Rádlování na menším soustruhu

obrabeni na klasice
ovi-ivo

9. 7. 2026, 4:20

tak tomu se nedá říct leštič ega, ale "kretén" dát na rádlování takovou toleranci....se upsal v desetinné čárce a teď mu hřebínek nedovolí uznat chybu :-) nebo chce protlačit někoho jinýho - pak upraví tolerance zpět....

Milan199 píše: 9. 7. 2026, 12:23
ves178 píše: 9. 7. 2026, 11:44 ... vypočte to počet drážek ...
Občas tu dělám serie takových hliníkových "jader" co se pak zastříknou do plastu. Rádluji do zápichu // aby se ten plast pak neprotočil //. Je předepsán velký průměr toho rádlování +- 0,1.
Asi 10 let jsem to vyráběl bez reklamací. Pak nastoupil nový mladý kontrolor a drážky přepočítal. Na některých kusech jich je 61 na některých 62. Průměr je v toleranci.
Hoch si na tom začal "leštit ego" a reklamoval mi to. Když jsem mu oponoval, že počet drážek není předepsán, nechal změnit výkres a drážek musí být 61 a toleranci průměru upravil na +-0,02. Odmítl jsem to dělat.
miv

9. 7. 2026, 6:24

ovi-ivo píše: 9. 7. 2026, 4:20 tak tomu se nedá říct leštič ega, ale "kretén" dát na rádlování takovou toleranci....se upsal v desetinné čárce a teď mu hřebínek nedovolí uznat chybu :-) nebo chce protlačit někoho jinýho - pak upraví tolerance zpět....

Ty předpokládáš, že dotyčný ví, o čem je vůbec řeč. Jenže obchodníci často objednávají pouze dle pocitu. A čím lepší číslo, tím více adidas. :evil: To, že je to jen na to, aby to neproklouzlo, to již neřeší.
miv

9. 7. 2026, 6:41

Milan199 píše: 9. 7. 2026, 12:05 Docela doporučuji mrknout se do katalogu Zeus :

https://www.pm-tech.cz/wp-content/uploa ... 22_web.pdf

Jsou tam zobrazeny různé způsoby rádlování // tváření i řezné // a jsou tam i ty jednoduché třmenové // stavitelné // držáky.
Díval jsem se na serii 162, konkrétně na model 31002128 (to je v podstatě totéž, čemu Sancho říká prak) a nechápu, jak to může fungovat s kolečky vzoru AA (to jsou ta s vodorovnou drážkou). To přece nemůže fungovat, není přece zaručena synchronizace mezi oběma kolečky. Rozumím tomu u koleček s šikmým vzorem. Tam si jede každé kolečko vlastní stopu, ale ta rovná musí zapadnout do jedné stopy a to přece bez synchronizace nejde. Je to v podstatě jako ozubené soukolí. Nebo se to srovná samo?
Milan199

9. 7. 2026, 8:41

miv píše: 9. 7. 2026, 6:41
Díval jsem se na serii 162, konkrétně na model 31002128 (to je v podstatě totéž, čemu Sancho říká prak) a nechápu, jak to může fungovat s kolečky vzoru AA (to jsou ta s vodorovnou drážkou). To přece nemůže fungovat, není přece zaručena synchronizace mezi oběma kolečky. Rozumím tomu u koleček s šikmým vzorem. Tam si jede každé kolečko vlastní stopu, ale ta rovná musí zapadnout do jedné stopy a to přece bez synchronizace nejde. Je to v podstatě jako ozubené soukolí. Nebo se to srovná samo?
Jo srovná se to samo. Samosebou se to dá při troše "šikovnosti" přeseknout, ale to většinou při druhém najíždění - když se to první nelíbí.

Je důležité aby kolečka měly přesné uložení radiálně i axiálně, ale musí se točit volně.

