Broušení rybin a ploch s drsností 0,8

Požadavky na výrobu dílů - poptávkové fórum
Pravidla fóra
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
jean

8. 7. 2026, 7:52

Nuz, doletel si jak majster sveta, tak sa necuduj. Na tomto fore su minimalne traja ludia, co to spravit vedia, ale dost pochybujem, ze sa na to daju, ked si uz nasral dvoch z nich :mrgreen:
https://www.facebook.com/tirotech.sk
jergus.balaz
Kontaktovat uživatele:

8. 7. 2026, 8:04

Normálne sa to dá brúsiť na BPH/BRH s vertikalnym vybrusovacim príslušenstvom s tvarovym brusnym telieskom, akurát brúsne teliesko bude mať priemer 3mm. Pri tej dĺžke dielu, plus počet prerušení rezu, bude mať životnosť tak dva prejazdy.

Nakoľko to nie je extra tvrdé, a tolerancie sú viac menej ok, treba to vyfrezovat na centre s tvarovou frezou.
BalazKovo.sk
karel3

8. 7. 2026, 9:36

jean píše: 8. 7. 2026, 7:52 Nuz, doletel si jak majster sveta, tak sa necuduj. Na tomto fore su minimalne traja ludia, co to spravit vedia, ale dost pochybujem, ze sa na to daju, ked si uz nasral dvoch z nich :mrgreen:
On někdo projevil zájem něco vyrábět?
To jsem asi něco přehlédl. :)
Zatím jsem četl jenom českou a slovenskou klasiku, proč to nejde a že mám špatně výkresy.
Pochopil jsem. Samozřejmě si za to mohu sám.
Člověk dělá chyby, aby se poučil.
Vsadil jsem na náhodu.
Pochybuji, že se někdo ozve, třeba: "Už jsem něco podobného dělal, pojď se bavit o detailech..."
Zkusím udělat vzorek na centru, třeba se mi povede funkční spojení i bez broušení. Další možnost je domluva z konstruktérem na jiném uchycení. Možností je víc.
Charon
Sponzor fora

8. 7. 2026, 9:37

karel3 píše: 8. 7. 2026, 6:08 No a v tech 6ti brusírnach a 3 nastrojárnach ti to nevyrobili :?: :lol:

A já si naivně myslel, že je to fórum techniků. :)
Brousit rybiny evidentně neumíš, tak o čem asi je těch tvých skoro 6,5 tis. příspěvků v diskusích. :)
Dost firem má na svých stránkách nabídku "tvarové broušení" a ve vybavení BPH20NA, kterou používají pouze na plocho. Speciální CNC brusky na broušení nástrojů, neumí brousit přímé drážky, nebo to neumí obsluha, protože to běžně nedělají... Na BN102 už asi nikdo neumí a já ji nemám. Ještě před 15 lety by to brusiči z bývalé nástrojárny dali "s jednou rukou za zádama". Svět se změnil. Kecálkové zaplavili svět a řemeslo odešlo do důchodu. :)
Hledám v Polsku a oslovil jsem i jednu německou firmu. Třeba někoho najdu.
Kdyby jsi si jich par precetl, neplacáš kraviny :!: Skoro v kazdem druhem pisu ze jsem a vzdy budu hobik, samouk bez strojniho vzdelani. Zato ty máš 45 let praxe, z meho amaterskeho pohledu, k prdu
SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
Sancho Panza

8. 7. 2026, 10:01

jergus.balaz píše: 8. 7. 2026, 8:04 Normálne sa to dá brúsiť na BPH/BRH s vertikalnym vybrusovacim príslušenstvom s tvarovym brusnym telieskom, akurát brúsne teliesko bude mať priemer 3mm. Pri tej dĺžke dielu, plus počet prerušení rezu, bude mať životnosť tak dva prejazdy.

Nakoľko to nie je extra tvrdé, a tolerancie sú viac menej ok, treba to vyfrezovat na centre s tvarovou frezou.
No spíš jeden :lol: a nebo (to je ještě pravděpodobnější) i jenom zlomek té délky.
A první, co na tom tělísku odejde, bude ten roh (hrana) - no a protože tam není jasně definovaný ten radius, tak se s tím budeš mordovat půl dne, pak tam nakonec horko těžko bude třeba R 0.2 (viz jaký zrno asi tak to tělísko může mít) a s velkou slávou to zpocený i na xxxxx odevzdáš.
Zadavatel to foukne na mikroskop, naměří radius R 0.208 :lol: na jedné straně, na druhé R0.226 :lol: a s kamennou tváří ti sdělí, že to je zmetek, protože ten radius mu vadí - takže to zaplatí až mu dodáš dobrý kus.
A takových "detailů" (viz jak je to nesmyslně okotovaný a překotovaný :roll: ) je tam většina.
Takové výtečné "akce", typu "se to nějak udělá a dodatečně dohodne" v mém věku, rozhodně nemám zapotřebí - pouze je beru jako zdroj ryzího obveselení.
Prostě výkres buď je jednoznačný a nebo ne.
Jinak na tý fréze to taky nebude nic easy - protože ... opět ten roh - a v té délce...prostě ty silový poměry jsou jasný.
Btw - takový hnusný prizmata a rybiny, my amatéři (pokud to jde a pokud to pro sebe nutně potřebujeme) zásadně hoblujem.
karel3

