jsem při rozebírání udělal chybu a je nějaký postup jak to rozebrat nedestruktivně pro ložisko, ale já jsem na to nepřišel.
trošku to tu oživím dotazem. Pustil jsem se (nuceně - viz dále) do repasu vřetene na FNGJ 32 a potřeboval bych poradit od zkušenějších. Vřeteno jsem nikdy nedělal a nerad bych mu ublížil. Doufám, že pokud budou mé dotazy pro někoho příliš laické, tak bude mít trpělivost a nedostanu hned bídu.
Vřeteno je dole osazené ložiskem NN 3010K P51 NA bez vnějšího kroužku, lágr je tvořen vnitřní dutinou v pinole. Nahoře jsou 2x B7207 CA P4 stahované maticí na vřetenu proti sobě, přičemž rozpěrný kroužek je jen na vnějším lágru. Dle manuálu se radiální vůle vřetene vymezuje dobroušením spodní podložky pod ložiskem NN a axiální vůle utažením horní vnitřní matice. To je patrné z výkresu i manuálu.
Důvod proč jsem se do toho dal, nebyla vyložená porucha vřetene, ale že frézka mnoho let stála než jsem si ji přivezl a chtěl jsem vyměnit mazivo - celkově ji postupně čistím a měním/opravuji vše potřebné, moc toho nenaběhala a bylo by škoda ji ničit. Na základě popisu v návodu a i zde na fóru prezentovaných fotek tuším od Tumlíka jsem předpokládal, že povolím horní vnitřní matici na vřeteni a vytlačím vřeteno z pinoly bez nějaké výrazné síly. Bohužel se tak nestalo a musel jsem vřeteno z pinoly stáhnout poměrně velkou silou. Tím se mi vysypalo spodní ložisko s kosoúhlým stykem. Rozhodl jsem se teda pro výměnu všech 3 ložisek za nové (nejpravděpodobněji od NSK).
Z toho, ale plyne moje hlavní otázka jak seřídit radiální vůli vřetene, když jsou horní ložiska na vřetenu s přesahem? samozřejmě se pokusím doměřit vůli a dopočítat tloušťku podložky spodního NN ložiska ještě před kompletací (podle návodu v příručce od NSK), ale v případě, že se netrefím a budu potřebovat dát vřeteno z pinoly ven, tak můžu rovnou odepsat minimálně jedno to horní ložisko.
1) Spodní ložisko nahradím NN 3010MBKRE 44 CC 1P4 od NSK. Pokusím se změřit ovalitu otvoru v pinole - je nějaká mez kdy je nutné pinolu nechat přebrousit?
2) Původní horní ložiska s kosoúhlým stykem nahradím novými s univerzální párovatelností 7207CTRDU L(nebo M) P3 NSK. Rozpěrný kroužek buď úplně vyřadím nebo (pokud mi to délky závitů v pinole a na vřetení neumožní) vyrobím ještě druhý rozpěrný kroužek na vnitřní lágr a nabrousím oba na stejnou výšku pro definované předpětí dle výrobce ložisek a né postupným utahováním a opakovaným měřením axiální vůle vřetene, jako v původní konsrtrukci. Dodavatel mi nabídl ložiska s lehkým předpětím - mě se to nezdá a spíše bych tam viděl ložiska se středním předpětím (vřeteno točí max. 2000otáček, s frekvenčákem necelých 2500)?
3) Vnější lágr obou horních ložisek je uložen v pinole s malou vůlí - jdou tam suvně vložit, zatím jsem to změřil jen orientačně s původními ložisky a ne ve vhodných podmínkách, ale je tam cca 8-10mikronů vůle. Vnitřní lágr s vřetenem je s přesahem. -> Neměl bych nechat přebrousit vřeteno na uložení s lehkou vůlí? Přecejen si myslím, že radiální namáhání nese spodní NN ložisko a pro případné doseřízení spodního ložiska, výměnu maziva atd. bych chtěl mít vřeteno nějak nedestruktivně rozebíratelné. Pokud uvažuji dobře s jakou vůlí by se mělo uložení nechat nabrousit?
