komunikace

Odpovědět
pavelb

9. 8. 2010, 11:00

Ahoj Nevíte někdo jakým způsobem komunikuje EMC s MESA kartou 7i43. Chtěl bych propojit tuto kartu s mým systémem.
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

9. 8. 2010, 12:06

Je tam rozjete SPI pres paralelni port.

http://wiki.linuxcnc.org/emcinfo.pl?SPI ... r_Hostmot2

RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
pavelb

11. 8. 2010, 8:04

Díky za nasměrování. Musím to projít, ale toto asi nedám. Budu muset jít svou cestou. Chápu to správně že na tuto kartu můžu nahrát jakýkoliv program napsaný v programu ISE design od xilinxu a potom uložit do paměti na kartě. Je paměť dostatečně velká pro celý obsah?
HonzaCh

29. 8. 2010, 8:46

pavelb píše:Díky za nasměrování. Musím to projít, ale toto asi nedám. Budu muset jít svou cestou. Chápu to správně že na tuto kartu můžu nahrát jakýkoliv program napsaný v programu ISE design od xilinxu a potom uložit do paměti na kartě.
Spíš než program je to konfigurace, způsob, jakým jsou dočasně (do vypnutí/resetu/[částečné] rekonfigurace) propojena hradla a registry a I/O piny uvnitř FPGA (zjednodušeně).

Tahle MESA má kromě PP i USB (s FT245). Je jen na Tobě, jak toho využiješ (zřejmě by si to vyžadovalo mírnou změnu "firmware" pro FPGA, nejlíp právě pomocí ISE). Ale SPI zas žádná hrůza není, spíš že tam bude nějaká (zdokumentovaná?) higher-level úroveň/protokol, co přes SPI chodí, kterou bude třeba zlomit.

Ještě bych to otočil v dotaz k zasvěcenějším: fakt SPI přes PP? :( V HW design u EMC píšou něco o tom, že existuje RT driver pro USB, ale není driver, který by to využil. Jak jsem to tak pročítal, vy v EMC řádíte jak lišky v kurníku, to to nikoho nezajímalo?

Ptám se, bo mám v šupleti jiný FPGA kit, který bych třeba zkusil někdy časem (zatím jsem ve fázi chystám stavbu [hračky]), nebo nějaký udělátor s jednočipem, a krom toho paralelní porty mizí, jako by je kradli. Doma už místo na monitor nemám, a i desktopovou kisňu bych/budu muset vykopat z muzea.
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

29. 8. 2010, 10:16

Karta ma na sobe 256Kb EEPROM pro udrzeni chtene konfigurace. Neni tudiz potreba firmware nahravat pri kazdem spusteni. USB je plne vyuzitelne pouze v OKNECH.

RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
HonzaCh

29. 8. 2010, 10:53

Radek-B píše:Karta ma na sobe 256Kb EEPROM pro udrzeni chtene konfigurace. Neni tudiz potreba firmware nahravat pri kazdem spusteni.RADEK
Jestli je to na mě, tak já mluvil o FPGA, které se fakt konfiguruje při každém zapnutí (po zapnutí je to tabula rasa, bez užitečné funkce). A ona konfigurace se načte třeba právě z té připojené onboard EEPROM či flash či co tam je (a na jejíž velikost se kolega ptal), která je nevolatilní a tedy si to pamatuje i vypnutá.

Nebo jinak, myslel jsem holé FPGA jako takové, ne desku s FPGA a pamětí a periferiemi a...

AFAIK Xilinx dělá i kousky s pamětí na čipu (nebo je to víc čipů v pouzdře? to nevím, musel bych hledat), ale i tak se její obsah přehrává do vlastního pole.

Tak jestli jsem někoho formulací zmátl, tak se omlouvám.
Radek-B píše:USB je plne vyuzitelne pouze v OKNECH.
Dík za info.

