CNC sústruh ruší indukčnú varnú dosku

99jto225

16. 8. 2026, 7:58

Sancho Panza píše: ↑16. 8. 2026, 7:47 tak mi to nedalo - a jenom letmo jsem se podíval po netu, jestli k tomu HITu náhodou není nějaká dokumentace.
k 15 je a nepředpokládám, že by 15 byla menší než 18S.
pokud máš tohle :shock: na 4mm2 kablíku...
https://bmcnc.co/wp-content/uploads/202 ... 8-840c.pdf
chceš mi týmto povedať že celý môj problém je spôsobený tým že mám sústruh zapojený na slabom kábli? Teraz keď natiahnem nový poctivý hrubý kábel a od elektrárne si podám žiadosť na 62A istič tak celý problém sa tým vyrieši? Indukčná doska bude fungovať bez problémov a cele rušenie sa stratí?
picom

16. 8. 2026, 10:15

Ta Indukční deska se zblázní pouze na 9 nebo i při menším výkonu? Třeba, když ji dáš na 5ku.
Jak poruchu odstraníš? Stačí vyp/zap na panelu
99jto225

17. 8. 2026, 5:40

picom píše: ↑16. 8. 2026, 10:15 Ta Indukční deska se zblázní pouze na 9 nebo i při menším výkonu? Třeba, když ji dáš na 5ku.
Jak poruchu odstraníš? Stačí vyp/zap na panelu
Keď zapnem sústruh a indukčná doska je vypnutá tak už vtedy v néj niečo šúští - počuť tam šum... keď indukčnú dosku zapnem je jedno na akom je stupni môže byť aj na 5 ale proste nehreje len v néj niečo cvaká...
To isté sa deje aj keby že sústruh je vypnutý - indukčná doska funguje normálne - sústruh zapnem tak v tom momente indukčná doska prestane hriať a začnú v nej len cvakať asi tie relatka alebo čo.
Poruchu odstránim jednoducho keď sústruh vypnem v momente indukčná doska funguje bezchybne.
packa

17. 8. 2026, 6:12

No a měřil jsi jak se změní napětí v síti když zapneš soustruh ?
99jto225

17. 8. 2026, 7:38

packa píše: ↑17. 8. 2026, 6:12 No a měřil jsi jak se změní napětí v síti když zapneš soustruh ?
skúsil som to zmerať obyčajným multimetrom, meral hodnoty priamo na prívodnej svorkovnici indukčnej dosky (meranie prebiehalo pri vypnutých varných zónach):

Pred zapnutím sústruhu: stabilných 230 V na každej fáze voči PEN.
Po zapnutí sústruhu: presne rovnakých stabilných 230 V na každej fáze.
RaS

17. 8. 2026, 8:30

pokud bych tohle řešil já, tak nejdřív nakreslím schema silových vodičů k jednotlivým spotřebičům, naznačím, kde je hlavní přívod a udělám dispoziční malůvku jak je to celé zapojené, aby případně ten kdo k tomu má co říct měl o čem mluvit, určitě bych to tahal z hlavního uzlu
dál bych zkontroloval veškeré PENka, včetně uzemnění krytů - stínění, obou strojů
zkusil bych přitáhnout na zkoušku napájecí kabel pro desku odjinud - klidně prodlužkou od souseda a zapojit ji jednofázově
dál bych se podíval na parametry toho filtru, podle mě se bude jednat o běžný průmyslový filtr, který má jiné parametry než něco určeného pro souběh takové obludy v domácnosti, a hledal bych něco s ostřejšíma paramerama - pokud se tedy rušení skutečně šíří po kabelech a ne vzduchem (nic jiného rušené není? TV, rádio jiné spotřebiče? lepší EMC filtry používají třeba výtaháři u výtahů v obytných domech, určitě bych nekupoval předraženej Siemens filtr
troufám si tvrdit, že na to nebude mít vliv velikost jističe a určitě ne distribuční sazba, pokud ti ustojí provoz soustruhu a prvotní proudovou špičku 32A jistič (máš 32C nebo co? ) tak bych to neřešil, to že je hlavní jistič na 125A a soustruh umí při tomto proudu "trhat ocel" je věc uplně jiná
když už bych něco měnil na kabelu a měl jistotu, že to skutečně leze po kabelu tak bych pořídil stíněnej a přizemnil ho, případně zkusil feritový jádra - prostě bych postupoval od nejjednoduššího - obvykle bývá problém nějaká blbost, urvanej drát, nedotaženej kryt atd..
ale uplně na začátku hodně řekne ta malůvka jak je to udělaný

