Levné svářečky
Pravidla fóra
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
O trubičkovém drátu nic nevím, prosím poučte mne. Předpokládám ale, že náplň je struskotvorná a nevodivá, takže proud se bude odvíjet pouze od průřezu kovové části, nebo se pletu?
Připrav se, hrajem...
https://www.youtube.com/watch?v=HzjNAnEfvxc
No struska... takovej bělavej našedlej povlak kterej jednim prejetim drataku sundám Proud netucha, mam plnej automat, volim tloustku svařence a muzu dat teplejsi nebo studenější toť vše. Akorat musim dat vic pozor, klasický plyn dělá stabilnejsi prostředí. To je asi tak vse co ti muzu rict
SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
Ono těch "trubiček" je hromada druhů. Některé vytvářejí jenom ochrannou atmosfétu, ale řada jich ovlivňuje i vlastnosti taveniny. Ve firmě jsme používali i nějaké bronzové a foukal se do toho ještě argon. Dělalo to nádherné sváry.
Tak jsem z toho teď jelen
Nejdřív to zatracujeme a teď zase vyzdvihujeme... takže pokud je hodně kvalitní a vhodný trubičkový materiál tak i ta levná svářečka zvládne bodovat plechy? Nebo to nedam - bodovat plechy kvůli absenci regulace proudu? A minimum je tedy ta Parkside CO?
Nejdřív to zatracujeme a teď zase vyzdvihujeme... takže pokud je hodně kvalitní a vhodný trubičkový materiál tak i ta levná svářečka zvládne bodovat plechy? Nebo to nedam - bodovat plechy kvůli absenci regulace proudu? A minimum je tedy ta Parkside CO?
Groot
Ja to chapu tak, ze lacne svarecky pouzivaji trubickovy drat aby te vyrobce navnadil na levny stroj s absenci flasky a pak te vyzdimal na spotrebaku. Normalni (v mojem pojeti) svarecky pouzivaji levny obyc drat a ochranny plyn z flasky. A kdyz delas speciality, tak misto obyc dratu vemes trubickovy drat, samozrejme stale pod plynem.
Připrav se, hrajem...
kvůli přenášení jsem koupil a nelituju , sváří velice pěkně : https://aukro.cz/m-img-230t-invertorova ... 7126870004
No on ten Esab CaddyMig neni moc levnejmartasg1 píše: ↑1. 9. 2026, 8:08 Tak jsem z toho teď jelen![]()
https://www.schinkmann.cz/caddy-mig-c160i
Pokud je to reakce na můj příspěvek ...martasg1 píše: ↑1. 9. 2026, 8:08 Tak jsem z toho teď jelen![]()
Ne - pleteš dvě věci dohromady. Trubičkové dráty mohou za určitých okolností nahradit ochranné plyny // CO2, Argon, ... // Tedy jsou nabízeny i ke svářečkám pro domácí kutily. Nepotřebuješ tlakovou lahev, reduktor, revize, ...
Jsou ale i trubičkové dráty pro specielní práce // návary střižných hran, nízkoteplotní sváření na hraně tvrdého pájení, sváření specielních slitin, ... //. Ty se používají samostatně, nebo v kombinaci s plynem. Na ty spec práce to ale bude určitě chtít hodně kvalitní svářečku.
Asi bys si měl zkusit u někoho zkušeného co chceš dělat ať v tom nemáš takový betlém. A se svářečkou z koloniálu to asi nepůjde.
Pravda. Těhle diskuzí se od jisté doby nezúčastňuju. Ale vždycky mě dostanou otázky, jak s hračkou za pár tisíc svařovat něco kvalitně (a nějak produktivně). Většinou to nemá ani výměnný hořák a kostru. Nějaký pseudopodavač drátu atd. Ale to je jistě modernizace a doba jde kupředu (spíš stlačení nákladů na naprostý minimum). Nejsem zástance ani těch starých vražd (WLSP, PP315, WTU atd.) - samozřejmě jsou to kvalitní průmyslový zdroje, ale stěhovat to fakt nechceš
Trubičkový dráty jsou pecka, jen je má spousta lidí spojených s těmi levnými krámy.
