plnění bombiček SodaStream
Moderátor: sysel
prosím o radu. Maje SodaStream mk1, tedy bombička s bajonetem a dírou v čele, rozhodl jsem se pro experiment s jejich plněním. Jen ouha, nějak mi to nejde. Mám tuto redukci . Plním z bomby, nikoliv z hasičáku. SS bombičku předchladím (zatím jen v klasickém mražáku, mám možnost ale i na -80, to zatím nezkoušeno). Při pokusu přesunu CO2 zkoušeny různé pozice "mateřské" tlakovky, tedy i vzhůru dnem. Výsledek žalostný, nic dovnitř nenateče. Zkoušeno vícero SS bombiček i vícero "mateřských". Co dělám špatně? díky.
Normální stav, ventily maji protipojistku aby nešly bez plnici stanice plnit
Nejstarsi ji nemají, jsou jeste v obehu ale je jich malo. Plnim z hasicaku s trubkou, ne predelanou na svareni, no problem
Nejjednodussi je koupit alternativni ventily na ali bez pojistky a bombicky jima osadit. Jen nesmis zapomenout a nevymenit v kramu 
Nejstarsi ji nemají, jsou jeste v obehu ale je jich malo. Plnim z hasicaku s trubkou, ne predelanou na svareni, no problem
SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
OK, díky. Tedy třebas https://www.aliexpress.com/item/1005003 ... in_prod%3A?
Toto jsem taky někde četl, myslel jsem ale, že jde o rozdíl mezi verzí s trapézem a bajonetem. Ta pojistka by se z toho stávajícího ventilu nedala kuchnout, nezkoušel jsi se do toho dostat? (ať si ušetřím slepou cestu). Kromě mého sifonu pro děcka s těma bombičkama kamarád (po tom, co bych to rozchodil), hodlá tlačit pivo na dovolených. Zde pak už jistá úspora při domácím plnění existovat bude.
Toto jsem taky někde četl, myslel jsem ale, že jde o rozdíl mezi verzí s trapézem a bajonetem. Ta pojistka by se z toho stávajícího ventilu nedala kuchnout, nezkoušel jsi se do toho dostat? (ať si ušetřím slepou cestu). Kromě mého sifonu pro děcka s těma bombičkama kamarád (po tom, co bych to rozchodil), hodlá tlačit pivo na dovolených. Zde pak už jistá úspora při domácím plnění existovat bude.
nejde vyndat, samo jsem zkusilberni píše: ↑10. 9. 2026, 12:25 OK, díky. Tedy třebas https://www.aliexpress.com/item/1005003 ... in_prod%3A?
Jo jo to je von
SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
pivo sa netlačí čistým co2, ale zmiešaným s n2. Ma to asi nejaký dôvod.
Každopádne co2 rozpustené vo vode zvyšuje kyslost organizmu a ovplyvňuje jeho spravne fungovanie. Pri dlhodobom používaní môže byt telo náchylné na rôzne choroby a zdravotné anomalie bez zjavnej príčiny. Je to ako liat repkový olej do motora. Môže to priniest radost z úspory ale je len otázka casu kedy sa to nenávratne rozpadne.
Každopádne co2 rozpustené vo vode zvyšuje kyslost organizmu a ovplyvňuje jeho spravne fungovanie. Pri dlhodobom používaní môže byt telo náchylné na rôzne choroby a zdravotné anomalie bez zjavnej príčiny. Je to ako liat repkový olej do motora. Môže to priniest radost z úspory ale je len otázka casu kedy sa to nenávratne rozpadne.
To že niekto nerozumie tomu čo píšem, neznamená že som troll 
A ten je známý
Kdysi se tak běžně pivo z bečky tlačilo, jen po několika dnech si byl jak balón a žáha pálila jak o čarodějnichích, bo byl si překyselený jak cyp.
Komunikace, telemetrie, automatizace, pohony...
Ale můžeš tlačit i čistým CO2, za předpokladu, že bude tlak vůči teplotě syceného nápoje odpovídat úrovni sycení, kterou vyžaduješ...jsou na to saturační tabulky. Jinak to zvyšování kyselosti organismu funguje jak prosimtě?shaolin píše: ↑13. 9. 2026, 9:49 pivo sa netlačí čistým co2, ale zmiešaným s n2. Ma to asi nejaký dôvod.