8. 7. 2026, 10:26

Charon píše: 8. 7. 2026, 9:37
karel3 píše: 8. 7. 2026, 6:08 No a v tech 6ti brusírnach a 3 nastrojárnach ti to nevyrobili :?: :lol:

A já si naivně myslel, že je to fórum techniků. :)
Brousit rybiny evidentně neumíš, tak o čem asi je těch tvých skoro 6,5 tis. příspěvků v diskusích. :)
Dost firem má na svých stránkách nabídku "tvarové broušení" a ve vybavení BPH20NA, kterou používají pouze na plocho. Speciální CNC brusky na broušení nástrojů, neumí brousit přímé drážky, nebo to neumí obsluha, protože to běžně nedělají... Na BN102 už asi nikdo neumí a já ji nemám. Ještě před 15 lety by to brusiči z bývalé nástrojárny dali "s jednou rukou za zádama". Svět se změnil. Kecálkové zaplavili svět a řemeslo odešlo do důchodu. :)
Hledám v Polsku a oslovil jsem i jednu německou firmu. Třeba někoho najdu.
Kdyby jsi si jich par precetl, neplacáš kraviny :!: Skoro v kazdem druhem pisu ze jsem a vzdy budu hobik, samouk bez strojniho vzdelani. Zato ty máš 45 let praxe, z meho amaterskeho pohledu, k prdu
Já uznávám hobíky, nejčastěji teď potkávám veteránisty...
Jako hobby jsem měl za sociku audio, vyráběl jsem si reprobedny, gramofón, zesilovače, barevnou hudbu, FMrádio, antény,....
Opravdu vážně a rád se nechám poučit v čem konkretně je mi výuční list nástrojaře, průmyslovka a 45 let praxe k prdu.
Myslím to vážně a prosím, nešetři mě, opravdu to chci vědět, abych se z chyb poučil. Děkuji.
testone
Sponzor fora

9. 7. 2026, 6:41

karel3 píše: 8. 7. 2026, 10:26 Já uznávám hobíky, nejčastěji teď potkávám veteránisty...
Jako hobby jsem měl za sociku audio, vyráběl jsem si reprobedny, gramofón, zesilovače, barevnou hudbu, FMrádio, antény,....
Opravdu vážně a rád se nechám poučit v čem konkretně je mi výuční list nástrojaře, průmyslovka a 45 let praxe k prdu.
Myslím to vážně a prosím, nešetři mě, opravdu to chci vědět, abych se z chyb poučil. Děkuji.
celá tahle zbytečná diskuse by nevznikla, kdybys k tomu úvodnímu zadání dopsal poznámku ve stylu "úkosy atd dořešíme později"
takhle z toho původního zadání nelze poznat, jestli to zadává profík který ví co chce anebo hobík který to obvykle neví
vyskytují se tu oba póly
protože jsem přesně takovou diskusi která tu je očekával a chtěl jí předejít, napsal jsem tu úvodní větu "decentně upozorňuji......"
to, že máš 45 let praxe a jsi zvyklej komunikovat s kolegama který prostě věděj co a jak protože jste sehraný tým tady nefunguje
to, že výkres výkres viz výše je zjednodušené zadání bez pracných detailů je pochopitelné a běžné, ale nikdo to automaticky předpokládat nemůže
prostě proto, že nikdo neví co jsi zač, jestli náhodou nevyrábíš perpetuum mobile nebo tak něco
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
karel3

9. 7. 2026, 11:04

testone píše: 9. 7. 2026, 6:41
karel3 píše: 8. 7. 2026, 10:26 Já uznávám hobíky, nejčastěji teď potkávám veteránisty...
celá tahle zbytečná diskuse by nevznikla, kdybys k tomu úvodnímu zadání dopsal poznámku ve stylu "úkosy atd dořešíme později"
takhle z toho původního zadání nelze poznat, jestli to zadává profík který ví co chce anebo hobík který to obvykle neví
vyskytují se tu oba póly
protože jsem přesně takovou diskusi která tu je očekával a chtěl jí předejít, napsal jsem tu úvodní větu "decentně upozorňuji......"
to, že máš 45 let praxe a jsi zvyklej komunikovat s kolegama který prostě věděj co a jak protože jste sehraný tým tady nefunguje
to, že výkres výkres viz výše je zjednodušené zadání bez pracných detailů je pochopitelné a běžné, ale nikdo to automaticky předpokládat nemůže
prostě proto, že nikdo neví co jsi zač, jestli náhodou nevyrábíš perpetuum mobile nebo tak něco
Děkuji za názor a vysvětlení.
Podle mě by celá tahle zbytečná diskuse nevznikla, kdyby lidé, kteří nechtějí, nebo neumí nabrousit rybinu zdvořile mlčeli.