Mě baví nejvíc elektroda
baví tě nejvíc elektroda jako i na slabém plechu? např 1ka, nebo tě baví protože vaříš lžíce na bagry a podobné ?
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Vsechno má svoje. Tohle samo TIG nebo MIG/MAG - jde to v pohode i 400A Kemppi - kdyz mas treba výměnný krky u hořáku (dělá to Fronius) a dáš slabší drát. Lžíce moc nedělám. Živí mě hlava (myslim celkem dobře
To zírám; 0,8 vidím poprvé. Kdysi jsem kupoval ESAB a nejtenčí byla ta 1,1.Charon píše: ↑1. 9. 2026, 3:33Normálně 0,8 se prodává protože Esab má CaddyMig synergy přesně na tohlepafik píše: ↑1. 9. 2026, 3:18No, lidi nemaj na nový, tak neprodávaj starýMr. MR píše: ↑1. 9. 2026, 7:15 Tady bych asi nelitoval peněz a koupil slušné COčko, kdyby byl i 4kladkový podavač tak ještě lépe. Prolistoval jsem bazoš a fakt je ta nabídka nějak chudší, než bývala, dost vymizely i WLSPčka. Kdybys neřešil místo, tak jedna tam je i s moderním podavačem. Ale tahat to k autu asi nechceš... ne, nechceš![]()
.
Trubičkovej drát má (mimo jiné) nevýhodu v tom, že musíš oklepávat strusku, a navíc se dělá ve větších průměrech, než klasickej plnej drát. Neviděl jsem slabší než 1,1 mm. Klasickej 0,6 mm. To je sakra rozdíl, když potřebuješ vařit tenký plechy karoserie.![]()
Vím to, neboť ji normálně používám jako přenosnou, jde na trubičku i na plyn
https://www.solik.cz/trubickovy-drat-0- ... HTEALw_wcB
Obvykle, když někdo řekne trubičkovej drát, myslí tím ten s vnitřní ochranou místo plynu. Trubičky s legovací náplní se moc nepoužívaj, jsou dost drahý. Navíc, měly by se na ně použít speciální kladky. A obvykle potřebujou směs ArCO2, nikoliv čistý CO2. Kdysi jsem koupil ve výprodeji od Lincolnu - MC710H, 3 pětikilový cívky. Už mám jen jednu. Sváry to dělá opravdu nádherný, radost s tím pracovat. A neprská to.
Naposledy upravil(a) pafik dne 2. 9. 2026, 4:31, celkem upraveno 1 x.
Ještě jsi zapomněl, že s trubičkou jako s elektrodou. Při svařování se táhne. Plnej drát se obvykle tlačí. A má změněnou polaritu proti plnému drátu. Což může být problém u levných "svářeček" - nemusej mít možnost tu polaritu prohodit, takže tam nemůžeš dát plnej drát, ani kdybys dokoupil chlachef s plynem.Charon píše: ↑1. 9. 2026, 6:37No struska... takovej bělavej našedlej povlak kterej jednim prejetim drataku sundám Proud netucha, mam plnej automat, volim tloustku svařence a muzu dat teplejsi nebo studenější toť vše. Akorat musim dat vic pozor, klasický plyn dělá stabilnejsi prostředí. To je asi tak vse co ti muzu rict
A máš samo pravdu, polarita je opačně, ale když jsem to psal, ani jsem na to nevzdechnulpafik píše: ↑2. 9. 2026, 4:30Ještě jsi zapomněl, že s trubičkou jako s elektrodou. Při svařování se táhne. Plnej drát se obvykle tlačí. A má změněnou polaritu proti plnému drátu. Což může být problém u levných "svářeček" - nemusej mít možnost tu polaritu prohodit, takže tam nemůžeš dát plnej drát, ani kdybys dokoupil chlachef s plynem.Charon píše: ↑1. 9. 2026, 6:37No struska... takovej bělavej našedlej povlak kterej jednim prejetim drataku sundám Proud netucha, mam plnej automat, volim tloustku svařence a muzu dat teplejsi nebo studenější toť vše. Akorat musim dat vic pozor, klasický plyn dělá stabilnejsi prostředí. To je asi tak vse co ti muzu rict
mám to prohozené skoro nafurt