No, tady by nikdo plnou využitelnost ala celá norma USB snad nepotřeboval, stačilo by, kdyby to aspoň těmi necelými 10Mbity/s (bulk přenos?) cpalo data do dalšího HW (přesněji rozdělilo si těch 10M [mínus režie] na oba směry). Ale jinak je to teď fuk, až to bude akutní, určitě mě to bude zajímat a podívám se.[/i]
pavelb

30. 8. 2010, 1:25

Myslel jsem jestli jde kartu konfigurovat tím programem od xilinxe přímo přes USB a nebo je potřeba nějaký programátor. Uvažuju tím to směrem, Mám systém napsaný v power basicu ten jede pod dosem takže USB nepřipadá v úvahu. Abych dostal vyšší frekvence strčím mezi PC a drivery tuto kartu která bude řídit frekvenci a počet kroků pro motory. V podstatě PC bude krokovat po řekněme 0,05mm ,ale motory budou mít dělení po 0,001. Takže do karty příjde povel 50 kroků a frekvence 10 Khz pro každou osu samostatně. Než vykonají motory zadané počty kroků spočítá PC další polohu a pošle dál. Vím že to není přesný princip interpolační karty, ale myslím že by to mělo být dostatečné a hlavně zvládnutelné naprogramovat. Co si o tomto způsobu myslíte?
HonzaCh

30. 8. 2010, 7:33

pavelb píše:Myslel jsem jestli jde kartu konfigurovat tím programem od xilinxe přímo přes USB a nebo je potřeba nějaký programátor.
A domácí úkol jsi už udělal :?, nebo jsi se ani nepodíval do dokumentace k té kartě? ;) Je volně dostupná u MESANETu a na letmý pohled mi připadla celkem obsáhlá včetně informací o způsobech konfigurování -- JTAG plus USB a EPP i s protokoly. Pro začátek by to snad mohlo k nakopnutí, jak na kartu, stačit ;)
pavelb píše:Uvažuju tím to směrem, Mám systém napsaný v power basicu ten jede pod dosem takže USB nepřipadá v úvahu.
To není úplně pravda. :idea: USB nějak zlvádá i blbý BIOS při startu pecky (klávesnice, diskety, disky...), a to je (s trochou nadsázky) pár bajtů v EEPROMce na motherboardu. I pro DOS existují USB ovladače, akorát nejsou běžné. Je třeba pohledat a/nebo zaprogramovat si (ale BASIC na to nejspíš nebude stačit :wink:).
pavelb píše:Abych dostal vyšší frekvence strčím mezi PC a drivery tuto kartu která bude řídit frekvenci a počet kroků pro motory. V podstatě PC bude krokovat po řekněme 0,05mm ,ale motory budou mít dělení po 0,001. Takže do karty příjde povel 50 kroků a frekvence 10 Khz pro každou osu samostatně.
No ale to pak teda "PC" počítá stejně po 0,001, ne? :o Doufám, že nepředpokládáš, že by to jen násobilo kroky (1 "PC" krok [dir+step] je vždy těch iks fyzických, jen o něco rychlejc)...že ne?
pavelb píše:Než vykonají motory zadané počty kroků spočítá PC další polohu a pošle dál. Vím že to není přesný princip interpolační karty, ale myslím že by to mělo být dostatečné a hlavně zvládnutelné naprogramovat. Co si o tomto způsobu myslíte?
Vzhledem k tomu, že firmware FPGA se píše v trochu méně běžných jazycívh (VHDL, Verilog, ...), připadá mi to trošku zbytečně složité (aspoň v kontextu Tvých dotazů a termínu zvládnutelné naprogramovat -- tak nějak možná chybně předpokládám, že tím nevládneš).

IMHO stejnou (podobnou) službu ti za méně práce udělá jednočip, který můžeš programovat přeci jen běžnějšími prostředky (C, assembler [správně jazyk symbolických adres], nebo třeba FORTH či Arduino [kromě celkem laciné a šikovné bastldesky je to i vyvojové prostředí]).

Ale pokud to chceš vzít jako cvičení s programovatelnou logikou, s VHDL a pod., držím palce a rád uslyším o pokrocích.

