Čím řezat nerez

Odpovědět
bflmpsvz

6. 9. 2026, 9:02

Potřebuju z nerez plechu 0.6mm vyřezat takovýhle hřebínek:
Obrázek
Nemusí to být extra přesné, kdyby to nebyl nerez, vyřezal bych to lupenkovou pilkou, ale žádné lupenkové pilky na kov které jsem zkusil nerez neberou. Fungovaly pilky Dita Tábor z 80. let, ale ty už mi došly. Přitom klasická pila na kov nerez bere bez problému.
Máte nějaký tip co bych mohl použít?
Přílohy
hrebinek.jpg
Nejhorší je samota, když tě soustruh namotá.
pafik

6. 9. 2026, 9:08

Stáhni to mezi dva plocháče (ocel, hliník, možná i plast) a vyřežeš to nahrubo na pásovce. Pak dopiluješ. Nebo to můžeš vzít TK frézou, jestli jí máš.
RaS

6. 9. 2026, 9:33

nějaký důvod proč to nezadat někomu na laser?
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
jenicek

6. 9. 2026, 9:37

Pokud máš dremelku, tak do ní dej řeznej kotouček a máš to hotový za 10 minut.
...a nebo pokud seš šikovnej a máš pevnou ruku, tak flexa a 1mm řeznej kotouček.
A jak je napsáno výše, upnout mezi dva silnější materiály.
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

6. 9. 2026, 9:39

diamantové dráty stojí pár korun a do lupenkové pilky se upnou snadno. Na 0,6 materiál pohoda.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
bflmpsvz

7. 9. 2026, 10:58

Cjuz píše: 6. 9. 2026, 9:39 diamantové dráty stojí pár korun a do lupenkové pilky se upnou snadno. Na 0,6 materiál pohoda.
To je ověřené? Dia dráty někde mám, chtěl jsem s nimi odřezat kousek hoblíkové žiletky, ale během pár tahů byly diamanty pryč a nechalo to sotva viditelný zářez. Zbytek jsem někam schoval s tím, že netuším, na co je taková věc dobrá...
Nejhorší je samota, když tě soustruh namotá.
lubbez

7. 9. 2026, 5:19

Pokud nechceš jeden nebo dva kousky, tak jedině laser. Pěkný, přesný a dokonce levný. Před časem jsem pozřeboval takové šišaté podložky s hranatou dírou. Mám dílnu, není problém. Jeden kousek jsem dělal víc jak hodinu. 15 kousků řezaných laserem 400 korun včetně materiálu. :)
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

7. 9. 2026, 6:44

bflmpsvz píše: 7. 9. 2026, 10:58
Cjuz píše: 6. 9. 2026, 9:39 diamantové dráty stojí pár korun a do lupenkové pilky se upnou snadno. Na 0,6 materiál pohoda.
To je ověřené? Dia dráty někde mám, chtěl jsem s nimi odřezat kousek hoblíkové žiletky, ale během pár tahů byly diamanty pryč a nechalo to sotva viditelný zářez. Zbytek jsem někam schoval s tím, že netuším, na co je taková věc dobrá...
Asi záleží na kombinaci materiálu a kvality drátu.
Pokud byly pryč tak rychle nečekám, že by to vydrželo kdekoliv jinde víc. Ani kvalitní drát se nesmí použít na měkký materiál, ten zalepí a vytrhá diamant.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
Sancho Panza

8. 9. 2026, 5:03

bflmpsvz píše: 6. 9. 2026, 9:02 Potřebuju z nerez plechu 0.6mm vyřezat takovýhle hřebínek:
Obrázek
Nemusí to být extra přesné, kdyby to nebyl nerez, vyřezal bych to lupenkovou pilkou, ale žádné lupenkové pilky na kov které jsem zkusil nerez neberou. Fungovaly pilky Dita Tábor z 80. let, ale ty už mi došly. Přitom klasická pila na kov nerez bere bez problému.
Máte nějaký tip co bych mohl použít?
No, v první řadě, pokud máš pocit, že "fungovaly" :lol: pilky z Dity Tábor (VDI) tak to můžeš pižlat naprosto čímkoli - neb ty "pilky" byly vhodný k jediné činnosti - vystřelení prakem do bedny s ocelovýma třískama (šponama). Kvalita (geometrie) katastrofická, materiál nějaká uhlíkovka, prostě píp. Řezat s nima cokoli - čistý boží trest.
Pokud chceš řezat spolehlivě plech, je nutné si koupit slušné listy, na kov a mazat - podle toho co budeš řezat. Je-li to austenitický nerez (slovo nerez je jako definice materiálu zcela k ničemu - protože je jich spousta a překvapivě se chovají zcela různě) - takže mazat podle toho, co budeš řezat - pro austenitický nerez, řezný olej.
Takže si kup třeba Vallorbe (u nějakýho prodejce - tj. ne na tom linku) a normálně to vyřež.
https://www.vallorbe.com/en-ch/products ... saw-blades
Naposledy upravil(a) Sancho Panza dne 8. 9. 2026, 8:19, celkem upraveno 1 x.
Sancho Panza

8. 9. 2026, 5:24

bflmpsvz píše: 7. 9. 2026, 10:58
čím budeš řezat tenčí planžetu, tím budou s tím diadrátem při neznalosti technologie větší problémy - budou narůstat nároky na zkušenosti pohonu :lol: drátu.
V prvé řadě musíš zvolit vhodnou zrnitost (čím tenčí řez, tím musí být jemnější bort), musíš u blátivýho nerezu bezpodmínečně mazat a dokázat udržet konstantní (a malý) přítlak do řezu. Což podle mě běžný kutil v ruce není absolutně schopen dodržet - takže je nutné ten list (drát) upnout do pilovacího stroje, pak to řeže skvěle. Jinak to vylámeš (ten bort) a po 5 sec je vymalováno.
A taky silně záleží na kvalitě toho drátu a mašiny - jak je udělaná ta vazba v (obvykle) v tom niklu - pokud to číňan neumí, tak to prostě bude řezat jako produkt z číny.
Pro ilustraci - jak vypadá taková fungující pořádná dia pila - třeba https://www.well-dws.com/en/
Takže bych si koupil plátky od Valorbe (nebo jiný na kov pro šperkaře), a vyřezal to - pokud umíš řezat lupenkovou pilkou, tak je to práce na 5-10 minut.
Samozřejmě tohle platí pokud je ten materiál nějaký austenitický nerez nebo cokoli s nízkou tvrdostí. Pokud je to tvrdý - typicky nerez martenzitická planžetovina, tak to řezat lupenkovkou půjde těžko - pak jedině diadrát, nebo drátořez (EDM) a nebo odbrousit. Jakmile to řízneš laserem, tak se to logicky na hranách zmrší - popustí a opět nedefinovatelně zakalí - jestli to vadí (bude vadit) netuším a ani tušit nechci, neb je to opět akce typu: "jak to mám udělat, přičemž není jasná ani požadovaná přesnost, ani materiál, ani seriovost, ani jak to funguje - co to má splňovat - k čemu to je" :roll:
Po drátořezu to bude lepší - ale opět - v případě martenzitického materiálu to bude mít bílou vrstvu a opálený hrany (tj. drsnost opovídající mašině a použitým podmínkám)
Odpovědět

Zpět na „dalsi“