Sústruh ZMM C5/M

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Odpovědět
Majo_C5
Začátečník

22. 7. 2026, 7:20

Zdravím!
Stal so majiteľom tohto bulharského sústruhu. Je to model s točnou dĺžkou 750mm. Potrebuje ešte trochu vyčistiť a nejaké menšie opravy, ale najväčší problém je v chýbajúcej lýre s prevodovými kolesami. Po hľadaní na internete som našiel na jednom bulharskom fóre vlákno, kde niekto rekonštruoval takýto sústruh, ale s väčšou točnou dĺžkou. Na jeho fotografiách je však lýra uchytená na dvoch skrutkách, no na mojom je skrutka iba jedna. Potreboval by som poradiť , ako vyzerá lýra na tento typ sústruhu, aby som vedel, čo mám vlastne hľadať. Alebo keby niekto mal takýto typ, pomohol by mi nákres s rozmermi :) Ďakujem
Jedna skrutka na mojom sústruhu
Jedna skrutka na mojom sústruhu
Fotka z bulharského fóra
Fotka z bulharského fóra
4fe13b5708793acfdc8df37d9168c486.jpg
zverodoktor

22. 7. 2026, 8:29

Ahoj,
Ja ten sústruh nepoznám, ale povedal by som že tá tvoja lýra bude akurát taká istá ako na obrázku z fóra, ibaže nebude mať tú zadnú časť z výrezom na skrutku. Teda bude držať na hornej hriadeli a jednej skrutke. Zohnať lýru asi nebude úplne jednoduché. Možno by bola cesta nechať si urobiť výpalok a obrobiť ho. Rozmery sú podľa mňa domerateľné alebo v potrebnej presnosti odhadnuteľné na stroji, máš tam otvor na hriadeľ, pod ňou drážku skoro až po spodok skrine a dieru na upínací šrób. A kolesá a upínacie hriadele na ne máš?
SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, VS16, Anycubic Kossel
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“