jaky to mam vlastne motor? a co je co za draty?

robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

31. 7. 2006, 11:35

paklize nekde ziskate motor o kterem moc nevite nejdulezitejsi otazkou je:
co je co za draty, a jak to zjistim, jake je k tomu pak vhodne zapojeni

v prilozenem obrazku je schematicky nacmarano par variamt dvoufazovych krokovych motoru a jejich moznych vyvodu

prvni motor je motor A
ma 4 vyvody a jejich prislusnost zmerime treba multimetrem v rezimu mereni odporu, rozsah by mel stacit prepnuty na 200ohmu
vetsi odpor vinuti jsem zatim v ruce nemel spise naopak neco ke ctvrt ohmu a podobne

v pripade motoru A identifikujeme vinuti tak ze jednotliva vinuti nejsou vzajemne propojena tj. vykazuji nekonecny odpor asi tak jako nikam nezapojene kabely meraku

tj. nenamerime zadny rozumny odpor mezi obema pary dratu

pote co mame identifikovany dva nezavisle pary muzeme se dat do experimentu se zapojovanim k budici a najit spravny smer otaceni

v tomto pripade zapojeni je mozne pouzit pouze bipolarni budic

v pripade B
velmi caste u starsich motoru z tiskaren typu Star a podobne
jsou vinuti uprostred vyvedena a umoznuji tak unipolarni nebo bipolarni seriove zapojeni

dejme tomu ze jedno vinuti (jedna polovina) ma odpor 100 ohmu

v tom pripade jsou tri moznosti kterych se domerime

1. nekonecny odpor - dva draty ktere merime nejsou ze stejne faze (tj jeden je z bocnich vinuti a druhy z hornich)

2. 100 ohmu - merime draty 1+3, 2+3 nebo 4+5, 5+6

3. 200 ohmu - merime draty 1+2 nebo 4+6
vinuti je vlastne jen kus dratu takze se jeho stejnosmerny odpor scita s jeho dvojnasobnou delkou v tomto pripade

pripojeni na budic se provadi nasledovne:

na unipolarni budic
5 a 3 na + napeti zdroje a 1,2 na jednu fazi budice a 4,6 na druhou
prohozenim dratu ve fazich lze zmenit smer dal je to pokus omyl

na bipolarni se pripoji 1,2 a 4,6. draty 3 a 5 zaizolujte a nechte nepripojene
prohozenim dratu ve fazich lze zmenit smer dal je to pokus omyl

motor C ma vinuti rozdelena ve prostred a nespojena
proto se tezko domerime vazby mezi dvema vynutimi jedne faze
nebo rozlysime jednu fazi od druhe

s takovymto motorem lze delat vice zapojeni

bipolarne seriove tak ze spojime 2,3 pak zvlast 6,7 zaizolujeme a nechame byt

bipolarne paralelne
spojime 1,3
spojime 2,4

tyto svazky privedeme na budic na jednu fazi
podobne udelame dalsi dve vinuti

unipolarne
jako v prvnim pripade akorat svazky 2,3 a 6,7 pripojime na + a zbyle draty na budic

v pripade ze z motoru vede 8 dratu a nevime ktery je ktery nastava zajimavy orisek
je potreba najit spolecne civky jedne faze a jejich zacatky a konce

zkusil bych zapojovat seriove ruzne civky a podle toho jestli se vzajeme vyrusi jejich efekt bych zkusil hadat
ale nikdy jsem to nemusel delat :-)
Přílohy
krok.motory.jpg
krok.motory.jpg (46.06 KiB) Zobrazeno 19683 x
martin_vorel

17. 9. 2006, 5:43

Hezky prizpevek. :) zrovna resim situlaci s motorem C. Je to KM od mcroconu SX34. Kdyz se podivam na zapojeni dle www prodejce: http://microcon.cz/zapojenivinuti/SX34.pdf tak se nedomerim. Barevne dovojice vodicu dle toho pdfka maji vzdy nekonecny odpor. Takze jsem si zmeril a sparoval 4 pary co maji odpor priblizne 2 Ohmy. No jo ..ale jak jdou ty civky za sebou? Pokusy jsem zjistil nasledujici:
Mam 4 civky s vyvody 12 34 56 78
Kdyz spojim na kratko vyvody 12 tak KM jevi schopnost samodrzeni (hridel poskoci jako by o krok po vynalozeni pomerne velke sily)
Kdyz spojim na kratko navic jeste vyvody 34 tak samodrzici schopnost zmizi a hrideli KM se da snadno otacet s prijemnym mekkym odporem
Kdyz vyvody 34 odpojim a spojim vyvody 56 tak se samodrzici schopnost zvysi.
Je mozne ze vyvody 12 56 jsou sousedni civky? Nevi nekdo jak je to s tim barevnym znacenim u KM 34. Zitra zavolam do Microconu, aby mi rekli jak je to s tim jejich http://microcon.cz/zapojenivinuti/SX34.pdf .
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

17. 9. 2006, 8:41

ty jejich znaceni jsou dobry predevsim pro jejich budice

ted nemam zrovna dobrej den takze se radsi ani nepokousim myslet nad tim jak to s tim motorem je
asi bude stacit tam zavolat
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

18. 9. 2006, 6:46

prez to samodrzeni bych to neodhadoval

ale je to moznost zkouset ty pary se zdrojem napeti unipolarne, na celo si dat ctvrtku a4 a na hridel nejakej drat coby rucku a zkouset jak to poskoci dokud nebude nalezena pozadovana sekvence
martin_vorel

18. 9. 2006, 9:10

napsal jsem jim maila..tak uvidim co mi napisou.
pak to sem dam treba se to bude nekomu hodit.
Mambo

29. 4. 2007, 1:16

Chtel jsem se zeptat, co se stane pokud neznam polaritu dratu u k. motoru a zkusmo bych to zapojoval do driveru (vedel bych kterej drat patri ke ktery civce), nemuze se tomu driveru neco stat ?
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

30. 4. 2007, 11:24

ne
paklize je tam omezeni proudu tak by to meli vsechny ochrany v driveru snest
wili18

28. 11. 2007, 2:44

zdravim

Mam 2ks motorov ktore maju 5 drotov, ake je potom usporiadanie vinuti?

1. je typ: 57SH-37BBA
2. je typ: EM - 178

Dakujem
Large

28. 11. 2007, 7:06

Jsou to motory umoznujici jen unipolarni rizeni, jak popisuje Robokop v prvnim prispevku,souvisejici zapojeni je na obrazku- b) stim rozdilem ze vodice 3a5 jsou propojeny uvnitr motoru.
sysel
Kontaktovat uživatele:

18. 4. 2008, 8:20

Zdravíčko, mám motor, 8 žilový, vím které cívky patří k sobě a které dráty jsou z které cívky. Motor zapojuju bipolárně paralelně. Předpokládám správně že musí být vždycky začátky vinutí spojené a konce vinutí spojené.

Když zapojím konec se začátkem a začátek s koncem tak motorem ručně nejde točit. A když jsem připojil k driveru tak oheň...
5/2007 přístup na přestavěnou BF20
5/2009 dokončeno vlastní CNC
http://cnc.usysla.eu/
rawen
Sponzor fora

18. 4. 2008, 8:40

sysel píše:Zdravíčko, mám motor, 8 žilový, vím které cívky patří k sobě a které dráty jsou z které cívky. Motor zapojuju bipolárně paralelně. Předpokládám správně že musí být vždycky začátky vinutí spojené a konce vinutí spojené.

Když zapojím konec se začátkem a začátek s koncem tak motorem ručně nejde točit. A když jsem připojil k driveru tak oheň...
http://maczaka.webz.cz/deskata.htm
možná ti pomůže obrázek úplně dole.
sysel
Kontaktovat uživatele:

18. 4. 2008, 8:51

rawen píše:
sysel píše:Zdravíčko, mám motor, 8 žilový, vím které cívky patří k sobě a které dráty jsou z které cívky. Motor zapojuju bipolárně paralelně. Předpokládám správně že musí být vždycky začátky vinutí spojené a konce vinutí spojené.

http://maczaka.webz.cz/deskata.htm
možná ti pomůže obrázek úplně dole.
Jo to znám, že to takhle má být, ale co když to zapojím opačně? Koupil jsem totiž na aukru motory+driver od http://www.cncshop.cz/ a pak si od prodejce vyžádal zapojení motoru a zapojil podle toho a bum, driver je v čudu, když jsem zkoumal dál a dál, zjistil jsem že nebyly spojeny začátky a konce, ale proti sobě...
5/2007 přístup na přestavěnou BF20
5/2009 dokončeno vlastní CNC
http://cnc.usysla.eu/
AcemanLB
Kontaktovat uživatele:

12. 11. 2008, 7:55

Ahoj lidi tak jsem si řekl že se zkusím pustit do výroby menšího stojku na hraní a vyzkoušení si principů. Sehnal jsem zatím tyto dva motory a nevím jak je řídit protože jsou 4 fázové se 6ti dráty a tak netuším zda půjdou použít, případně jakou elektroniku k nim stavět unipolar či bipolar. rád bych se pohyboval pomocí trapézových tyčí na L profilech pomocí ložisek a stavba z MDF. Napište mo prosím svůj názor.[/img]
Přílohy
P1030746.jpg
P1030745.jpg
ferguson

12. 11. 2008, 4:02

nie som ziadny odbornik, ale ked tam je 6 drotov a na obale je 4phase, tak usudzujem ze su to unipolarne, zapojit idu ale aj bipolarne.
AcemanLB
Kontaktovat uživatele:

22. 12. 2008, 8:29

Ahoj lidi tak jsem sehnal ještě další motůrky z tiskárny Robotron a chtěl jsem se zeptat zda nebudou lepší než ty motory co ukazuji v minulém příspěvku. (Odpor vinutí Robotron cca 5 ohmů u předchozích motorů cca 13 ohmů) Použité by měly být na osy X a Y, osu Z budu řešit nakonec. Ještě jsem se chtěl zeptat jestli nemáte někdo k těmto motorům schéma zapojení na driver s TA8435. Nerad bych ten driver nebo motory odpálil. Nebo můžu na tento driver zkusmo zapojovat dráty bez znalosti polarity? Jo a ještě dotaz jak zjistím jakej proud a jaký napětí můžu do těch motorů pustit bez rizika kouře když o nich vlatně nic nevím? Dá se to nějak proměřit? :-) Předem díky za rady.
Přílohy
P1030825.JPG
P1030824.JPG
Odpovědět

Zpět na „Krokové motory“