Jinak ještě k tomu přeplňování...chce to cit v ruce;) (na začátku otevírat extrémně pomalu, až když to tam začne konstantně téct, tak pak se dá otevřít naplno. Ale mnohem jednodušší je koupit generickou lahev bez pojistky. Hodně pomůže dát prázdnou Sodastream lahev na chvíli do mrazáku a lahev ze který plníš otočit (což už jsi se ale asi někde dočetl).
Jak to funguje to nevím, ale po dvou dnech lemtání z bečky foukané CO2 to tak bylo. Krkáš, prdíš a žáha pálí jak láva. Nejsu doktor, tož nevysvětlím. Ale nebylo to u jednoho elementa, bylo nás více. Faktem je, že po otevření ventilu na CO2 to ta bečka dost dlouho "nasávala", sfiňa jedna. 
Ale ten škopek byl prostě chuťově boží...
PS: Pro jistotu dodám historické datum - ty bečky, to byly ješte "vajíčka".
Ale ten škopek byl prostě chuťově boží...
PS: Pro jistotu dodám historické datum - ty bečky, to byly ješte "vajíčka".
Komunikace, telemetrie, automatizace, pohony...
-
Sancho Panza
Poměrně jednoduše - rozpouštěním CO₂ v vodě totiž vzniká nestabilní kyselina uhličitá ( H₂CO₃ ) a ta právě dělá to, že ta sodová voda (minerálka) má tu "kyselou" (osvěžující) chuť.
Takže když piješ sodofku, tak nepiješ obyčejnou vodu, ale vlastně velmi slabou kyselinu (uhličitou) - úplně stejný princip jako třeba v přírodě, když třeba zvětrává v krasové oblasti vápenec.
No a když tlačíš jakýkoli nápoj (včetně piva) čistým CO₂, tak se ten "tlačný" CO₂ reaguje s tou vodou v pivu úplně stejně jako třeba v tý sodovce a nebo šumivým vínu, takže pak to pivo má v sobě o to silnější (co se rozpustilo) kyselinu uhličitou, vzniklou z toho přetlaku tím tlačným CO₂. No a ta pak v žaludke (podle motýle
CO₂ pak zase uniká (oběma otvory
Takže celkem triviální - proto se taky tlačí tou směsí, kdy poměrem použitých plynů se to dá "nastavit" aby to bylo tak "akorát" a nevznikaly ty efekty (nechtěný) díky kyselině uhličitý.
-
zverodoktor
Milí priatelia, pridám trochu poznatkov z fyziológie. S tým "prekyselením" je to trochu ináč. Za normálnych okolností žalúdok produkuje kyselinu chlorovodíkovú, čo je silná anorganická kyselina. Takže pH ľudského žalúdka je 1.5-3, zatiaľ čo pH sifónu je 4-5. A keďže sa pH nesčítava, pH žalúdka pitím sódy neklesá tým, že sa jedná o kyselinu. Mechanizmus údajného "prekyslenia" pitím CO2 sýteného nápoja (napr. toho piva) vzniká tým, že vysoký obsah CO2 chemicky cez receptory stimuluje žalúdočnú sliznicu k zvýšenej tvorbe HCl. V dôsledku toho klesá pH žalúdočnej šťavy. Naviac účinkom CO2 klesá tonus sfinktera (zvierača) pažeráka, čo vedie u mnohých ľudí k refluxu, teda spätnému výtoku žalúdočnej šťavy do pažeráka. Ten ale nemá sliznicu chránenú voči pôsobeniu kyseliny (žalúdok má), dochádza postupne k jej podráždeniu a opuchu čo vedie k ďalšiemu zhoršeniu refluxu a pocitu kyselosti v hrdle a pažeráku, niekedy aj k bolesti (pálenie záhy). V skutočnosti k významnej zmene pH celkovo organizmu nedochádza, pretože máme v krvi a tkanivách tzv. reguláciu acidobázickej rovnováhy cez pufrovacie mechanizmy. Ako napísal Milan, kyselina uhličitá sa v žalúdku vplyvom nízkeho pH okamžite rozkladá na vodu a CO2.