Ten držák 162 má právě tu výhodu, že se s ním dostaneš až k upínači // osazení //.
Sancho Panza

9. 7. 2026, 9:13

miv píše: 9. 7. 2026, 6:41 .............
A to si představ, že dokonce existují tlačný hlavy, co mají tři :lol: kolečka a nebo čelisti (tuším od průměru pro rádlování 0.6 :) ) co mají taky ty tři kolečka. A ejhle, normálně to funguje.
https://www.habegger-sa.com/en/knurling-dies/
https://www.habegger-sa.com/en/knurling-heads/
a aby to bylo ještě jednodušší :lol: , tak pokud máš potřebu abys ty kolečka měl mechanicky pevně svázaný ( vzájemně synchronizovaný), tak se dělají (si můžeš koupit) i držáky, (tuším od LMT) kde je to natvrdo svázané ozubenými koly.
Prostě variant je spousta a podle toho co chci dělat si vyberu (použiju) vhodné řešení.
---------------
Jo a ty čínský "kolečka" :shock: mají s těma od zeuse společný akorát to, že jsou z nějakýho kovu a mají díru (nejspíš "vytvořenou" probíjením :roll:) .
Protože na kolečku mají vyraženo HSS, prodejce ovšem tvrdí, že to je udělaný z EN31 (tzn. 14100 :shock: ) a že mají 58+2 HRc.
Takže s jistotou někdo kecá (nebo spíš oba :lol: ), přičemž když člověk vidí jak je to opálený :roll: tak si dokáže představit, kde (v čem) a jak to číňan "kalil" a jak asi to bude oduhličený. Nemluvě o tom, ta díra je jak po zlodějích a ten rádlunk zvenku je taky čistý peklo - viz co tam má být a co tam za patvar mají oni.
Nejvíc se mi líbí, když tu tu a tam někdo nadává na starý komunistický kolečka od Normy - přičemž ty jsou proti této parodií naprostý výkřik ultrapřesnosti a hitech.
Btw použít na ty kolečka CKL nebo KLZ - a takhle je zprznit - to může "vymyslet" a udělat akorát .......(censored - číňan)
Naposledy upravil(a) Sancho Panza dne 10. 7. 2026, 5:02, celkem upraveno 1 x.
Sancho Panza

9. 7. 2026, 9:21

Milan199 píše: 9. 7. 2026, 8:41 Jo srovná se to samo. Samosebou se to dá při troše "šikovnosti" přeseknout, ale to většinou při druhém najíždění - když se to první nelíbí.

Je důležité aby kolečka měly přesné uložení radiálně i axiálně, ale musí se točit volně.

Ten držák 162 má právě tu výhodu, že se s ním dostaneš až k upínači // osazení //.
Ta díra a ty boky musí být jako vystřižené - jak geometrie (házení) tak tolerance a rozměry (vůle) a povrchy - protože jinak se ty kolečka (o) zasynchronizují (e) pokaždý jinak a výsledkem je pak právě ten pokaždý jiný počet drážek a že to nedefinovatelně mění rozměry.
A ty vnější "zuby" musí mít taky přesný tvar, s správnými radiusy v patě i nahoře - protože jinak se ty kolečka vylámou. To samý platí i pro materiál a tepelný zpracování - jakmile se nedodrží cokoli, tak ty kolečka jsou akorát pro zlost a mají minimální životnost.
Na první pohled triviální díl, ve skutečnosti ďábel je vždy skrytý v detailu.
miv

10. 7. 2026, 7:24

Sancho Panza píše: 9. 7. 2026, 9:21 Na první pohled triviální díl, ve skutečnosti ďábel je vždy skrytý v detailu.
Abych řekl pravdu, vůbec si nemyslím, že je to triviální díl. Pokud se to synchronizuje "samo", pak to musí být ultra přesné. Takže sice díl triviální, ale vyrobený musí být dokonale a materiálově také musí být dokonalý.
Uvidím, zkusím ještě poptat cenu a, pokud bude pro mne realizovatelná, koupím to.
Zase na druhou stranu se tím jenom bavím. Strojařem budu až v příštím životě :) .
Milan199

