Facebook stavba CNC

odkazy a obchody
lapa
medaile za lepsi forum

7. 8. 2026, 9:20

RaS píše: 7. 8. 2026, 7:34 ... míchaný za úplňku ...
Pozor, mesicni svetlo je polarizovane a to ma vliv na nektere procesy.
Ale na vystruzovani asi ne ... :lol:
Ledaze by nektera slozka tajne mazaci smesi byla citliva na rovinu polarizace a trebas jinak mazala ... :lol:

Kameny taky nemohly padat z nebe ... :lol:
Kostka těžko vysvětlí úsečce, natož bodu, že život má i jiné dimenze než má ten jejich ...
RaS

7. 8. 2026, 9:59

já tomu naštěstí nerozumím, já jsem Ynternetový kecálista, který vystruží díru klidně i bez mazání, když není zbytí, neměřím na nanometry a stačí mě běžné toleranční pole, ale chápu, že pro někoho je důležité kolem všeho rozvést mlhu tajemna, jak jen od něj je to dokonalé a lépe prodávat to ovoněné hovno..

ono je to stejně úsměvné, když máš jednu mašinu, obrábíš ocel, hliník, mosaz, nerez tak stejně musíš vždy volit nějakej "univerzální kompromis" od nástroje, mazání, řezné podmínky...
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Milan199

7. 8. 2026, 10:41

RaS píše: 7. 8. 2026, 9:59 ...
ono je to stejně úsměvné, když máš jednu mašinu, obrábíš ocel, hliník, mosaz, nerez tak stejně musíš vždy volit nějakej "univerzální kompromis" od nástroje, mazání, řezné podmínky...
I na jedné mašině kde obrábím vše výše jmenované, používám různé otáčky a posuvy. Nástroj // plátek // také volím podle materiálu a typu obrábění. Mazání / chlazení je to samé. Na něco jenom ofuk vzduchem, na něco chladicí kapalina, na něco olej. On ten univerzální kompromis bývá docela ku hovnu.

A vystružovat nasucho je dost inovativní technologie. Štěteček a trocha olivového oleje není nic nedostupného.
Sancho Panza

7. 8. 2026, 11:53

Milan199 píše: 7. 8. 2026, 10:41
I na jedné mašině kde obrábím vše výše jmenované, používám různé otáčky a posuvy. Nástroj // plátek // také volím podle materiálu a typu obrábění. Mazání / chlazení je to samé. Na něco jenom ofuk vzduchem, na něco chladicí kapalina, na něco olej. On ten univerzální kompromis bývá docela ku hovnu.

A vystružovat nasucho je dost inovativní technologie. Štěteček a trocha olivového oleje není nic nedostupného.
Podle mě je to naprosto marný - vysvětluj odborníkům na ynternetu, že když máš tři stejný mašiny, tak v každý můžeš mít nalitý něco jinýho a že si pak můžet dovolit ten neuvěřitelný :lol: bonus, že si pak dílce do fronty rozhážeš podle mašiny - a překvapivě jí pak nemusíš vždycky opruzoidně čistit jako dexxl, když nemusíš třeba střídat dural a mosaz. A že podle toho, co máš v tý mašině nalitý, tak třeba nestružíš 2002 :lol: v serií pod hydrolem.
A co se týče nějakých tajných receptů, míchaných za měsíčního svitu - tak na yntenetu je to běžný, v praxi se to prý spíš dělá tak, že se vezme flaška od vokůrek, do ni se vetknou všechno složky, zamíchá se to koncem tyčky co najdeš (třeba) pod barboyem a necháš to den "uležet".
Pak to používáš (jenom tam kde už to jinak nejde) a v přestávkách při práci si tu a tam pak přečeteš pro pobavení ty ynternetový žvásty o stružení nasucho (nemluvím o stružení POMu - u toho to nasucho třeba jde docela dobře).
Jo zeptal bych se na to umělý ynteligence :lol: - hned by se vidělo, jestli ví, to co kdysi znal každý kdo úspěšně absolvoval učňák....
RaS