pokud máš v okolí nějakého radioamatéra tak ho pozvi, většinou zjistí mnohem víc než tisíce slov na fóru

a mnohdy nejlevnější je nahradit tu indukci třeba plynem :D
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
testone
Sponzor fora

17. 8. 2026, 9:45

RaS píše: ↑17. 8. 2026, 8:30 pokud bych tohle řešil já, tak nejdřív nakreslím schema silových vodičů k ......
asi tak
vlastní zkušenost
provozoval jsem v RD Masturna (pohony Indramat - vřeteno Yaskawa 6 kW) a Hermle UWF1200 (Simodrive 690, vřeteno 12 kW, celkový instalovaný příkon asi 30 kW ??)
stroje úplně v pohodě udržel jistič B25 na kabelu 4x4, vše bez nějakých zvláštních opatření s odrušováním atd
Na ostatní spotřebiče v domě to nemělo pozorovatelný vliv.
teď tam mám Hermle UWF 900 /Simodrive 211 (tyristory, generace před IGBT), bez problému
...
na 99,9 % je v tomhle případě problém s nějakým zásadním zádrhelem se zapojením N někde v domě nebo tak něco
schema, fotky
docela bych si tipnul, že se na problém přijde už při kreslení schematu
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Habešan
Kontaktovat uživatele:

17. 8. 2026, 10:43

Jenže on tam žádný vodič N nemá.
picom

17. 8. 2026, 11:29

Velké stroje většinou ani N nepotřebují. Vše bývá přes trafo nebo na 3f 400V
testone
Sponzor fora

17. 8. 2026, 11:52

Habešan píše: ↑17. 8. 2026, 10:43 Jenže on tam žádný vodič N nemá.
omlouvám se, myslel jsem PEN atd., nechci se pouštět do diskuse o distribučních soustavách atd
pokud je to udělané bez nějakých základních nesmyslů tak to musí chodit v v TNS i TNC
ta mašina pokud není nějak zprzněná, je od výrobce určitě zapojená tak, že si veškeré zatížení bere pouze z fází proti sobě a PEN je použito pouze jako ochranný vodič
...
teď mne napadá
Pokud je ta mašina připojena k síti čtyřdrátově (L1, L2, L3, PEN), má na své přívodní svorkovnici propojeny svorky N a PE?
Totéž ta varná deska?
opět - schema prodrátování baráku....., fotky svorkovnic......
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Meki

17. 8. 2026, 3:15

Pár let zpět jsem měl stejný problém

- Varní deska (dokonce obyč odporová, indukční si myslím že jsou ještě náchylnější) po spuštění CNC soustruhu SPM16 se sedmisegment display rozsypal a nešlo vařit. Naštěstí v baráku byly dvě varné desky tak jsem to neřešil. Po roce mi v SPM16 vyhořel rekuperátor (ten první v řadě - napájecí a rekuperační modul simodrive 611) a když jsem namontoval druhý tak problém s varnou deskou přestal.

Ty rekuperátory mají několik verzí (předpokládám že máš rekuperátor). Např. můj 6SN1145-1BA02-0CA0 a to poslední číslo 0 by měla být verze a jsou mezi sebou zaměnitelné. Máš možnost si od někoho půjčit na test? relativně snadno se dají na test vyměnit. Čas od času se objeví i na bazoši, každopádně je dobré mít nějaké do náhrady, mi už 2ks za 6let odešly (ale jsem na konci sítě a dost to trpí na podpětí).