Vše ostatní se dá domluvit, rozměry, úhly, rádiusy, jiný výkres, výroba... Napsal jsem u úhlu "po domluvě", což podle mě otevírá dveře debatě.
Říkal jsem si. Možná žije v ČR chlapík, který má doma "Kameníčka" s podélným pohonem a rád si zabrousí nějakou divočinu za peníze. Mohu si dovolit skoro cokoliv, rybinu 3/3 změnit třeba na 4/4, aby bylo větší místo pro kotouč a pod. Skutečně nehledám učitele technického kreslení, metalurga, znalce brusek ani filmu Černí baroni, ale chlapíka, který nabrousí rybinu. Je to tak prosté.
Netušil jsem, že je tak velký rozdíl mezi zdejším fórem a profíkama. Přišly mi další 2 odmítnutí na poptávku a přísáhám na svůj život, nikdo z oslovených neřešil jako první rádiusy a odlehčení. Nemáme technologii, rybiny nebrousíme, ozveme se za týden po dovolené, nevyrábíme a pod. reakce. Všichni profíci pochopili první kontakt....
Pěkný a úspěšný den.
jergus.balaz
Kontaktovat uživatele:

9. 7. 2026, 11:07

Na kamenicku sa to nabrusit nedá.
BalazKovo.sk
karel3

9. 7. 2026, 11:29

jergus.balaz píše: 9. 7. 2026, 11:07 Na kamenicku sa to nabrusit nedá.
"Kameníček" je nástrojařský slang v uvozovkách. Pro "ty ostatní" třeba BN102C...
Opět musím zopakovat. Gró je nabroušení tvaru rybiny.
Opravdu je pro mě nepochopitelné, když někdo řeší všechno kolem, jenom ne broušení rybiny.🙈
chb

9. 7. 2026, 11:42

pár lidí ti napsalo, že je to blbě vymyšlený, blbě nakreslený a těžko vyrobitelný -
píšeš "všichni profíci pochopili první kontakt ...." - ano, všichni profíci jsou očividně stejného názoru a výrobu odmítli, akorát nediskutují

a teď připouštíš, že to můžeš vymyslet a namalovat jinak, co tak tím začít?
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
karel3

9. 7. 2026, 12:09

chb píše: 9. 7. 2026, 11:42 pár lidí ti napsalo, že je to blbě vymyšlený, blbě nakreslený a těžko vyrobitelný -
píšeš "všichni profíci pochopili první kontakt ...." - ano, všichni profíci jsou očividně stejného názoru a výrobu odmítli, akorát nediskutují

No, jsem jenom výrobce, konstruktérem je jiná firma..., ale mám volnou ruku. Konstruktérovi jsem to vyvracel hned, ale zatím trvá na svém... Je to ještě mladík. On ho termín a vedení jeho firmy brzy zmáčkne. :) Pamatuji časy, kdy se takové díly normálně brousily. Broušené skládačky byla v nástrojárnách klasika. Kdyby to bylo kratší, tak to říznu na drátovce.
Skutečnost je taková, že většina českých firem, která má na svých stránkách halasné "tvarové broušení" evidentně lže. :)
Inu, doba mobilů a zbytečného tlachání o ničem. :)
karel3

9. 7. 2026, 12:22

chb píše: 9. 7. 2026, 11:42 pár lidí ti napsalo, že je to blbě vymyšlený, blbě nakreslený a těžko vyrobitelný -

Oni to nakonec vybrousí v tom Německu, bude to stát balík a já si na to vždycky vzpomenu, až budu číst fňukání Čecháčků, že v Německu mají jiné důchody. :D Jiní lidé, jiný přístup, jiné důchody, ... :)
Sancho Panza

