Seřízení pásovky PPK115

obrabeni na klasice
Odpovědět
celeron

7. 9. 2026, 10:47

Mám už léta tuhle pilku. Moc ji nepoužívám, v poslední době mě čím dál častěji padá pás z kol. Pásy jsem zkoušel dva zcela nový. Hrál jsem si s odklonem napínacího kola, nastavení vodítek pásu s ložiskama a stále stejný. Naprázdno pás běží s asi 1 mm mezerou od nákolku napínacího kola. Na pohonným kole mezera není. Vodítka mám nastavený tak, aby ložisko co tlačí na hranu pásu zezhora se právě dotýkalo pásu a to na obou vodítkách. Boční ložiska mají s pásem vůli na 0,1 mm planžetu. Přes to stačí malý zatížení pásu o řezaný materiál a pás po nahodilý době spadne. Zkoušel jsem AlMg, mosaz, POM, na tý se to chová nejlíp. Přijde mi, že když se pás opře o řezaný materiál, tak se přes horní ložiska vodítek tlak přenese jako dvojzvratná páka na pohonný a napínací kolo a pás to schodí.
Co dělám blbě? Mohl by prosím někdo dát návod, jak to vedení pásu, odklon a napnutí seřídit? Na netu je pár videí a keců kolem PPK115 ale o seřízení ani slovo.
Díky!
jenicek

8. 9. 2026, 5:33

Nemáš v čudu ložiska na hnacím nebo napínacím kole? Zkontroluj to při sundaným pásu.
zverodoktor

8. 9. 2026, 7:36

Ahoj,
tieto píly sa vyrábajú ako cez kopirák a predávajú pod rôznymi značkami. Pozri na YT videá pod heslom "4"x6" metal bandsaw blade adjustment"
SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, VS16, Anycubic Kossel
Odpovědět

Zpět na „konvencni obrabeni“