CO2 v organizme vynikajúco difunduje cez tkanivá a prebytok čo nevygrgneme sa celkom rýchlo rozpustí v krvi a následne vydýcha. Tým pádom ak aj je v organizme prebytok CO2, zmena pH je veľmi krátka, malá a väčšinou úplne zanedbateľná. Takže k jeho "vyprdeniu" tiež nedochádza (nedostane sa na koniec čreva), vetry sú následkom zmeny trávenia po požívaní CO2 tlačeného piva a zvýšenom vzniku iných plynov v zažívacom trakte.
CO2 v organizme vynikajúco difunduje cez tkanivá a prebytok čo nevygrgneme sa celkom rýchlo rozpustí v krvi a následne vydýcha. Tým pádom ak aj je v organizme prebytok CO2, zmena pH je veľmi krátka, malá a väčšinou úplne zanedbateľná. Takže k jeho "vyprdeniu" tiež nedochádza (nedostane sa na koniec čreva), vetry sú následkom zmeny trávenia po požívaní CO2 tlačeného piva a zvýšenom vzniku iných plynov v zažívacom trakte.
SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, VS16, Anycubic Kossel
To zverodoktor: děkujeme za vysvětlení. Lze to shrnout do nějakého závěru psl ? Mám rád bublinky a piju jich relativně dost (čistá voda bez cukrů a sraček) , má to nějaký negativní vliv na trávení ?
P.S. Na funkci rostlináře to vliv nemá
P.S. Na funkci rostlináře to vliv nemá
-
Sancho Panza
Skvělý, dík. Akorát mi nebylo jasný, jak ta slabá uhličitá může mít vliv na tu relativně silnou solnou - a už je mi to asizverodoktor píše: ↑15. 9. 2026, 7:12 Milí priatelia, pridám trochu poznatkov z fyziológie. S tým "prekyselením" je to trochu ináč. Za normálnych okolností žalúdok produkuje kyselinu chlorovodíkovú, čo je silná anorganická kyselina. Takže pH ľudského žalúdka je 1.5-3, zatiaľ čo pH sifónu je 4-5. A keďže sa pH nesčítava, pH žalúdka pitím sódy neklesá tým, že sa jedná o kyselinu. Mechanizmus údajného "prekyslenia" pitím CO2 sýteného nápoja (napr. toho piva) vzniká tým, že vysoký obsah CO2 chemicky cez receptory stimuluje žalúdočnú sliznicu k zvýšenej tvorbe HCl. V dôsledku toho klesá pH žalúdočnej šťavy. Naviac účinkom CO2 klesá tonus sfinktera (zvierača) pažeráka, čo vedie u mnohých ľudí k refluxu, teda spätnému výtoku žalúdočnej šťavy do pažeráka. Ten ale nemá sliznicu chránenú voči pôsobeniu kyseliny (žalúdok má), dochádza postupne k jej podráždeniu a opuchu čo vedie k ďalšiemu zhoršeniu refluxu a pocitu kyselosti v hrdle a pažeráku, niekedy aj k bolesti (pálenie záhy). V skutočnosti k významnej zmene pH celkovo organizmu nedochádza, pretože máme v krvi a tkanivách tzv. reguláciu acidobázickej rovnováhy cez pufrovacie mechanizmy. Ako napísal Milan, kyselina uhličitá sa v žalúdku vplyvom nízkeho pH okamžite rozkladá na vodu a CO2.
Ale já neřešil chuť, ale narážel jsem na to nesmyslné "okyselení organismu", což je samozřejmě blbost, jak už naznačil příspěvek nade mnou. CO2 v nápoji velmi mírně stimuluje uvolňování gastrinu a tím sekreci HCl, v praxi naprosto zanedbatelně. Jiná věc je, pokud se prochlastáte do ketoacidózy, akorát za to už nebude zodpovědný CO2Poměrně jednoduše - rozpouštěním CO₂ v vodě totiž vzniká nestabilní kyselina uhličitá ( H₂CO₃ ) a ta právě dělá to, že ta sodová voda (minerálka) má tu "kyselou" (osvěžující) chuť...
Toho CO2 se v nápoji rozpustí jenom kolik mu dovolíš. Pokud budeš prát do 5C studeného piva 0.9bar CO2 a nějakej matlák ti to nerozšteluje, tak tam víc než 2.5obj CO2 nedostaneš ani za 100 let a pivo nepřesytíš:). To že je v provozu výčepu mnohem praktičtější/spolehlivější to tlačit nějakým mixem je věc druhá....