Kovošrot

"Zdroje tu jsou"
Odpovědět
Sancho Panza

24. 8. 2026, 6:17

to je ale taky takový napikaču - protože obvykle se důlky brousí jako první (povrch je zatím akorát po peci) a když máš dílec dole v hrotu a nahoře v lunetě, tak při rotaci dílce to kopíruje přes tu lunetu tu šíšu pod lunetou a pak je důlek stejně zase šiša - sice přesná, ale šíša podle povrchu.
Tohle se zkoušelo kdysi odstranit tak, že se ten průměr do lunety nejdřív prohnal centerlessem - ale to bylo taky na xxxxx - protože to stejně bylo furt šišatý (brousit jenom průměr pod lunetu na centerlessu je složitý - protože...) a byla to ještě operace (a drahá) navíc.
stanik84

24. 8. 2026, 11:16

A jaký je nejlepší a nejpřesnější způsob jak to dělat? Vím, že jednoduchá odpověď neexistuje.
stanik84

24. 8. 2026, 2:10

Tak jsem kuchnul aspon vretenik.
Přílohy
20260824_150850.jpg
ovi-ivo

24. 8. 2026, 5:26

Sancho Panza píše: 24. 8. 2026, 6:17 to je ale taky takový napikaču - protože obvykle se důlky brousí jako první (povrch je zatím akorát po peci) a když máš dílec dole v hrotu a nahoře v lunetě, tak při rotaci dílce to kopíruje přes tu lunetu tu šíšu pod lunetou a pak je důlek stejně zase šiša - sice přesná, ale šíša podle povrchu.
Tohle se zkoušelo kdysi odstranit tak, že se ten průměr do lunety nejdřív prohnal centerlessem - ale to bylo taky na xxxxx - protože to stejně bylo furt šišatý (brousit jenom průměr pod lunetu na centerlessu je složitý - protože...) a byla to ještě operace (a drahá) navíc.
A jak prosímtě se to teda má dělat správně??
Já když potřeboval na kusovce mět broušený důlky tak sem ten válec upnul do pracovního vřeteníku brusky na kulato a pak vybrousil důlky, když sem to chtěl ja gut tak sem ještě důlky lapoval broušenou špičkou (ta musela byt taky přesná).
Jak se to dělá v séiovce nevim a zajímalo by mě to.

Třeba takový kontrolní trny do vřeten tam se ty důlky dělaly jak??
Habešan
Kontaktovat uživatele:

24. 8. 2026, 6:24

Prej existujou takový navrtávací stroje, co maj lože z obou stran, a tak k obrobku mohou z obou stran přijet navrtáváky, které jsou v rámci možností přesně souosé.
Tak snad by to šlo i s bruskou.
Sancho Panza

25. 8. 2026, 7:17

stanik84 píše: 24. 8. 2026, 11:16 A jaký je nejlepší a nejpřesnější způsob jak to dělat? Vím, že jednoduchá odpověď neexistuje.
musíš to brousit v mezivřetenu - kdy pak výsledná geometrie je interakce mezi přesností vodicího průměru a důlku mezivřetene a přesností toho, jak jezdí (v jakém mechanickém stavu) je hořejšek (celá mašina) . Hořejšek udajně na mašině v top stavu je schopný být v tisícině, dolní mezivřeteno pak je takový, jaký ho dokážeš udělat. Což oboje není nic jednoduchého - zejména udržet tu brusku v stavu, kdy brousí takhle přesně - protože to vřeteno nemá žádný jednoduchý pohyb - ale pohybuje se jak planetárně, ale navíc ještě mění excentricitu planetování a ta je svázaná s pohybem v ose vřetene (zdvihem) aby to kopírovalo površku toho důlku. Další věc je orovnávání - orovnává to prachovým orovnávačem a taky ne jednoduše.
No a poslední - tohle všechno musí seřizovač a obsluha pobrat - takže rozhodně to není technologie pro cvičenou opici nebo spasitele strojírenství který byl původně pastevec vodních buvolů v mezopotámií.
Pokud se chce aby to bylo ještě lepší, tak se ten důlek ještě musí dolapovat, extra pečlivě vyčistit a pečlivě zkontrolovat pod mikroskopem - na barvu.
V serií (větší) a obvyklé fabrice podle mě je to skoro neřešitelné.
https://www.youtube.com/watch?v=uTnMUV6qoTU
Sancho Panza

25. 8. 2026, 7:21

Habešan píše: 24. 8. 2026, 6:24 Prej existujou takový navrtávací stroje, co maj lože z obou stran, a tak k obrobku mohou z obou stran přijet navrtáváky, které jsou v rámci možností přesně souosé.
Tak snad by to šlo i s bruskou.
Jo, navrtávačky na hřídele existujou. Akorát to s tím nemá nic společného (respektive je to vyzkoušená metoda, jak to udělat co nejlevnější a co nejvíc šišatý).
Sancho Panza

25. 8. 2026, 7:29

ještě jedna poznámka - obvyklá hřídel má dva důlky - takže výše napsané platí pro výrobu jednoho důlku a pak se dílec v tom mezivřetenu musí otočit nebo se musí upnout do druhého mezivřetene (pokud do toho prvního nevleze). Takže to, že je jeden důlek v excelentní geometrií rozhodně neznamená, že osy obou důlků jsou pak přesně v ose a ne nějak mimoběžné - což opět je další problém, na který se musí myslet, když se to pak dolapovává.
stanik84

25. 8. 2026, 11:56

Diky Milane za věcnou a přínosnou odpověď, vážím si toho, mám zase nad čím přemýšlet. To unaseni na tom videu presne mam, jen ten vrch je trochu jinak - s tou lunetou. Diamantů mám všech ruznych typů na doživotí do konce života, jak prach, tak monokrystal, to neni problém. No nic, jedu zase na střechu (provozujeme tu s kamarádem vzájemnou výpomoc, on má techniku a pomáhal s dílnou, tak ted zase u něj)
stanik84

26. 8. 2026, 9:01

Sancho, tak se mi toho Schaublina nejak zželelo. Hodil jsem to bokem, v sobotu to privezu. Je to dost olámaný, ale zaklad relativne ok. Kdybych nepohledal ty klestiny rozházený kolem, tak na to kašlu. Max. to hodim zpatky. Prednost ma ted ale Kaltenbach KKS400 a dodelat podlahu v hale.
Odpovědět

Zpět na „Kde koupit starší stroje“