Kvalita a problémy soustruhů Cyrrtec (Flexiturn 2260VBLE V3)
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Za těch cca 7 let, co vyrábím příruby, se mi ozvalo i mnoho majitelů různých čínských strojů, které mají vřeteno s Camlock D1-3. Příběh je vždy stejný - starší stroj nechtěli, aby neměli starosti, proto koupili nový z PRC. Přírubou to začíná, aby se na stroj dala namontovat normální univerzálka (TOS atp.), protože ta originální háže v řádu desetin. Spousta strojů má navc vřeteno ukončené tak, že na něj nic normálního nepasuje. Dále spokojení majitelé levných soustruhů za desetitisíce řešili broušení lože, které se po broušení opět zkroutilo, srovnání koníka, nevymezitelné vůle v suportech, nekolmost kolmých a nerovnoběžnost rovnoběžných ploch atd. atd.
Já osobně jsem chvíli pracoval na soustruhu Optimum a ta mašina měla jedinou výhodu - díru ve vřeteni 51mm. Bohužel ale celá vážila jak MN80, takže ohlodávat na tom 50mm kulatinu bych opravdu nechtěl. V češtině máme na tohle krásné slovo - střep.
Ale jinak jestli je dneska něčeho dost, tak je to rozum, takže je zbytečné někomu radit. Dneska nikdo poradit nepotřebuje. Takže se těším na další objednávku příruby na TOSáckou univerzálu.
Já osobně jsem chvíli pracoval na soustruhu Optimum a ta mašina měla jedinou výhodu - díru ve vřeteni 51mm. Bohužel ale celá vážila jak MN80, takže ohlodávat na tom 50mm kulatinu bych opravdu nechtěl. V češtině máme na tohle krásné slovo - střep.
Ale jinak jestli je dneska něčeho dost, tak je to rozum, takže je zbytečné někomu radit. Dneska nikdo poradit nepotřebuje. Takže se těším na další objednávku příruby na TOSáckou univerzálu.
Ked si nacal toto vlakno, tak som oprasil moj cinsky sustruh asist, po niekolkych rokoch som mu nasadil univerzalu a podarilo sa mi ju dat na 0,01 mm hadzavost. Lepsie mi to neslo. 25 mm E355 to kuse relativne normalne, ale aby si sa dostal na nejaku normalnu kruhovitost, tak to treba nakoniec lizat po desatinke, dvoch. Dokonca som opacnu stranu preupol s hadzavostou pod 0,01 mm, co sa mi na ulozenkovej toske vo velkom sustruhu nedari vobec.
Na nejake domace skrabkanie pre modelara to pouzitelne je.
https://www.facebook.com/tirotech.sk
Jo přesně to plánuju.
Nedám 50-60k aniž bych o tom hodně dlouho nepřemýšlel. Postavit PC za 50k mi trvalo rok XD
Plus pokud si vyberu, ušetřím za dopravu, ale to je až vedlejší. Kdybych tam měl jet kvůli jedné věci, jsou to náhradní díly na ten jejich ELS. Sice mají ten 1kW hlavní motor a základovku plus další díly ale krokovej motor nenabízí na webu. Kdyby neměli, tak což, koupím jiný a zapojím kdyby náhodou vyhořel.
Bohužel to nejde. Určitě ne na těch CNC, protože máme celý proces zkoušení programů a jede se hodně podle předpisů obecně.RaS píše: ↑17. 9. 2026, 10:42 mimochodem, když děláš na dospělém soustruhu v práci není cesta domluvit se s majitelem, že si občas něco třeba po pracovní době uděláš tam? Chápu, že někde v 3směnné fabrice, kde jen obsluha mačká start a mění obrobky to asi nepůjde, ale někde to třeba půjde domluvit...
prostě nesekat srpem když si můžu půjčit sekačku..
Jo, údržba má sice taky klasiku, ale to je otevřený jen ráno a mám pocit že by to bylo stejně.
Pravda je, že bych se mohl zeptat našich hasičů, jelikož ve zbrojnici mají taky něco velkýho komunistickýho, ale jsem tak trochu nervózní že to zničím, a lepší pokazit něco svýho než něco cizího a drahýho.
Ale dobrej nápad to je.
0,01 házivost je absolutně ok za mě.jean píše: ↑17. 9. 2026, 3:25 Ked si nacal toto vlakno, tak som oprasil moj cinsky sustruh asist, po niekolkych rokoch som mu nasadil univerzalu a podarilo sa mi ju dat na 0,01 mm hadzavost. Lepsie mi to neslo. 25 mm E355 to kuse relativne normalne, ale aby si sa dostal na nejaku normalnu kruhovitost, tak to treba nakoniec lizat po desatinke, dvoch. Dokonca som opacnu stranu preupol s hadzavostou pod 0,01 mm, co sa mi na ulozenkovej toske vo velkom sustruhu nedari vobec.
V práci děláme v podstatě finální práce do letadel a středí se běžně na 0,02.
Našel jsem si taky nějaký videa od lidí co používají hlavně tyhle levný číny, a jo, říkaj to rovnou že se na tom škrabe po 0.2mm v oceli, možná 1mm v mosazi, ale že se na tom dá. Kdyby praskaly lože nebo se to kroutilo tak je to větší problém. Nečekám že to utáhne 5mm šponu, tak ambiciózní zas nejsem
Další věc na kterou se v tom Berouně zeptám. Když mě to nechaj odzkoušet, o to líp.
Beztak na tom budu hlavně dělat nějaký malý práce typu vyvrtat větší díru v hliníku či zahladit 3d tisknuté díly, vše ostatní je jen abych na tom mohl dělat víc kdyby mě to náhodou chytlo.
Ja mam ten minisustruh, cele to ma 47 kilo. Milimeter stiahne 5083 a mosadz napr. Naposledy som na nom robil mosadzne trysky - vie to tocit velke otacky, tak to robi pekny povrch na malom priemere. To sa da robit dokonca relativne produktivne aj za peniaze.
Tych 0,01 mm znamena velmi sa snazit, inak si rad za 0,05 mm. Ale struhal som na tom aj zuslachtenu ocel okolo 40 HRC. Da sa to, ale nic moc. Posuvy maju velke vole, spravit nieco na presny rozmer je tazke. Zalezi, co od toho cakas. Ja som nad tym cyrrtecom s elektronickym posuvom rozmyslal, lebo na rozne vymedzovacie podlozky a picovinky v automatizacii by to bolo fajn. Ale to je velmi specificky trh s velkymi rezervami (ked stoji linka, nikto neriesi 10 eur...)
Tych 0,01 mm znamena velmi sa snazit, inak si rad za 0,05 mm. Ale struhal som na tom aj zuslachtenu ocel okolo 40 HRC. Da sa to, ale nic moc. Posuvy maju velke vole, spravit nieco na presny rozmer je tazke. Zalezi, co od toho cakas. Ja som nad tym cyrrtecom s elektronickym posuvom rozmyslal, lebo na rozne vymedzovacie podlozky a picovinky v automatizacii by to bolo fajn. Ale to je velmi specificky trh s velkymi rezervami (ked stoji linka, nikto neriesi 10 eur...)
https://www.facebook.com/tirotech.sk
No, mosaz bude nejspíš nejvíc používaná. Když ne mosaz tak S235 ocel.jean píše: ↑17. 9. 2026, 5:20 Ja mam ten minisustruh, cele to ma 47 kilo. Milimeter stiahne 5083 a mosadz napr. Naposledy som na nom robil mosadzne trysky - vie to tocit velke otacky, tak to robi pekny povrch na malom priemere. To sa da robit dokonca relativne produktivne aj za peniaze.
Tvrzenou ocel to u mě nejspíš ani neuvidí. Maximálně mám v plánu zkusit bronz či nerez, samozřejmě s tím že pojedu pomalu, na to jsem připravený. A vzhledem k tomu co vím o nerezi tak se jí budu vyhýbat jak čert kříži. Obzvlášť s tímhle.
-
Sancho Panza
K tomu "nápadu"GameFanCZ píše: ↑17. 9. 2026, 6:12 No, mosaz bude nejspíš nejvíc používaná. Když ne mosaz tak S235 ocel.
Tvrzenou ocel to u mě nejspíš ani neuvidí. Maximálně mám v plánu zkusit bronz či nerez, samozřejmě s tím že pojedu pomalu, na to jsem připravený. A vzhledem k tomu co vím o nerezi tak se jí budu vyhýbat jak čert kříži. Obzvlášť s tímhle.
A už asi po milionté
Pokud totiž napíšeš "No, mosaz bude nejspíš nejvíc používaná. Když ne mosaz tak S235 ocel" tak okamžitě je naprosto jasné, že jsi zcela mimo, nevíš o obrábění ani ty nejzákladnější základy.
Protože 373 (respektive 375) je naprosté bláto, obrobitelný extra blbě (slušně řečeno skoro z běžných ocelí na obrábění to nejnevhodnější, co lze použít) a pokud máš pocit
I některé korozivzdorné oceli (tj. asi to, čemu ty říkáš "nerezi") jdou obrábět lépe než ta 373.
Takže pokud chceš obrábět 373, tak si kup pořádnou mašinu a ne hračku. A naopak, pokud vůbec netušíš, CO (typ dílce, přesnost, složitost, velikost) jak a z čeho chceš obrábět, tak je třeba si to nejdřív ujasnit - protože tohle zákonitě musí dopadnout nedobře (naprostým zklamáním a vyhozenýma penězma z okna)
Informace typu "zkusit bronz či nerez" je opět k ničemu - znova - musíš definovat CO za ten "nerez" a bronz chceš obrábět - protože některé bronzy (i ty korozivzdorné oceli) jdou obrábět docela dobře, některé naopak extra špatně - typicky třeba bronz CuSn6 (8) na té Promě tak nějak hlodat (nepíšu obrábět) půjde, naopak pořádný hliníkový bronz - a trochu větší průměr - ani si neškrtneš - jasná konečná.
samozřejmě
přesně totéž mě napadlo při čtení těch výrazů ... mosaz ... S235 ...
a teď mi vyskakuje několik možností k zakladateli tohohle vlákna
Jak to, že tohle obraběč ( byť jen obsluha CNC jak o sobě píše) neví?
a) buď je to "ucho", čerstvě vyučenej (kuchař???) kterej skončil u mačkání zeleného tlačítka a zakládání polotovaru nebo tak něco a zatím se setkal jen s jedním typem obrobku
pak ale má palec nahoru že má snahu se něco naučit, on si časem i toho rozdílu mezi mosazí a 11 373 všimne
takovýhle ucho ale zákonitě nedokáže dát dohromady požadavky co, proč, jak, seriovost atd atd aby se jasně dal doporučit typ mašiny (pak by se asi ani takhle neptal)
nelze na něj klást požadavky jako na profíka s xxx lety praxe
b) je to prodejce těch čínskejch hobby mašin
c) je to troll
pokud a) je správně, tak si zákonitě musí projít slepejma uličkama
pokud ho ta soustružničina přestane za měsíc nebo rok bavit, tak je jedno jestli si koupí 60 kg číňana nebo dospělou mašinu kde i při malých rozměrech 60 kg váží jen suport
a) buď je to "ucho", čerstvě vyučenej (kuchař???) kterej skončil u mačkání zeleného tlačítka a zakládání polotovaru nebo tak něco a zatím se setkal jen s jedním typem obrobku
pak ale má palec nahoru že má snahu se něco naučit, on si časem i toho rozdílu mezi mosazí a 11 373 všimne
takovýhle ucho ale zákonitě nedokáže dát dohromady požadavky co, proč, jak, seriovost atd atd aby se jasně dal doporučit typ mašiny (pak by se asi ani takhle neptal)
c) je to troll
pokud ho ta soustružničina přestane za měsíc nebo rok bavit, tak je jedno jestli si koupí 60 kg číňana nebo dospělou mašinu kde i při malých rozměrech 60 kg váží jen suport
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Budu naprosto upřímný.testone píše: ↑18. 9. 2026, 8:42 samozřejmě
c) je to troll
Ano, jsem v podstatě obsluha. Dělám s titanem a inconelem, ale parametry obrábění jsem nikdy nemusel řešit, natož pak vlastnosti materiálů. Na to máme programátory a vlasně se v těch programech ani nesmíme vrtat, i kdyby na to byl v pracovní době čas.
Ne, nesrovnávám mosaz s ocelí S235, a vše co o těchto dvou materiálech vím jsou informace z internetu.
Vím že mosaz se obrábí dobře, ale o slitinách a různých typech ocelí vím absolutní tužku.
Ne, nejsem vyučený obráběč ani nic podobnýho. Jsem elektromechanik. Ale kovoobrábění mě tak nějak začalo zajímat jelikož táta obráběč je. Těžko se tomu pak vyhnout XD.
Proto se ptám tady.
Nevím jestli mě to chytne nebo udělám jednu věc a přestane mě to bavit, a proto do toho nechci vrážet statisíce, a jelikož mít něco co budu muset opravovat, nebo na to mít vybavení jen abych to přemístil se mi nejeví jako ta nejlepší možnost tak volím čínu která je alespoň převezená do česka, (snad) dodělaná a seřízená tady a hlavně v záruce abych těch 40-60k jen tak nevyhodil z okna.
Opět, pokud máte třeba info na nejlepší ocel (popř. nejlepší materiál) na které(m) se učit, budu jen rád. Vím že hliník, mosaz a různé typy ocelí se obrábí naprosto jinak, nejsem až tak blbej. Jak se liší slitiny oceli mezi sebou a jaké se dají a nedají obrábět... jo tam už se ztrácím.
Moje zkušenosti s obráběním jsou 4 roky:
Dva roky dělání převážně s no-name nerezí na CNC frézce s parametry z tabulek podle nástrojů (No name ve smyslu že jsme ani neměli napsáno jaká přesná slitina to je aby se dalo něco zjistit)
Rok obrábění titanu (6-4,6-2-4-6) a inconelu (818 myslím, přesné číslo si nevybavím) stylem provádění korekcí v zajetých programech psaných lidmi, co by tomu měli rozumět mnohokrát víc než já a odzkoušených v průběhu deseti let.
Rok praxe při škole jako elektrikář ve firmě konstruující fiber lasery, kde jsem v podstatě na nějakým takovým mini soustruhu srážel hrany z kulatin a vrtal díry do hliníkových profilů na vrtačko-frézce.
Jak píše Testone také mě napadlo Troll už jich tu bylo a jen si znás dělali prdel !
Píšeš elektrotechnika a já opět jen s údivem konstatuji jak velké procento lidí , zde na CNC fóru tvoří lidé , s nějakým druhem elektrotechnického vzdělání je nás tu fakt hodně zajímavé
Jako spousta jiných i já já si kdysi koupil Čínu všechno nahovno dalo to spoustu práce , aby jakž takž fungoval a peněz navíc . Potom na hoby nějaký modelář malá šponka a když nemá vůbec místo , tak asi ano.
Život je vývoj , kdysi z Čína, Tos S32 potom, teď Weiler Condor800tocna 320prumer pěkný přesný soustruh a velmi malá zástavba !!!! Vejde se v garáži z boku ke stěně !, a teď mam možnost Tos SN40 metr točná mam to rozjednáno zatím neni povolení na garáž
Pokaždé to stálo peníze , doprava , věci k tomu a když to člověk potom spočítá raději nepočítat je to koníček kdybych tak tenkrát měl místo a koupil rovnou SN40
Kdybych dal tenkrát na rady zdejších !
Tak až si něco koupíš , tedy pokud nejsi troll bylo by fajn nám popravdě bez příkras napsat zpětnou odezvu na ten tvůj nový krásný modrý nebo bílý nebo žlutý Čínský soustruh
Většina lidi co se zde na něco ptala a chtěla poradit co koupit se později už nenamáhá napsat jak koupě dopadla : (jsou trollové ,nebo neslušní, nebo se stydí že koupili věc na hovno a mi měli pravdu. Je to velmi neslušné a proto , už většina lidi zde moc neradí
Mašli místo trochu navic ušetři a kup rovnou starší soustruh. Má hmotnost a tedy tuhost o jakém se ti nebude u Číny ani zdát , ted ceny padají a objevují se pěkné kousky sice starý S28 ale furt lepší než Čína ,nástupce S32, přehlíženy SN321 a další za mě Sn321, Weiler bavím se o menším soustruhu do garáže 700-1000kg
Píšeš elektrotechnika a já opět jen s údivem konstatuji jak velké procento lidí , zde na CNC fóru tvoří lidé , s nějakým druhem elektrotechnického vzdělání je nás tu fakt hodně zajímavé
Jako spousta jiných i já já si kdysi koupil Čínu všechno nahovno dalo to spoustu práce , aby jakž takž fungoval a peněz navíc . Potom na hoby nějaký modelář malá šponka a když nemá vůbec místo , tak asi ano.
Život je vývoj , kdysi z Čína, Tos S32 potom, teď Weiler Condor800tocna 320prumer pěkný přesný soustruh a velmi malá zástavba !!!! Vejde se v garáži z boku ke stěně !, a teď mam možnost Tos SN40 metr točná mam to rozjednáno zatím neni povolení na garáž
Pokaždé to stálo peníze , doprava , věci k tomu a když to člověk potom spočítá raději nepočítat je to koníček kdybych tak tenkrát měl místo a koupil rovnou SN40
Tak až si něco koupíš , tedy pokud nejsi troll bylo by fajn nám popravdě bez příkras napsat zpětnou odezvu na ten tvůj nový krásný modrý nebo bílý nebo žlutý Čínský soustruh
Většina lidi co se zde na něco ptala a chtěla poradit co koupit se později už nenamáhá napsat jak koupě dopadla : (jsou trollové ,nebo neslušní, nebo se stydí že koupili věc na hovno a mi měli pravdu. Je to velmi neslušné a proto , už většina lidi zde moc neradí
Mašli místo trochu navic ušetři a kup rovnou starší soustruh. Má hmotnost a tedy tuhost o jakém se ti nebude u Číny ani zdát , ted ceny padají a objevují se pěkné kousky sice starý S28 ale furt lepší než Čína ,nástupce S32, přehlíženy SN321 a další za mě Sn321, Weiler bavím se o menším soustruhu do garáže 700-1000kg
SCHAUBLIN 53,GACK K15,GACK H185,Weiler,Condor 81, RB40, Avia fnc 25, a další
Ta hmotnost je právě ten problém. Vím že čím těžší tím lepší, ale zase těch 85kg se přemístí a usadí mnohem lépe než 850. Počítám že si k tomu budu rovnou muset koupit I nějakej zvedák. Už jsem na ně koukal. Jsou za cca 3000 takže ne moc problém, ale ten bazar mě prostě děsí.Axim píše: ↑18. 9. 2026, 1:41 Jak píše Testone také mě napadlo Troll už jich tu bylo a jen si znás dělali prdel !
Nehledě na to že doprava něčeho takovýho bude stát taky dost, protože na káře za autem to vézt nemůžu. Takovou nosnost to nemá.
Jak říkám, budu něco kupovat nejdřív na jaře. Do té doby se snažím zjistit co jde abych se mohl co nejlépe rozhodnout. Dávám si na to 15k měsíčně stranou takže to stejně ještě bude chvilku trvat než budu mít dost. Pokud bych našel něco na bazaru, klidně ten měsíc počkám a našetřím víc.
Jak jsou na tom tyhle starý stroje s náhradníma dílama?
Zatím co vím tak jsou k sehnání taky jen po bazarech.
-
zverodoktor
Ahoj,
Ak ti sústruh udrží podlaha, nerieš sťahovanie ako najväčší problém. Auto s rukou alebo odťahovka nestojí majland. Destu akebo malý traktor či bager majú kdekade, možno ju má nejaký tvoj sused, alebo firma vo vedľajšej ulici a môžeš sa dohodnúť. Stroj okolo 500-700 kg sa dá odviesť v lepšej dodávke, opäť dá sa nájsť dakto známy, alebo si ju na deň požičať a pri tej hmotnosti tiež netreba žiaden megastroj na naloženie a vyloženie Sťahoval som niekoľko strojov a vždy som niekoho ochotného zohnal. Ako stroj bezpečne zodvihnúť a sťahovať je v jeho návode, ten sa dá obvykle nájsť na internete, alebo sa poradíš /prečítaš vlákno tu. A v garáži už to na podlahe ide fajn s pár rúrami a pajcermi v dvoch ľuďoch, ak sú traja tak je to za chvíľu hotové. A potom už ten stroj sťahovať nebudeš, takže je to vlastne jednorazová akcia. Samozrejme za peniaze môžeš objednať spoločnosť čo je vybavená na sťahovanie bremien, tam nemusíš robiť nič, iba si nadirigovať a potom na nich trochu dohliadnuť aby stroj dvíhali ako sa má.