HTH,
H.
pavelb

30. 8. 2010, 9:44

Do dokumentace jsem se samozřejmě díval a teď znovu. Máš pravdu před tím jsem tu větu přehlédl. :oops:
To není úplně pravda. USB nějak zlvádá i blbý BIOS při startu pecky (klávesnice, diskety, disky...), a to je (s trochou nadsázky) pár bajtů v EEPROMce na motherboardu. I pro DOS existují USB ovladače, akorát nejsou běžné. Je třeba pohledat a/nebo zaprogramovat si
Proč tam cpát USB když o něm nic nevím a P port pracuje spolehlivě a v Dosu je pěkně dostupný.
No ale to pak teda "PC" počítá stejně po 0,001, ne? Doufám, že nepředpokládáš, že by to jen násobilo kroky (1 "PC" krok [dir+step] je vždy těch iks fyzických, jen o něco rychlejc)...že ne?
Asi jsem se špatně vyjádřil. Dám příklad. Osa x posun o 0,074 mm.
první zápis dat na kartu 50 kroků (myšleno číslo 50 ne počet impulzu), druhý zápis dat 24 kroků.Takže místo 74 zápisů na P port jen 2 plus 2 zápisy o frekvenci a směru.
Vzhledem k tomu, že firmware FPGA se píše v trochu méně běžných jazycívh (VHDL, Verilog, ...), připadá mi to trošku zbytečně složité (aspoň v kontextu Tvých dotazů a termínu zvládnutelné naprogramovat -- tak nějak možná chybně předpokládám, že tím nevládneš).
U té karty se mi líbí především ta rychlost a přesné časování. Pro vytvoření navrhu jsem použil schemata ve kterých se dá velice jednoduše sestavit celý obvod z (klasických součástek, čítače registry...) je to přehledné a myslím i mnohem rychlejší než vymýšlet program pro jednočip.Asembler už mám za sebou toto by bylo něco nového.

[/quote]
HonzaCh

30. 8. 2010, 11:13

pavelb píše:Do dokumentace jsem se samozřejmě díval a teď znovu. Máš pravdu před tím jsem tu větu přehlédl. :oops:
Tak to je prima. Přiznám se, chvilkama jsem si nebyl jist (viz i otázka na velikost paměti); omlouvám se za podcenění.
pavelb píše:Proč tam cpát USB když o něm nic nevím a P port pracuje spolehlivě a v Dosu je pěkně dostupný.
Jj, tak, tak. Já jen že není pravda, že je nedostupný.
pavelb píše:U té karty se mi líbí především ta rychlost a přesné časování. Pro vytvoření navrhu jsem použil schemata ve kterých se dá velice jednoduše sestavit celý obvod z (klasických součástek, čítače registry...) je to přehledné a myslím i mnohem rychlejší než vymýšlet program pro jednočip.Asembler už mám za sebou toto by bylo něco nového.
Nojo, vidíš, na tuhle cestu jsem zapomněl zas já :oops: -- kromě programování to jde taky namalovat!

V tom případě máš hotovo, ne? Když k tomu dodáš rozložení pinů (constraints), z ISE nakonec vypadne .BIT soubor a ten bys pak pomocí utilit od MESANET měl naládovat do desky. Možná by se s Pupikem nebo některým z majitelů dalo domluvit nějaké testování.

H.
pavelb

31. 8. 2010, 9:40

Když k tomu dodáš rozložení pinů (constraints), z ISE nakonec vypadne .BIT soubor a ten bys pak pomocí utilit od MESANET měl naládovat do desky.
A to je to co jsem myslel špatně se vyjadřuju. Z předchozích příspěvků jsem měl pocit že připojím kartu přímo na ISE nakonfiguruju a odladím. Takže přes utility OK díky :)
HonzaCh

31. 8. 2010, 9:57

pavelb píše:
Když k tomu dodáš rozložení pinů (constraints), z ISE nakonec vypadne .BIT soubor a ten bys pak pomocí utilit od MESANET měl naládovat do desky.
A to je to co jsem myslel špatně se vyjadřuju. Z předchozích příspěvků jsem měl pocit že připojím kartu přímo na ISE nakonfiguruju a odladím. Takže přes utility OK díky :)
Ten JTAG můžeš použít rovnou (jestli si dobře vzpomínám, ISE to přes příslušný programátor podporuje).

Ale i tak asi musíš v FPGAčku implementovat rozhraní toho parportu či řídicího CPLD (nezkoumal jsem podrobně, jak je to tam udělané) — stejně, jako je to v původních firmware (-ch [brrrr] ;)). Ale to asi víš.
Odpovědět

Zpět na „LinuxCNC - drive pod nazvem EMC2“