8. 8. 2026, 10:51

Sancho Panza píše: 7. 8. 2026, 11:53

Podle mě je to naprosto marný - vysvětluj odborníkům na ynternetu, že když máš tři stejný mašiny, tak v každý můžeš mít nalitý něco jinýho a že si pak můžet dovolit ten neuvěřitelný :lol: bonus, že si pak dílce do fronty rozhážeš podle mašiny - a překvapivě jí pak nemusíš vždycky opruzoidně čistit jako dexxl, když nemusíš třeba střídat dural a mosaz. A že podle toho, co máš v tý mašině nalitý, tak třeba nestružíš 2002 :lol: v serií pod hydrolem.
A co se týče nějakých tajných receptů, míchaných za měsíčního svitu - tak na yntenetu je to běžný, v praxi se to prý spíš dělá tak, že se vezme flaška od vokůrek, do ni se vetknou všechno složky, zamíchá se to koncem tyčky co najdeš (třeba) pod barboyem a necháš to den "uležet".
Pak to používáš (jenom tam kde už to jinak nejde) a v přestávkách při práci si tu a tam pak přečeteš pro pobavení ty ynternetový žvásty o stružení nasucho (nemluvím o stružení POMu - u toho to nasucho třeba jde docela dobře).
Jo zeptal bych se na to umělý ynteligence :lol: - hned by se vidělo, jestli ví, to co kdysi znal každý kdo úspěšně absolvoval učňák....
ono by stačilo rozumět psanému slovu, když jeden píše o jedné mašině na všechno (a logicky nebude měnit náplně podle toho jestli zrovna nedělá něco jiného)

tak druhej má 3 stejné mašiny vybavené každou na jinej druh provozu.. a honí si triko jak Ynternetového debila dostal..
no nic
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
RaS

8. 8. 2026, 10:59

jasně otáčky, posuvy, plátky, nástroje to se dá relativně snadno vyměnit, ale neříkej mi že v mašině s emulzí na hliník začneš do toho lejt olej, jen proto, že samozřejmě víš, že dá lepší obráběcí parametry?

teď jsem třeba vrtal díry do měděnejch destiček, operace na 4s a pro mě bylo mnohem jednodušší to jet na sucho (každej Xtej výrobek jen stříknout olej) než abych to zaplavoval emulzí a potom sušil a hrabal se v tom mokrém.. a na rovinu jestli ten vrták vydrží 1000děr a nebo třeba 5000děr pokud bych ho použil se správnejma podmínkama je mi uplně jedno

ale asi to není ten správnej přístup z učňáku
Milan199

8. 8. 2026, 11:37

RaS píše: 8. 8. 2026, 10:59
jasně otáčky, posuvy, plátky, nástroje to se dá relativně snadno vyměnit, ale neříkej mi že v mašině s emulzí na hliník začneš do toho lejt olej, jen proto, že samozřejmě víš, že dá lepší obráběcí parametry?

teď jsem třeba vrtal díry do měděnejch destiček, operace na 4s a pro mě bylo mnohem jednodušší to jet na sucho (každej Xtej výrobek jen stříknout olej) než abych to zaplavoval emulzí a potom sušil a hrabal se v tom mokrém.. a na rovinu jestli ten vrták vydrží 1000děr a nebo třeba 5000děr pokud bych ho použil se správnejma podmínkama je mi uplně jedno

ale asi to není ten správnej přístup z učňáku
Není nutné z toho dělat zase nějakou vědu. Většinou vystačíš s tím, že pro hliník doleješ koncentrát a kapalinu "dohustíš" na těch 10 až 12 %. Když skončím, tak tam doleju jenom vodu, nebo část odeberu // pokud by byla nádrž plná // a doředím to. Ono se spousta kapaliny vynosí na šponách a taky to není zadarmo. Vyšší koncentrace už je i nepříjemná na kůži a dráždí to. Některé kapaliny i "žerou" mosaz a při vyšší koncentraci se na tom dělá "měděnka".

U soustruhu mám dvě nádrže - na emulzi a olej. Přehodit to je otázka minut. Ale asi 90 % práce je pod emulzí. A tohle samosebou nejde všude.

Měď je obecně na obrábění prevít. Jsou slitiny co nasucho neobrobíš // ne slušně a efektivně //.
Je o zkušenostech zvolit vhodný postup, aby poměr výkon / cena byl co nej.
RaS

8. 8. 2026, 5:38

jasně, já z toho vědu nedělám, prostě potřebuju 4 díry D10 do mědi a v držákách budu mít nasazeno 10ku vrták na ocel tak ho tam prostě pošlu, nebudu kvůli tomu věnovat čas shánění toho správného vrtáku s přesnou geometrií na Cu, nastavování korekcí atd..rovněž mu nebudu dolejvat emulzi na vhodnou koncentraci a klidně snížím otáčky a narvu to tam bez emulze... protože to je dle mě pro tuto operaci uplně jedno,

a proto taky někdo třeba ty 4 díry udělá za "minutu" a řekne si 200 na pivo a příjde mu to naprosto OK a druhej si napočítá vrták, seřízení stroje, atd a je v tom za 2500 bez DPH .. viz další témata

to byl point toho postu
ale chápu, že to mistři z učňáku mají jinak :D
Odpovědět

Zpět na „www stranky o stavbe CNC“