Náhradné diely sa na väčšinu starších strojov naozaj zháňajú horšie. Ale obvykle ich ani nepotrebuješ ak nekúpiš už rozbitý stroj. Bežné diely ako skrutky, kolíky a ložiská sa vyrábajú dodnes akurát také isté ako vtedy. A na bežnejšie sústruhy existuje napr. v ČR firma ktorá robí novovýrobu posuvných skrutiek a matíc. Naviac nezabudni, že to sú produkčné stroje konštruované na 3 smennú prevádzku, takže čo na stroji nebude opotrebené pri kúpe, ty v tej garáži nezoderieš za 100 rokov bastelnia.
Ak ti sústruh udrží podlaha, nerieš sťahovanie ako najväčší problém. Auto s rukou alebo odťahovka nestojí majland. Destu akebo malý traktor či bager majú kdekade, možno ju má nejaký tvoj sused, alebo firma vo vedľajšej ulici a môžeš sa dohodnúť. Stroj okolo 500-700 kg sa dá odviesť v lepšej dodávke, opäť dá sa nájsť dakto známy, alebo si ju na deň požičať a pri tej hmotnosti tiež netreba žiaden megastroj na naloženie a vyloženie Sťahoval som niekoľko strojov a vždy som niekoho ochotného zohnal. Ako stroj bezpečne zodvihnúť a sťahovať je v jeho návode, ten sa dá obvykle nájsť na internete, alebo sa poradíš /prečítaš vlákno tu. A v garáži už to na podlahe ide fajn s pár rúrami a pajcermi v dvoch ľuďoch, ak sú traja tak je to za chvíľu hotové. A potom už ten stroj sťahovať nebudeš, takže je to vlastne jednorazová akcia. Samozrejme za peniaze môžeš objednať spoločnosť čo je vybavená na sťahovanie bremien, tam nemusíš robiť nič, iba si nadirigovať a potom na nich trochu dohliadnuť aby stroj dvíhali ako sa má.
Náhradné diely sa na väčšinu starších strojov naozaj zháňajú horšie. Ale obvykle ich ani nepotrebuješ ak nekúpiš už rozbitý stroj. Bežné diely ako skrutky, kolíky a ložiská sa vyrábajú dodnes akurát také isté ako vtedy. A na bežnejšie sústruhy existuje napr. v ČR firma ktorá robí novovýrobu posuvných skrutiek a matíc. Naviac nezabudni, že to sú produkčné stroje konštruované na 3 smennú prevádzku, takže čo na stroji nebude opotrebené pri kúpe, ty v tej garáži nezoderieš za 100 rokov bastelnia.
SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, VS16, Anycubic Kossel
O ty náhradní díly mi spíš jde z důvodu možného naboření. Přece jen nevím co dělám. Jo, bezpečnost a jak se okolo toho chovat vím, ovládání jsem si moc možnost vyzkoušet neměl, takže je možný, až nevyhnutelný, že mi nůž zkončí ve vřeteni nebo tak něco a když se tam něco urve, rád bych byl v klidu že se to urvané něco dá sehnat nové. Samozřejmě je potom možnost nechat si to od někoho vyrobit, ale to je tak krajní možnost.zverodoktor píše: ↑18. 9. 2026, 3:01 Ahoj,
Vodící šroub si možná dokážu vysoustružit, ozubený kola už ne, jelikož nemám frézu, a dělící hlavu už vůbec ne, takže zuby by šli těžko udělat doma.
Samozřejmě že až se něco naučím, dá se na tom soustruhu udělat spousta náhradních dílů, ale naučit se toho dost bude trvat dlouho.