4) Je vhodné shánět ta horní ložiska s kosoúhlým stykem zakrytovaná s náplní od výrobce? Když si totiž čtu instalační manuály pro přesná ložiska, tak bych pro ochranu před poškozením ložisek prachem při instalaci měl vše dělat ideálně v cleanroomu... samozřejmě se pokusím udržet maximální čistotu, ale 100% to asi nikdy nebude. Spodní ložisko bohužel zůstane otevřené.
5) Jaké doporučíte mazivo pro toto vřeteno a tento rozsah otáček? Mám někde shánět Klüber Isoflex NBU 15 nebo bych mohl použit LGMT 2/0.2 od SKF (ten mám...)
Předem děkuji za rady nebo konstruktivní kritiku - je možné, že jsem při rozebírání udělal chybu a je nějaký postup jak to rozebrat nedestruktivně pro ložisko, ale já jsem na to nepřišel.
-
zverodoktor
Ahoj,
ja ti na otázky síce neodpoviem, ale skús prehrabať fórum, pár rokov dozadu tu bol užívateľ VRETENO (ktorého tieto repasy živili) a v jednom vlákne sa riešila práve montáž presných ložísk. To by ti mohlo trochu pomôcť.
ja ti na otázky síce neodpoviem, ale skús prehrabať fórum, pár rokov dozadu tu bol užívateľ VRETENO (ktorého tieto repasy živili) a v jednom vlákne sa riešila práve montáž presných ložísk. To by ti mohlo trochu pomôcť.
SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, VS16, Anycubic Kossel
Ahoj,
já bych postupoval následovně:
Změřit průměr vřetene pod horní ložiska.
Pokud není v toleranci j5 nebo max k5 tak dolapovat nebo nechat brousit co nejblíže zezhora k jmenovitému rozměru, pak by nové ložisko mělo jít namazané nasunout i rukou (za sucha nezkoušet).
Dvouřadé válečkové ložisko vymezit radiální vůli bez jeho kroužku a horních ložisek. Zároveň v místě horních ložisek kontrolovat soustřednost (páčkové hodinky). Taky se krásně pozná i bez měření jestli si válečky nevyjely v pinole drážky.
Změřit spáru na kroužek (johansonky) a nechat brousit spodní vymezovací kroužek.
Namazat a smontovat spodek na hotovo.
Znovu v místě horních ložisek zkontrolovat soustřednost.
Namazat sestavit a vymezit axiální vůli horních ložisek.
Tu sestavu horních ložisek bych osobně nechal v původním provedení právě proto abych mohl případně doladit v budoucnu axiální vůli bez vytahování vřetena z pinoly.
Ať ti frézka udělá ještě hodně radosti
já bych postupoval následovně:
Změřit průměr vřetene pod horní ložiska.
Pokud není v toleranci j5 nebo max k5 tak dolapovat nebo nechat brousit co nejblíže zezhora k jmenovitému rozměru, pak by nové ložisko mělo jít namazané nasunout i rukou (za sucha nezkoušet).
Dvouřadé válečkové ložisko vymezit radiální vůli bez jeho kroužku a horních ložisek. Zároveň v místě horních ložisek kontrolovat soustřednost (páčkové hodinky). Taky se krásně pozná i bez měření jestli si válečky nevyjely v pinole drážky.
Změřit spáru na kroužek (johansonky) a nechat brousit spodní vymezovací kroužek.
Namazat a smontovat spodek na hotovo.
Znovu v místě horních ložisek zkontrolovat soustřednost.
Namazat sestavit a vymezit axiální vůli horních ložisek.
Tu sestavu horních ložisek bych osobně nechal v původním provedení právě proto abych mohl případně doladit v budoucnu axiální vůli bez vytahování vřetena z pinoly.
Ať ti frézka udělá ještě hodně radosti
-
jergus.balaz
- Kontaktovat uživatele:
Treba to dať urobiť firme, čo vie, čo robí. Tuším že pieskomil dával robiť vreteno do TOS Olomouc.
Všetko ostatné sú len vyplody fantázie internetových odborníkov.
Všetko ostatné sú len vyplody fantázie internetových odborníkov.
