ok1in píše: ↑14. 9. 2026, 8:24
Sancho Panza píše: ↑13. 9. 2026, 7:56
Poměrně velkým bonusem

za tu cenu je pak to, že prach ("výpary") CuBe je jednak silně jedovatý (viz co všechno se musí dodržovat při obrábění) a také karcinogenní.
Podle této logiky už jsem několikrát mrtvej, páč beryliovou keramiku používám skoro celý život...
Ahoj kluci , když jsem na burze viděl po stovce prodávat nějaký zvláštní škrabák od Bahco jsem si říkal že to musí být něco echt Bahco špatné věci nedělá a neodolal a koupil. Všem bych chtěl poděkovat za pokec Sančo upozornil na nebezpečí o kterém,asi větsina z nás, ani já nevěděl hlavně to vdechování prachu a karcinogenost dekuji . Jak psal Sančo To koukám co vše se z této slitiny dělá v elektrotechnice a jinde a moc zajímavé , jak píše ok1in že dělá z Beriliovou keramikou a tak dal do vyhledávače “ Beriliová keramika “ a zase koukám , kde všude se tato Beriliova keramika používá a jaké má vlastnosti ta tepelná vodivost a další .
Al píše : Beryliová keramika (technicky oxid berylnatý – BeO) je špičkový průmyslový materiál, který se používá tam, kde je potřeba současně extrémně vysoká tepelná vodivost a vynikající elektrická izolace. Mezi všemi elektricky nevodivými materiály má druhou nejvyšší tepelnou vodivost na světě, hned po diamantu. Zatímco běžná keramika teplo spíše izoluje, beryliová keramika vede teplo lépe než hliník. Hlavní oblasti použití beryliové keramikyVýkonová elektronika a polovodiče: Používá se jako podložka (substrát) pod výkonové tranzistory, procesory, laserové diody a integrované obvody. Pomáhá bleskově odvádět obrovské množství tepla ze součástek do chladiče, aniž by došlo ke zkratu. Radiotechnika a mikrovlnná technika: Najdete ji ve vysílačích, radarech, mikrovlnných komunikačních systémech a vakuových elektronkách (např. magnetrony v mikrovlnných troubách. Jaderná energetika a kosmonautika: Má vynikající vlastnosti pro moderování (zpomalování) a odrážení neutronů v jaderných reaktorech. Odolává extrémním teplotám a radiaci. Zdravotnická technika: Využívá se ve speciálních medicínských laserech nebo v rentgenových trubicích. Metalurgie: Slouží k výrobě kelímků pro tavení vzácných kovů za extrémně vysokých teplot (až do 2000 °c Důležité varování k bezpečnosti prácePokud s touto keramikou pracujete je naprosto klíčové, aby věděl, že prach z oxidu berylnatého je extrémně toxický a karcinogeni. Kdy je bezpečná: V pevném, celistvém stavu (např. jako keramická destička v tranzistoru) je beryliová keramika zcela stabilní a bezpečná. Kdy je nebezpečná: Nesmí se nikdy brousit, vrtat, lámat, škrábat ani řezat bez speciálního odsávání a ochranných pomůcek. Vdechnutí i malého množství beryliového prachu způsobuje těžké plicní onemocnění zvané berylióza. Součástky z BeO bývají v průmyslu často označeny varovným symbolem nebo specifickým nápisem.
To jsou kluci věci . To jsem netušil dekuji