Pozor, mesicni svetlo je polarizovane a to ma vliv na nektere procesy.
Ale na vystruzovani asi ne ...
Ledaze by nektera slozka tajne mazaci smesi byla citliva na rovinu polarizace a trebas jinak mazala ...
Kameny taky nemohly padat z nebe ...
Pozor, mesicni svetlo je polarizovane a to ma vliv na nektere procesy.
I na jedné mašině kde obrábím vše výše jmenované, používám různé otáčky a posuvy. Nástroj // plátek // také volím podle materiálu a typu obrábění. Mazání / chlazení je to samé. Na něco jenom ofuk vzduchem, na něco chladicí kapalina, na něco olej. On ten univerzální kompromis bývá docela ku hovnu.
Podle mě je to naprosto marný - vysvětluj odborníkům na ynternetu, že když máš tři stejný mašiny, tak v každý můžeš mít nalitý něco jinýho a že si pak můžet dovolit ten neuvěřitelnýMilan199 píše: ↑7. 8. 2026, 10:41I na jedné mašině kde obrábím vše výše jmenované, používám různé otáčky a posuvy. Nástroj // plátek // také volím podle materiálu a typu obrábění. Mazání / chlazení je to samé. Na něco jenom ofuk vzduchem, na něco chladicí kapalina, na něco olej. On ten univerzální kompromis bývá docela ku hovnu.
A vystružovat nasucho je dost inovativní technologie. Štěteček a trocha olivového oleje není nic nedostupného.
ono by stačilo rozumět psanému slovu, když jeden píše o jedné mašině na všechno (a logicky nebude měnit náplně podle toho jestli zrovna nedělá něco jiného)Sancho Panza píše: ↑7. 8. 2026, 11:53Podle mě je to naprosto marný - vysvětluj odborníkům na ynternetu, že když máš tři stejný mašiny, tak v každý můžeš mít nalitý něco jinýho a že si pak můžet dovolit ten neuvěřitelnýMilan199 píše: ↑7. 8. 2026, 10:41I na jedné mašině kde obrábím vše výše jmenované, používám různé otáčky a posuvy. Nástroj // plátek // také volím podle materiálu a typu obrábění. Mazání / chlazení je to samé. Na něco jenom ofuk vzduchem, na něco chladicí kapalina, na něco olej. On ten univerzální kompromis bývá docela ku hovnu.
A vystružovat nasucho je dost inovativní technologie. Štěteček a trocha olivového oleje není nic nedostupného.bonus, že si pak dílce do fronty rozhážeš podle mašiny - a překvapivě jí pak nemusíš vždycky opruzoidně čistit jako dexxl, když nemusíš třeba střídat dural a mosaz. A že podle toho, co máš v tý mašině nalitý, tak třeba nestružíš 2002
v serií pod hydrolem.
A co se týče nějakých tajných receptů, míchaných za měsíčního svitu - tak na yntenetu je to běžný, v praxi se to prý spíš dělá tak, že se vezme flaška od vokůrek, do ni se vetknou všechno složky, zamíchá se to koncem tyčky co najdeš (třeba) pod barboyem a necháš to den "uležet".
Pak to používáš (jenom tam kde už to jinak nejde) a v přestávkách při práci si tu a tam pak přečeteš pro pobavení ty ynternetový žvásty o stružení nasucho (nemluvím o stružení POMu - u toho to nasucho třeba jde docela dobře).
Jo zeptal bych se na to umělý ynteligence- hned by se vidělo, jestli ví, to co kdysi znal každý kdo úspěšně absolvoval učňák....
jasně otáčky, posuvy, plátky, nástroje to se dá relativně snadno vyměnit, ale neříkej mi že v mašině s emulzí na hliník začneš do toho lejt olej, jen proto, že samozřejmě víš, že dá lepší obráběcí parametry?Milan199 píše: ↑7. 8. 2026, 10:41I na jedné mašině kde obrábím vše výše jmenované, používám různé otáčky a posuvy. Nástroj // plátek // také volím podle materiálu a typu obrábění. Mazání / chlazení je to samé. Na něco jenom ofuk vzduchem, na něco chladicí kapalina, na něco olej. On ten univerzální kompromis bývá docela ku hovnu.
A vystružovat nasucho je dost inovativní technologie. Štěteček a trocha olivového oleje není nic nedostupného.
Není nutné z toho dělat zase nějakou vědu. Většinou vystačíš s tím, že pro hliník doleješ koncentrát a kapalinu "dohustíš" na těch 10 až 12 %. Když skončím, tak tam doleju jenom vodu, nebo část odeberu // pokud by byla nádrž plná // a doředím to. Ono se spousta kapaliny vynosí na šponách a taky to není zadarmo. Vyšší koncentrace už je i nepříjemná na kůži a dráždí to. Některé kapaliny i "žerou" mosaz a při vyšší koncentraci se na tom dělá "měděnka".RaS píše: ↑8. 8. 2026, 10:59
jasně otáčky, posuvy, plátky, nástroje to se dá relativně snadno vyměnit, ale neříkej mi že v mašině s emulzí na hliník začneš do toho lejt olej, jen proto, že samozřejmě víš, že dá lepší obráběcí parametry?
teď jsem třeba vrtal díry do měděnejch destiček, operace na 4s a pro mě bylo mnohem jednodušší to jet na sucho (každej Xtej výrobek jen stříknout olej) než abych to zaplavoval emulzí a potom sušil a hrabal se v tom mokrém.. a na rovinu jestli ten vrták vydrží 1000děr a nebo třeba 5000děr pokud bych ho použil se správnejma podmínkama je mi uplně jedno
ale asi to není ten správnej přístup z učňáku