CNC sústruh ruší indukčnú varnú dosku

99jto225

16. 8. 2026, 7:58

Sancho Panza píše: 16. 8. 2026, 7:47 tak mi to nedalo - a jenom letmo jsem se podíval po netu, jestli k tomu HITu náhodou není nějaká dokumentace.
k 15 je a nepředpokládám, že by 15 byla menší než 18S.
pokud máš tohle :shock: na 4mm2 kablíku...
https://bmcnc.co/wp-content/uploads/202 ... 8-840c.pdf
chceš mi týmto povedať že celý môj problém je spôsobený tým že mám sústruh zapojený na slabom kábli? Teraz keď natiahnem nový poctivý hrubý kábel a od elektrárne si podám žiadosť na 62A istič tak celý problém sa tým vyrieši? Indukčná doska bude fungovať bez problémov a cele rušenie sa stratí?
picom

16. 8. 2026, 10:15

Ta Indukční deska se zblázní pouze na 9 nebo i při menším výkonu? Třeba, když ji dáš na 5ku.
Jak poruchu odstraníš? Stačí vyp/zap na panelu
99jto225

17. 8. 2026, 5:40

picom píše: 16. 8. 2026, 10:15 Ta Indukční deska se zblázní pouze na 9 nebo i při menším výkonu? Třeba, když ji dáš na 5ku.
Jak poruchu odstraníš? Stačí vyp/zap na panelu
Keď zapnem sústruh a indukčná doska je vypnutá tak už vtedy v néj niečo šúští - počuť tam šum... keď indukčnú dosku zapnem je jedno na akom je stupni môže byť aj na 5 ale proste nehreje len v néj niečo cvaká...
To isté sa deje aj keby že sústruh je vypnutý - indukčná doska funguje normálne - sústruh zapnem tak v tom momente indukčná doska prestane hriať a začnú v nej len cvakať asi tie relatka alebo čo.
Poruchu odstránim jednoducho keď sústruh vypnem v momente indukčná doska funguje bezchybne.
packa

17. 8. 2026, 6:12

No a měřil jsi jak se změní napětí v síti když zapneš soustruh ?
99jto225

17. 8. 2026, 7:38

packa píše: 17. 8. 2026, 6:12 No a měřil jsi jak se změní napětí v síti když zapneš soustruh ?
skúsil som to zmerať obyčajným multimetrom, meral hodnoty priamo na prívodnej svorkovnici indukčnej dosky (meranie prebiehalo pri vypnutých varných zónach):

Pred zapnutím sústruhu: stabilných 230 V na každej fáze voči PEN.
Po zapnutí sústruhu: presne rovnakých stabilných 230 V na každej fáze.
RaS

17. 8. 2026, 8:30

pokud bych tohle řešil já, tak nejdřív nakreslím schema silových vodičů k jednotlivým spotřebičům, naznačím, kde je hlavní přívod a udělám dispoziční malůvku jak je to celé zapojené, aby případně ten kdo k tomu má co říct měl o čem mluvit, určitě bych to tahal z hlavního uzlu
dál bych zkontroloval veškeré PENka, včetně uzemnění krytů - stínění, obou strojů
zkusil bych přitáhnout na zkoušku napájecí kabel pro desku odjinud - klidně prodlužkou od souseda a zapojit ji jednofázově
dál bych se podíval na parametry toho filtru, podle mě se bude jednat o běžný průmyslový filtr, který má jiné parametry než něco určeného pro souběh takové obludy v domácnosti, a hledal bych něco s ostřejšíma paramerama - pokud se tedy rušení skutečně šíří po kabelech a ne vzduchem (nic jiného rušené není? TV, rádio jiné spotřebiče? lepší EMC filtry používají třeba výtaháři u výtahů v obytných domech, určitě bych nekupoval předraženej Siemens filtr
troufám si tvrdit, že na to nebude mít vliv velikost jističe a určitě ne distribuční sazba, pokud ti ustojí provoz soustruhu a prvotní proudovou špičku 32A jistič (máš 32C nebo co? ) tak bych to neřešil, to že je hlavní jistič na 125A a soustruh umí při tomto proudu "trhat ocel" je věc uplně jiná
když už bych něco měnil na kabelu a měl jistotu, že to skutečně leze po kabelu tak bych pořídil stíněnej a přizemnil ho, případně zkusil feritový jádra - prostě bych postupoval od nejjednoduššího - obvykle bývá problém nějaká blbost, urvanej drát, nedotaženej kryt atd..
ale uplně na začátku hodně řekne ta malůvka jak je to udělaný

pokud máš v okolí nějakého radioamatéra tak ho pozvi, většinou zjistí mnohem víc než tisíce slov na fóru

a mnohdy nejlevnější je nahradit tu indukci třeba plynem :D
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
testone
Sponzor fora

17. 8. 2026, 9:45

RaS píše: 17. 8. 2026, 8:30 pokud bych tohle řešil já, tak nejdřív nakreslím schema silových vodičů k ......
asi tak
vlastní zkušenost
provozoval jsem v RD Masturna (pohony Indramat - vřeteno Yaskawa 6 kW) a Hermle UWF1200 (Simodrive 690, vřeteno 12 kW, celkový instalovaný příkon asi 30 kW ??)
stroje úplně v pohodě udržel jistič B25 na kabelu 4x4, vše bez nějakých zvláštních opatření s odrušováním atd
Na ostatní spotřebiče v domě to nemělo pozorovatelný vliv.
teď tam mám Hermle UWF 900 /Simodrive 211 (tyristory, generace před IGBT), bez problému
...
na 99,9 % je v tomhle případě problém s nějakým zásadním zádrhelem se zapojením N někde v domě nebo tak něco
schema, fotky
docela bych si tipnul, že se na problém přijde už při kreslení schematu
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Habešan
Kontaktovat uživatele:

17. 8. 2026, 10:43

Jenže on tam žádný vodič N nemá.
picom

17. 8. 2026, 11:29

Velké stroje většinou ani N nepotřebují. Vše bývá přes trafo nebo na 3f 400V
testone
Sponzor fora

17. 8. 2026, 11:52

Habešan píše: 17. 8. 2026, 10:43 Jenže on tam žádný vodič N nemá.
omlouvám se, myslel jsem PEN atd., nechci se pouštět do diskuse o distribučních soustavách atd
pokud je to udělané bez nějakých základních nesmyslů tak to musí chodit v v TNS i TNC
ta mašina pokud není nějak zprzněná, je od výrobce určitě zapojená tak, že si veškeré zatížení bere pouze z fází proti sobě a PEN je použito pouze jako ochranný vodič
...
teď mne napadá
Pokud je ta mašina připojena k síti čtyřdrátově (L1, L2, L3, PEN), má na své přívodní svorkovnici propojeny svorky N a PE?
Totéž ta varná deska?
opět - schema prodrátování baráku....., fotky svorkovnic......
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektronika“