To mi hlava nebere toto

jak na ebayi kupovat a prodavat, odkazy na zajimave veci obchodniky
Pravidla fóra
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
Odpovědět
lubbez

29. 8. 2026, 11:36

Za svůj život jsem vystřídal spoustu aut a hlavně najezdil spoustu kilometrů. Byly motory lepší a taky špatné. Auta beru jako nástroj k něčemu a jediné na co si dávám pozor jsou gumy a olej. Když jsem si chtěl koupit nové auto tak jsem opět směřoval do koncernu. Speciálně 7 řada Multivanů používá tu olejovou lázeň, neb mají forďácké motory. Kolega má 6 dodávek od Forda, všechny mají najeto ke dvoum stovkám a všechny fungujou. Výměna oleje je ale velmi drahá a přes to že jsou to hybridy jezdí za 10 litrů (nafta). Tedy nic moc. Nakonec jsem zvolil dvoulitr T6 s jedním turbem a manuální převodovkou 4x4. Mám najeto zatím 10 tisíc spotřeba okolo 9 litrů a na to, že to je Multivan - tedy plechová hranatá bedna bez aerodynamiky - mi to přijde dobré. Olej a guma většinou k sobě moc nejdou, ale asi to nějak funguje. Já sám za sebe bych si asi auto s takovým motorem nekoupil, ale stejně bych si nikdy nekoupil elektroauto byť k tomu není nějaký závažný důvod.
Sancho Panza

30. 8. 2026, 8:47

lubbez píše: 29. 8. 2026, 11:36 Za svůj život jsem vystřídal spoustu aut a hlavně najezdil spoustu kilometrů. Byly motory lepší a taky špatné. Auta beru jako nástroj k něčemu a jediné na co si dávám pozor jsou gumy a olej. Když jsem si chtěl koupit nové auto tak jsem opět směřoval do koncernu. Speciálně 7 řada Multivanů používá tu olejovou lázeň, neb mají forďácké motory. Kolega má 6 dodávek od Forda, všechny mají najeto ke dvoum stovkám a všechny fungujou. Výměna oleje je ale velmi drahá a přes to že jsou to hybridy jezdí za 10 litrů (nafta). Tedy nic moc. Nakonec jsem zvolil dvoulitr T6 s jedním turbem a manuální převodovkou 4x4. Mám najeto zatím 10 tisíc spotřeba okolo 9 litrů a na to, že to je Multivan - tedy plechová hranatá bedna bez aerodynamiky - mi to přijde dobré. Olej a guma většinou k sobě moc nejdou, ale asi to nějak funguje. Já sám za sebe bych si asi auto s takovým motorem nekoupil, ale stejně bych si nikdy nekoupil elektroauto byť k tomu není nějaký závažný důvod.
ty wet řemeny fungují skvěle :lol: - třeba u Eco :lol: B to bylo původně sebevědomýma plkama v reklamách celoživotní :lol: , pak se to najednou už mělo servisovat po 240000 nebo 10ti letech, pak se to pro změnu :lol: opět ofiko změnilo - na 120000 a pět let - obecně se ale ví, že nad 100 000 bez výměny je to jenom pro odvážné :roll: a na některý typy dokonce byla svolávačka (v USA) - kde se řemen geniálně svezl s kladkou - a když padla rána, tak byl interní pokyn, to nehrotit a měnit celý motor sadármo (zatáhne výrobce) - podle toho jak je majitel přibližovadla ostrý a chtěl by se soudit.
Samozřejmě v evropě to bylo (je) jiný - ale princip a dílce (z hlediska technického) - je úplně stejný - gumový ozubený řemen v oleji plným žravých produktů co prolezou přes kroužky a ještě jako bonus cyklicky ředěný benzínem (navíc to ani není benzín, ale lihobenzínová směs s vodou) z přímýho vstřiku.
Multi (kromě starých nezničitelných verzí) je kapitola sama o sobě - ale při nějakých 10 000km :) s ním ještě většinou nebývají problémy.
Naposledy upravil(a) Sancho Panza dne 31. 8. 2026, 4:38, celkem upraveno 1 x.
Charon
Sponzor fora

30. 8. 2026, 11:25

Sancho Panza píše: 30. 8. 2026, 8:47
lubbez píše: 29. 8. 2026, 11:36 Za svůj život jsem vystřídal spoustu aut a hlavně najezdil spoustu kilometrů. Byly motory lepší a taky špatné. Auta beru jako nástroj k něčemu a jediné na co si dávám pozor jsou gumy a olej. Když jsem si chtěl koupit nové auto tak jsem opět směřoval do koncernu. Speciálně 7 řada Multivanů používá tu olejovou lázeň, neb mají forďácké motory. Kolega má 6 dodávek od Forda, všechny mají najeto ke dvoum stovkám a všechny fungujou. Výměna oleje je ale velmi drahá a přes to že jsou to hybridy jezdí za 10 litrů (nafta). Tedy nic moc. Nakonec jsem zvolil dvoulitr T6 s jedním turbem a manuální převodovkou 4x4. Mám najeto zatím 10 tisíc spotřeba okolo 9 litrů a na to, že to je Multivan - tedy plechová hranatá bedna bez aerodynamiky - mi to přijde dobré. Olej a guma většinou k sobě moc nejdou, ale asi to nějak funguje. Já sám za sebe bych si asi auto s takovým motorem nekoupil, ale stejně bych si nikdy nekoupil elektroauto byť k tomu není nějaký závažný důvod.
ty wet řemeny fungují skvěle :lol: - třeba u Eco :lol: B to bylo původně sebevědomýma plkama v reklamách celoživotní :lol: , pak se to najednou už mělo servisovat po 240000 nebo 10ti letech, pak se pro změnu :lol: ofiko zemnilo - na 120000 a pět let - obecně se ale ví, že nad 100 000 je to jenom pro odvážné :roll: a na některý typy dokonce byla svolávačka (v USA) - kde se řemen geniálně svezl s kladkou - a když padla rána, tak byl interní pokyn, to nehrotit a měnit celý motor sadármo (zatáhne výrobce) - podle toho jak je majitel přibližovadla ostrý a chtěl se soudit.
Samozřejmě v evropě to bylo (je) jiný - ale princip a dílce (z hlediska technického) - jsou úplně stejný - gumový řemen v oleji plným žravých produktů co prolezou přes kroužky a ještě jako bonus cyklicky ředěný benzínem z přímýho vstřiku.
Multi (kromě starých nezničitelných verzí) je kapitola sama o sobě - ale při nějakých 10 000km :) s ním ještě většinou nebývají problémy.
Promin ale tohle jsou standartni kecy v kleci, ktere pokazde rad kritizuješ :!:
Mel jsem T4, T5 dokonce 2,5 neoblibeny, T6, T6.1 a ted mam uz druhou 6.1, vetsinou multíka s kazdym nalítám cca 200 a měním, vzdy predepsana udržba, voleje, zkratka se staram s cim jeznim. Ano do motoru nevidim a je mi to celkem šumafuk co se tam máchá a v čem a veřim svemu servisakovi ktery se mi o ně stará. Takze kupodivu mám presne odlisnou osobní zkusenost oproti tvým vědomostem :mrgreen:
SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
shaolin
dezinfo trol

31. 8. 2026, 4:10

Nedam dopustit na moj 1.9 pd 85kw motor v sharane. Možno nemám taký luxus ako je u nových áut, ale spoľahlivost je u mňa na prvom mieste. A naviac je tu výrazný rozsah možností opravit si veľa vecí sám.

Je mi ľúto ked v dobe možnosti automatizovanej presnej výroby sa úmyselne produkujú veci čo nič nevydržia. Ved sú známe overené konštrukcie motorov, tak by mali stavat na nich.

Svagor mal minule týždeň vyradené auto (tiguan 2025) lebo sa mu nezhodla automatická aktualizácia systému s autom. Natvrdo odtah do servisu a 7 dní opravy.
To že niekto nerozumie tomu čo píšem, neznamená že som troll :)
jergus.balaz
Kontaktovat uživatele:

31. 8. 2026, 5:57

V rodine máme rozšírenú značku Volvo. Mám XC90 2006, prvá porucha bola pri 230tkm, jediný odťah pri 350tkm prasknutá hadica na turbe, oprava 1hod. Žena má S60 2011, prvá porucha minulý rok pri nájazde 190tkm, nefunkčná elektrická ručná brzda. Mal som XC90 2019, prvá porucha a zároveň aj odťah pri 80tkm, praskol plastový termostat, oprava 2 dní. Mama si kúpila XC40 2024, prvá porucha cestou z predajne, prvý mesiac bola v servise asi 4x, stále nejaký problém.

Vrchol európskeho automobilového priemyslu bol cca 2010-2015. Od vtedy to ide len z kopca.
BalazKovo.sk
jenicek

31. 8. 2026, 9:50

Jergus naprostý souhlas. Co 3-4 roky mám jinýho služebáka, vesměs Passaty a poslední fakt spolehlivý auto byl Passat B5.5. Ten mi postavil barák a ještě jezdí v sousední vesnici jako pracovní vozidlo. Od tý doby trávím v servise víc a víc neplánovanýho času a v 90% je na závadě elektronika. Teď mám Kodiaqa a když zaprší, svítí jak vánoční stromeček. Naštěstí to jede, jen nefunguje 4x4, ESP atd. :mrgreen:
Modros

31. 8. 2026, 10:58

Teď mám Kodiaqa a když zaprší, svítí jak vánoční stromeček. Naštěstí to jede, jen nefunguje 4x4, ESP atd.

ted tu jednoho řešim, když nastříkáš wapkou levé přední kolo tak se ztratí komunikace jednotky ABS, parkováků, haldexu, radaru.....
:lol: :lol: :lol:

a když polejváš jednotlivé díly a kabel od ABS a cokoliv tam vede tak se to nestane......stačí zaprášit wapkou a za 15 minut je auto v prdeli....

lahůdka

a behem výměny oleje v převodovce mu na zvedáku s velým zábleskem shořelo denní svícení v matrixu
jen záznam z kamer mě uchránil před placením světla....to bych jinak nevysvetlil

šmejd cokoliv sem přijede 2015 vejš
Naposledy upravil(a) Modros dne 31. 8. 2026, 11:05, celkem upraveno 1 x.
Masso, stroje všemožný, autoservis, amatérské závody Nissan GTR
RaS

31. 8. 2026, 11:04

takže z toho plyne řešení : nekupovat nová auta a držet ty "dobré" 10-15leté" ?
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Habešan
Kontaktovat uživatele:

31. 8. 2026, 11:04

Ti největší experti stříkají tlakovým čističem vršek motoru...
Modros

31. 8. 2026, 11:06

RaS píše: 31. 8. 2026, 11:04 takže z toho plyne řešení : nekupovat nová auta a držet ty "dobré" 10-15leté" ?
to řešení neni....jen je třeba mít větší částky na opravy nebo jezdit sockou
Masso, stroje všemožný, autoservis, amatérské závody Nissan GTR
RaS

31. 8. 2026, 11:13

Habešan píše: 31. 8. 2026, 11:04 Ti největší experti stříkají tlakovým čističem vršek motoru...
proč ne, to je přece chyba těch novodobejch inženýrů, kteří to tak navrhli :D
dřív ti stačil jeden silnej plus ke startéru, pár pojistek na světla na fastony a hotovo to jsi mohl klidně hodit do rybníka a pak to zase fungovalo, a dneska kabelovej svazek se stovkami drátů průřezů 0,35, 0,5mm2 k tomu odpovídající pidi konektory navíc podpořené ekomateriály sloužící jako potrava pro kuny... stejně tak jako guma v oleji, další inženýrskej průser
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
lapa
medaile za lepsi forum

31. 8. 2026, 11:30

No tak uz jedine kupovat cinsky auta, ne?
Kdyz je prodava i premier ... :lol: (... DR Automobiles ...)
Kostka těžko vysvětlí úsečce, natož bodu, že život má i jiné dimenze než má ten jejich ...
RaS

31. 8. 2026, 1:59

premier už se dal na prodej aut? já myslel že jen vyvíjí novou ekonomickou poučku "zadluž se, aby jsi mohl následně vyrůst z dluhu", už se těším až porosteme 10% HDP :D
lapa
medaile za lepsi forum

31. 8. 2026, 4:47

RaS píše: 31. 8. 2026, 1:59 premier už se dal na prodej aut? já myslel že jen vyvíjí novou ekonomickou poučku "zadluž se, aby jsi mohl následně vyrůst z dluhu", už se těším až porosteme 10% HDP :D
Podle mastné tety to není dluh, ale půjčka ... :lol:
Za pozornost stojí/bude stát kapitola/položka rozpočtu pro státní dluhovou službu ... :lol:
Kostka těžko vysvětlí úsečce, natož bodu, že život má i jiné dimenze než má ten jejich ...
jergus.balaz
Kontaktovat uživatele:

31. 8. 2026, 6:01

lapa píše: 31. 8. 2026, 11:30 No tak uz jedine kupovat cinsky auta, ne?
Tak Volvo je prakticky čínske 13 rokov, a teda žiadna hitparáda to nie
BalazKovo.sk
Odpovědět

Zpět na „Ebay, aukro, a jine“