11. 7. 2026, 6:34

Sancho Panza píše: 9. 7. 2026, 9:21 ...
Ta díra a ty boky musí být jako vystřižené - jak geometrie (házení) tak tolerance a rozměry (vůle) a povrchy - protože jinak se ty kolečka (o) zasynchronizují (e) pokaždý jinak a výsledkem je pak právě ten pokaždý jiný počet drážek a že to nedefinovatelně mění rozměry.
...
Kolečka i držák byly o Zeusu. Zkoušel jsem všechno možné i nemožné ale nešlo to. Stále to dělalo 61 nebo 62 zubů. "Hlavový " průměr byl přesně dán a taky velikost drážky. Otáčky, posuv do zápichu - nic nepomohlo. Nakonec jsem to ošidil větším průměrem a trochu jsem to olízl upichovákem. Zkoušel jsem, zda by mi nepovolili o tři desetiny větší průměr, ale v automotivu jsou tyto změny stejně snadné jako cesta na Mars.

Podle mne by bylo jediné řešení při daném zadání upravit velikost zoubků z těch 1,5 na třeba // nepočítal jsem to // 1,45. Ale díl byl poměrně "nevýživný" a tak jsem o něj přišel aniž bych po nocích plakal.
elbarto

11. 7. 2026, 6:04

capajev píše: 7. 7. 2026, 7:23 Případně si můžeš udělat hezký malý projekt a jeden si vyrobit. Můžeš si i vybrat jestli chceš pouze výkresy, nebo s materiálem.
https://www.hemingwaykits.com/HK1115
.. hmm to je pěkný, to asi chci, jen asi nedám clení. Poslední zásilka z Taiwanu byla celkově se službami ČP-DPH-Clo. a s dalšími náklady nápady na nápady plus 50 procent k ceně zásilky :-(
miv

11. 7. 2026, 8:48

elbarto píše: 11. 7. 2026, 6:04
capajev píše: 7. 7. 2026, 7:23 Případně si můžeš udělat hezký malý projekt a jeden si vyrobit. Můžeš si i vybrat jestli chceš pouze výkresy, nebo s materiálem.
https://www.hemingwaykits.com/HK1115
.. hmm to je pěkný, to asi chci, jen asi nedám clení. Poslední zásilka z Taiwanu byla celkově se službami ČP-DPH-Clo. a s dalšími náklady nápady na nápady plus 50 procent k ceně zásilky :-(
Bohužel už se to clení všech zásilek začíná velmi promítat do ceny. Pořád se to sice vyplatí, ale cena již bývá navýšena o 20 až 50 procent.
elbarto

12. 7. 2026, 8:41

.. ano. 20 procent bych neřešil, ale 50 procent už je moc. Když se zeptáš dejte mi prosím vyučtování, dostanes od celni správy odpověd nasr..
Vezli jsme předpažbí ze zminovaného HKG. Shop chytře píše plastic toy. Poctivý kolega napsal do deklarace airsoft zbran a okamžiě zabaveno. Já tam nechal plastic toy a prošlo bez problému. Baba celnice prohlásila, že neví co je "airsoft: ale slovo zbran zná a proto zboží zabavuje. Po 14 dnech se podařilo vysvětlit a ČP dovezla zboži s doplatkem 4 tis. Zboží logicky nepřevzal a dále se dotazoval že 200 procent už je asi dost. Opět celnice vs ČP ... došlo k politovánihodnému omylu a deklarantkaa učtovala nikoliv HKG dolar ale USD dolar, moc se omlouváme, k podobnému omylu dojde pouze jedenkrát za den. Tím příběh nekončí. Zboží je proclené a to nelze zrušit, převezměte, uhradtě a potom se pokuste o reklamaci. A co když mi peníze nevrátíte ? Ano, to se samozřejmě může stát. Mezitím mu počitají 50kč denně za uskladnění. My se z toho totáče v pámci státní správy asi nikdy nevyhrabeme.
Odpovědět

Zpět na „konvencni obrabeni“