BalazKovo.sk
-
Sancho Panza
No, začnu od konce - upřímně řečeno, není mi úplně jasné, proč máš potřebu ty ložiska měnit.zabo píše: ↑18. 6. 2026, 9:08 Důvod proč jsem se do toho dal, nebyla vyložená porucha vřetene, ale že frézka mnoho let stála než jsem si ji přivezl a chtěl jsem vyměnit mazivo - celkově ji postupně čistím a měním/opravuji vše potřebné, moc toho nenaběhala a bylo by škoda ji ničit. Na základě popisu v návodu a i zde na fóru prezentovaných fotek tuším od Tumlíka jsem předpokládal, že povolím horní vnitřní matici na vřeteni a vytlačím vřeteno z pinoly bez nějaké výrazné síly. Bohužel se tak nestalo a musel jsem vřeteno z pinoly stáhnout poměrně velkou silou. Tím se mi vysypalo spodní ložisko s kosoúhlým stykem. Rozhodl jsem se teda pro výměnu všech 3 ložisek za nové (nejpravděpodobněji od NSK).
V první řadě - ložiska se mění, když jsou špatný - tj. vřeteno je hlučné a nebo geometrie chodu je špatná - a nejde vymezit. Takže normální způsob by byl, nejdřív změřit geometrií a tuhost, vyhodnostit hlučnost a teprve podle toho rozhodnout jestli ložiska měnit, nebo ne. To jsi nejspíš neudělal, takže teď už můžeš maximálně zkontrolovat dráhy, valivá tělíska a geometrií kroužků (změřit) a podle toho se rozhodnout, Obvykle jakmile jsou ložiska i mírně poškozené, je to vidět.
To, že se ti ty kosoúhlé ložiska (o) při demontáži rozpadly je naprosto normální a obvykle obvyklé
K těm "nápadům" něco brousit (že to má moc velký přesah). V první řadě - pokud nemáš adekvátní možnosti (nemáš - jednoduché), tak je zcela mimo tvé výrobní možnosti to s dostatečnou přesností přebrousit - to prostě s 100% jistotou skončí průserem. Pokud mají vnitřní kroužky příliš velký přesah (to vřeteno je z výroby zmetkové) tak jedině odlapovat a i tak to není úplně triviální - protože musíš být schopen to rozumně změřit a hlavně pak umejt - sebemenší zbytek pasty (u diapasty nebo cbn stačí i jediné
Takže to slož, nevymýšlej kraviny a nastav předpětí - viz dokumentace. Předpětí dole (pokud bude to ložisko nový) - to je obvyklý opruz - to je prostě přesné doměřování, rozebírání a opětovná montáž - a dobrušování (dolapování) toho kroužku. Jakmile uděláš chybu - tak to bude záhy nové ložisko. Opět - pokud jsou dráhy nepoškozené a předpětí v pořádku - nevrtal bych do toho - pouze umejt namazat a zase složit. Přebrušování té dráhy v pinole - to si s prominutím u běžného uživatele nedokážu vůbec představit - protože to musí běžet a mít geometrií - a pak ještě to nesmí být velký - abys nemusel to ložisko rozpínat jako prase. Ne, že by to nešlo, ale podle mě je to zcela mimo možnosti běžného brusiče (zejména jeho mašiny). Pokud je dráha poškozená, tak se to opravit musí, ale o tom má smysl diskutovat nad číslama a nebo alespoň fotkou dráhy.
No a poslední (třešnička na dortu) - koupit si drahé ložiska, honit tisíciny při pečlivé montáži, a pak to namazat mazivem na zemědělské stroje
Kup a nebo si někde sežeň tu trochu tý 15 (18 je zbytečně drahá a nemá to žádný otáčky aby byla nutná a má menší únosnost ) nebo i Topasu NB52 (je ještě dražší) , v nouzi nejvyšší i třeba Alvanie (už se nedělá) - prostě jakékoli slušné ale vřetenové vazelíny a nevymýšlej jak objevit kolo.
A to nejdůležitější nakonec - je třeba dodržovat absolutní čistotu - co to je za problém a co to znamená zjistiš sám.
A úplně poslední - když to přemažeš, tak si to budeš muset zase znova rozebrat - takže obvyklá chyba začátečníka - napere
Naposledy upravil(a) Sancho Panza dne 21. 6. 2026, 9:24, celkem upraveno 1 x.