Kdysi jsem SPM16 (sklíčidlo 200mm) provozoval na 25A jističi 4x4mm2 a bez problémů, teda až na podpětí ale to bylo dáno velkou vzdáleností od trafa.

Nejlevnější řešení po kterém bych osobně šel pokud nemáš k dispozici druhý rekuperátor na test:
- V rekuperátoru je stýkač, zkusil bych ho vyměnit.
- Feritové korálky jsou taky super, levné a snadno se instalují, sice v tomto případě nevím jestli to zabere ale za zkoušku to stojí.
- Podle popisu "deska cvaká i když je vypnutá" to vypadá na napájení elektroniky té desky, možná by šlo oddělit silové napájení induktoru -ze sítě, a na napájení elektroniky použít baterii. pokud se problém vyřešil tak vyrobit odolnější napájení řídící elektroniky té desky, ale už to chce vědět co dělat.
99jto225

17. 8. 2026, 9:51

v sústruhu mám presne ten rekuperačný modul Siemens SIMODRIVE E/R Int. 36/47kW, objednávacie číslo je 6SN1145-1BA02-0CA2

a tie feritové jadrá čo to vlastne je a ako to funguje? Na internete som už o tom čosi prečítal .. pripojiť to na tie hrubé prívodové káble ktoré idu od filtra do modulu? (aspoň po dva kusí na každú fázu, tesne za sebou) ? Ďalší krúžok dať aj na celý prívodový kábel na miesto kde kábel vchádza do hl. vypínača?
Sancho Panza

18. 8. 2026, 4:50

nebylo by lepší, aby někdo už konečně zkusil změřit, CO se do toho přívodu k té mašině po tom zapnutí nasuperponuje - co se tam vůbec děje? Protože tohle věštění z křišťálové koule a bastlení "tak tam teda přídám někam něco, nevím co a kam a proč" - to mi hlava s prominutím nebere :shock:
Btw - když už jsme u toho - ten napájecí modul má rekuperaci - což v případě poddmenzovaného přívodu jaksi taky nemá příliš pozitivní vliv, v neprůmyslovém prostoru, taková rekuperace - no pokud se to nesežere v baráku (nesežere), tak je to https://www.cezdistribuce.cz/pro-vyrobc ... na-dodavka (opět neříkám, že to někdo bude řešit - ale když budou chtít tak to naměří) navíc bych podotkl, že pokud byla změřená smyčka 1ohm, předpokládám přes dva dráty, tak na čtyřce průřezu......no, je to takový nějaký divný - samozřejmě je otázkou, jak ta smyčka je dlouhá, jestli to je jenom drát, kam až to bylo měřený, čím to bylo změřený a jak to měřidlo bylo schopné měřit přesně. Viz kolik má taková 1ohm smyčka na čtyřce kábli obvykle :lol: délku....
https://danyk.cz/vypocty.html
99jto225

18. 8. 2026, 7:32

pri sústruhu je ešte nabitá zemniaca tyč ako taký bonus.
99jto225

8. 10. 2026, 3:04

Mal ich na dielni servisáka z Gorenje kvôli indukčnej doske. Vzal merací prístroj a meral frekvenciu na fázach.
Zistil: keď je všetko v klidu, na všetkých troch fázach je čistých 50 Hz. Akonáhle sa ale zapne môj CNC sústruh (Hyundai HIT 18, riadenie Siemens Sinumerik 810D), frekvencia na dvoch fázach zostane v poriadku (50 Hz), ale na tej jednej zvyšnej začne kolísat a vyletí nahor na 60 až 80 Hz! Akonáhle sa CNC vypne, sieť sa okamžite upokojí späť na čistých 50 Hz. Samotný indukčný varič bol po celú dobu merania vypnutý.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektronika“