Broušení rybin a ploch s drsností 0,8

Požadavky na výrobu dílů - poptávkové fórum
Pravidla fóra
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
jean

8. 7. 2026, 7:52

Nuz, doletel si jak majster sveta, tak sa necuduj. Na tomto fore su minimalne traja ludia, co to spravit vedia, ale dost pochybujem, ze sa na to daju, ked si uz nasral dvoch z nich :mrgreen:
https://www.facebook.com/tirotech.sk
jergus.balaz
Kontaktovat uživatele:

8. 7. 2026, 8:04

Normálne sa to dá brúsiť na BPH/BRH s vertikalnym vybrusovacim príslušenstvom s tvarovym brusnym telieskom, akurát brúsne teliesko bude mať priemer 3mm. Pri tej dĺžke dielu, plus počet prerušení rezu, bude mať životnosť tak dva prejazdy.

Nakoľko to nie je extra tvrdé, a tolerancie sú viac menej ok, treba to vyfrezovat na centre s tvarovou frezou.
BalazKovo.sk
karel3

8. 7. 2026, 9:36

jean píše: 8. 7. 2026, 7:52 Nuz, doletel si jak majster sveta, tak sa necuduj. Na tomto fore su minimalne traja ludia, co to spravit vedia, ale dost pochybujem, ze sa na to daju, ked si uz nasral dvoch z nich :mrgreen:
On někdo projevil zájem něco vyrábět?
To jsem asi něco přehlédl. :)
Zatím jsem četl jenom českou a slovenskou klasiku, proč to nejde a že mám špatně výkresy.
Pochopil jsem. Samozřejmě si za to mohu sám.
Člověk dělá chyby, aby se poučil.
Vsadil jsem na náhodu.
Pochybuji, že se někdo ozve, třeba: "Už jsem něco podobného dělal, pojď se bavit o detailech..."
Zkusím udělat vzorek na centru, třeba se mi povede funkční spojení i bez broušení. Další možnost je domluva z konstruktérem na jiném uchycení. Možností je víc.
Charon
Sponzor fora

8. 7. 2026, 9:37

karel3 píše: 8. 7. 2026, 6:08 No a v tech 6ti brusírnach a 3 nastrojárnach ti to nevyrobili :?: :lol:

A já si naivně myslel, že je to fórum techniků. :)
Brousit rybiny evidentně neumíš, tak o čem asi je těch tvých skoro 6,5 tis. příspěvků v diskusích. :)
Dost firem má na svých stránkách nabídku "tvarové broušení" a ve vybavení BPH20NA, kterou používají pouze na plocho. Speciální CNC brusky na broušení nástrojů, neumí brousit přímé drážky, nebo to neumí obsluha, protože to běžně nedělají... Na BN102 už asi nikdo neumí a já ji nemám. Ještě před 15 lety by to brusiči z bývalé nástrojárny dali "s jednou rukou za zádama". Svět se změnil. Kecálkové zaplavili svět a řemeslo odešlo do důchodu. :)
Hledám v Polsku a oslovil jsem i jednu německou firmu. Třeba někoho najdu.
Kdyby jsi si jich par precetl, neplacáš kraviny :!: Skoro v kazdem druhem pisu ze jsem a vzdy budu hobik, samouk bez strojniho vzdelani. Zato ty máš 45 let praxe, z meho amaterskeho pohledu, k prdu
SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
Sancho Panza

8. 7. 2026, 10:01

jergus.balaz píše: 8. 7. 2026, 8:04 Normálne sa to dá brúsiť na BPH/BRH s vertikalnym vybrusovacim príslušenstvom s tvarovym brusnym telieskom, akurát brúsne teliesko bude mať priemer 3mm. Pri tej dĺžke dielu, plus počet prerušení rezu, bude mať životnosť tak dva prejazdy.

Nakoľko to nie je extra tvrdé, a tolerancie sú viac menej ok, treba to vyfrezovat na centre s tvarovou frezou.
No spíš jeden :lol: a nebo (to je ještě pravděpodobnější) i jenom zlomek té délky.
A první, co na tom tělísku odejde, bude ten roh (hrana) - no a protože tam není jasně definovaný ten radius, tak se s tím budeš mordovat půl dne, pak tam nakonec horko těžko bude třeba R 0.2 (viz jaký zrno asi tak to tělísko může mít) a s velkou slávou to zpocený i na xxxxx odevzdáš.
Zadavatel to foukne na mikroskop, naměří radius R 0.208 :lol: na jedné straně, na druhé R0.226 :lol: a s kamennou tváří ti sdělí, že to je zmetek, protože ten radius mu vadí - takže to zaplatí až mu dodáš dobrý kus.
A takových "detailů" (viz jak je to nesmyslně okotovaný a překotovaný :roll: ) je tam většina.
Takové výtečné "akce", typu "se to nějak udělá a dodatečně dohodne" v mém věku, rozhodně nemám zapotřebí - pouze je beru jako zdroj ryzího obveselení.
Prostě výkres buď je jednoznačný a nebo ne.
Jinak na tý fréze to taky nebude nic easy - protože ... opět ten roh - a v té délce...prostě ty silový poměry jsou jasný.
Btw - takový hnusný prizmata a rybiny, my amatéři (pokud to jde a pokud to pro sebe nutně potřebujeme) zásadně hoblujem.
karel3

8. 7. 2026, 10:26

Charon píše: 8. 7. 2026, 9:37
karel3 píše: 8. 7. 2026, 6:08 No a v tech 6ti brusírnach a 3 nastrojárnach ti to nevyrobili :?: :lol:

A já si naivně myslel, že je to fórum techniků. :)
Brousit rybiny evidentně neumíš, tak o čem asi je těch tvých skoro 6,5 tis. příspěvků v diskusích. :)
Dost firem má na svých stránkách nabídku "tvarové broušení" a ve vybavení BPH20NA, kterou používají pouze na plocho. Speciální CNC brusky na broušení nástrojů, neumí brousit přímé drážky, nebo to neumí obsluha, protože to běžně nedělají... Na BN102 už asi nikdo neumí a já ji nemám. Ještě před 15 lety by to brusiči z bývalé nástrojárny dali "s jednou rukou za zádama". Svět se změnil. Kecálkové zaplavili svět a řemeslo odešlo do důchodu. :)
Hledám v Polsku a oslovil jsem i jednu německou firmu. Třeba někoho najdu.
Kdyby jsi si jich par precetl, neplacáš kraviny :!: Skoro v kazdem druhem pisu ze jsem a vzdy budu hobik, samouk bez strojniho vzdelani. Zato ty máš 45 let praxe, z meho amaterskeho pohledu, k prdu
Já uznávám hobíky, nejčastěji teď potkávám veteránisty...
Jako hobby jsem měl za sociku audio, vyráběl jsem si reprobedny, gramofón, zesilovače, barevnou hudbu, FMrádio, antény,....
Opravdu vážně a rád se nechám poučit v čem konkretně je mi výuční list nástrojaře, průmyslovka a 45 let praxe k prdu.
Myslím to vážně a prosím, nešetři mě, opravdu to chci vědět, abych se z chyb poučil. Děkuji.
Odpovědět

Zpět na „Potřebuji vyrobit - vypomoc pri vyrobe“