9. 7. 2026, 2:34

Myslím, že je to marný. Naprosto marný. No a pro ty, co netuší jak se pozná 45 let praxe v nástrojařině - letmý popis co na té omalovánce ("výkres") jako je.
Drážka je překotovaná (vědec, co to maloval, pro jistotu zakotoval všechny rozměry, co tam našel :lol: ). Takže když to v rámci součtu tolerancí a těch netolerovaných rozměrů spočítám, tak to vyjít nemůže nikdy.
Šlic je zakotovaný přes ty ostré hrany (3.61 +0.1) takto se rybina nikdy nekotuje.
Dole (u dna) je ta rybina zakotovaná přes válečky, ovšem ty mají netolerovaný :lol: :lol: :lol: průměr. A ejhle, dole je ta tolerance najednou už poloviční (pět stovek) ovšem hloubka tý rybiny (dělá polohu kontrolních válečků) - a je pro změnu netolerovaná (volná míra) - takže pro kontrolu se bude měřit rozměr v pěti stovkách, přes dva válečky co jsou netolerovaný a ještě jako bonus je jejich poloha daná netolerovaným (volný rozměr) dnem (míra 3). Takové detaily, jako jak se bude měřit ten úhel (+- 0.1) na délce lehce přes 3mm ani nekomentuju - to bezpečně dokážu naměřit tak, aby to nevyšlo nikdy - bez ohledu co tam na tom kusu bude.
Nemluvě o tom, že to je půl metru dlouhý a jak bude přesný ten polotovar (co se bude ohybat už vlastní vahou :roll: ) neovlivníš - to samý skrytý deformace co do toho jsou vnesený při vyhrabání toho polotovaru z tý tyče a nebo desky.
Bývalý kolega takovým "akcím" říkal "chobot" ...... :) - sázka na jistotu.
Pokud to bude brousit němec, viděl bych to jako tu nejskvělejší možnou zprávu.
karel3

9. 7. 2026, 5:32

Sancho Panza píše: 9. 7. 2026, 2:34

Myslím, že je to marný. Naprosto marný. No a pro ty, co netuší jak se pozná 45 let praxe v nástrojařině - letmý popis co na té omalovánce ("výkres") jako je.
Drážka je překotovaná (vědec, co to maloval, pro jistotu zakotoval všechny rozměry, co tam našel :lol: ). Takže když to v rámci součtu tolerancí a těch netolerovaných rozměrů spočítám, tak to vyjít nemůže nikdy.
Šlic je zakotovaný přes ty ostré hrany (3.61 +0.1) takto se rybina nikdy nekotuje.
Dole (u dna) je ta rybina zakotovaná přes válečky, ovšem ty mají netolerovaný :lol: :lol: :lol: průměr. A ejhle, dole je ta tolerance najednou už poloviční (pět stovek) ovšem hloubka tý rybiny (dělá polohu kontrolních válečků) - a je pro změnu netolerovaná (volná míra) - takže pro kontrolu se bude měřit rozměr v pěti stovkách, přes dva válečky co jsou netolerovaný a ještě jako bonus je jejich poloha daná netolerovaným (volný rozměr) dnem (míra 3). Takové detaily, jako jak se bude měřit ten úhel (+- 0.1) na délce lehce přes 3mm ani nekomentuju - to bezpečně dokážu naměřit tak, aby to nevyšlo nikdy - bez ohledu co tam na tom kusu bude.
Nemluvě o tom, že to je půl metru dlouhý a jak bude přesný ten polotovar (co se bude ohybat už vlastní vahou :roll: ) neovlivníš - to samý skrytý deformace co do toho jsou vnesený při vyhrabání toho polotovaru z tý tyče a nebo desky.
Bývalý kolega takovým "akcím" říkal "chobot" ...... :) - sázka na jistotu.
Pokud to bude brousit němec, viděl bych to jako tu nejskvělejší možnou zprávu.
Vzpomínám si, že u komoušů byli tací lidé, kteří měli stále s něčím nepředstavitelný problém, stále ukazovali na ty druhé, že to mají špatně a proto "Oni" ti "nejchytřejší" to či ono nemohou udělat.. :D
Rybinu vybrousit neumíš, jenom plníš diskuse svým pindáním. :) I kdyby ten výkres byl přesně podle norem technického kreslení, tak nejsi schopen rybinu vybrousit. Rukama to nedáš a hlava ti nedává zdravý selský rozum. Tebe baví jenom otravovat a pindat, viď. :)
Na zahraničních diskusích se podobně otravní exoti nevyskytují, to je čistě čecháčkovská záležitost. Inu Slovani. 🙈
Dvě strany zbytečného plácání s přechytralými pindaly. To je CNC fórum/Potřebuji vyrobit - výpomoc při výrobě. :)
Dnes jsem to čistě náhodou konzultoval s kolegou v autoservisu. Též udělal stejnou zkušenost na CNC Fóru, kde se na něho bez užitku okamžitě vrhlo stádo platonických radilů s několikatisícovým diskusním kontem zřejmě zbytečných příspěvků.🙄 Nabídky na výrobu se steně jako já žádné nedočkal. :)
Já si myslím, že si klidně a dokonce právem i s hrdostí můžeš změnit španělskou přezdívku "Sancho Panza" na ryze českou, "Brouk Pytlík_I." :D
Odpovědět

Zpět na „Potřebuji vyrobit - vypomoc pri vyrobe“