Dvouduché digitální odměřování AS5311

Odpovědět
mito

28. 8. 2009, 7:57

To máš ešte celkom bežné púzdro :)
Keby som bol bližšie pomôžem, minimálne naletovať.
k.karel

7. 12. 2009, 3:07

Trochu to zde oživím. Zažuji zda nepostavit řidící jednotku, ktera by uměla vyhodnocovat 3x AS5311. Po technicke strance to celkem neni nic složiteho, v podstatě.
Výstupem AS5311 je AB signal a seriova informace o přesné poloze v posedním magnetickém dvojpolu. Představa je nasledujici, popisu jednu osu
- AS5311 A,B -> kvadraticky enkoder na UP, Down -> 20bitovy citac jehož obsahem bude defakto poloha s přesností na 1.95um tato se nasledne presype do posuvneho registru s seriovým výstupem a odtud do MCU, pro upřesněni polohy v poslednim dvojpolu si MCU vytahne info po seriove lince tudiž mám polohu s přesnosti na 0.48um. Pokud je 1024 pulsu na 2mm tak 20bit registr stači pojezdy o delce do 2048mm.
K MCU neni problem připojit nějaký LCD a zobrazovat polohu pro všechny tři osy, případně to přes USB cpát do PC. Fyzicky lze celou digitalni logiku nacpat do CPLD a celá konstrukce vystačí s jedním CPLD a jednim MCU.
Nejsem strojař a svou první CNC teprve stavím a tak nedokážu přesně říci co by taková odměřovací jednotka měla nebo mohla ještě umět.
Uvítám případné připomínky a náměty na další funkce, pokud se vše zadaří tak výsledek zveřejním.
Laco19

7. 12. 2009, 4:39

k.karel píše:Trochu to zde oživím. Zažuji zda nepostavit řidící jednotku, ktera by uměla vyhodnocovat 3x AS5311. Po technicke strance to celkem neni nic složiteho, v podstatě.
Výstupem AS5311 je AB signal a seriova informace o přesné poloze v posedním magnetickém dvojpolu. Představa je nasledujici, popisu jednu osu
- AS5311 A,B -> kvadraticky enkoder na UP, Down -> 20bitovy citac jehož obsahem bude defakto poloha s přesností na 1.95um tato se nasledne presype do posuvneho registru s seriovým výstupem a odtud do MCU, pro upřesněni polohy v poslednim dvojpolu si MCU vytahne info po seriove lince tudiž mám polohu s přesnosti na 0.48um. Pokud je 1024 pulsu na 2mm tak 20bit registr stači pojezdy o delce do 2048mm.
K MCU neni problem připojit nějaký LCD a zobrazovat polohu pro všechny tři osy, případně to přes USB cpát do PC. Fyzicky lze celou digitalni logiku nacpat do CPLD a celá konstrukce vystačí s jedním CPLD a jednim MCU.
Nejsem strojař a svou první CNC teprve stavím a tak nedokážu přesně říci co by taková odměřovací jednotka měla nebo mohla ještě umět.
Uvítám případné připomínky a náměty na další funkce, pokud se vše zadaří tak výsledek zveřejním.
Pozri shumatech.com, uz to ma vymyslene (a zverejnene) tak neviem ci sa s tym oplati hrat. Ma tam DRO350, upgrade DPU550 a teraz pripravuje DRO550, co bude vlastne DRO350+DPU550 na jednej doske + moznost pripojenia externeho displeja pre zobrazenie nastroja, otacok, atd.
k.karel

8. 12. 2009, 12:33

Děkuji za info, jde o dobrý zdroj informaci co by taková věc měla umět. Na druhou stranu pokud jsem to správně pochopil tak ta věc nedělá nic jiného než čte data z čínské "šuplerty", která se musí osadit na osu. Při ceně 40" šuplery cca 260$ to docela leze do peněz, rozlišení je 0,01mm, mé řešení má rozlišení 0,0048mm a cena za metr odměřované délky je kolem 1000Kč (bez domečku na čidlo). Cvičně jsem dnes zkusil naprogramovat CPLD a minimalned na simulatoru to chodi jak z praku. Doba odměření jedné osy pod 100us
Josef
Sponzor fora

8. 12. 2009, 5:53

Ještě jedna věc by byla třeba zkusit na těch šuplerách. Když většinou větších šupler přejedete rychle jezdcem, tak ji dokonale zblbnete. Alespoň na displeji ukáží chybu (dělají to šuplery i velmi renomovaných značek). Zkrátka tu rychlost nestíhají. Co se pak dějě na datovém výstupu ale nevím. Myslím si však, že to vyjde nastejno.
Na druhou stranu, není potřeba kupovat dlouhou šupleru, pokud si umíš vyrobit meandr v potřebné přesnosti, postačí i 150ka a použiješ jen jezdec. Pravítko mu jen přizpůsobiš. Vzpomínám si, že na prvních FQH 50 ze ZPS měli meandry na tišťáku v délce 200, nebo 250 mm (už si nevzpomínám) řazené za sebou a fungovalo to, Je to jen o přesnosti výroby.
Laco19

8. 12. 2009, 7:07

k.karel píše:Děkuji za info, jde o dobrý zdroj informaci co by taková věc měla umět. Na druhou stranu pokud jsem to správně pochopil tak ta věc nedělá nic jiného než čte data z čínské "šuplerty", která se musí osadit na osu. Při ceně 40" šuplery cca 260$ to docela leze do peněz, rozlišení je 0,01mm, mé řešení má rozlišení 0,0048mm a cena za metr odměřované délky je kolem 1000Kč (bez domečku na čidlo). Cvičně jsem dnes zkusil naprogramovat CPLD a minimalned na simulatoru to chodi jak z praku. Doba odměření jedné osy pod 100us
K DRO550 mozes pripojit aj AS5311 (tak to aj planujem urobit). To DRO ma aj databazu nastrojov, pocita s uhlom natocenia krizoveho suportu, atd. Presnejsi popis toho, co to dokaze je v uzivatelskom manuali. Dalsie info mozes ziskat aj z porovnavacej tabulky DRO z LMS.
k.karel

8. 12. 2009, 9:08

Máte pravdu, ale AS5311 to umi pouze na inkrementálni A B sběrnici, pokud se tedy nepletu a tím pádem nevyužívá max rozlišení snímače. 0,48um. Dobrý nápad je snímač otáček nástroje a naklonění stolu, což obojí není problém přidat i do mého návrhu. Velkou výhodou je, že je to hotové :D
Na druhou stranu panel umi jen 999mm a ja jsem na x přes metr.
Uvidíme řekl slepy, o víkendu nakreslém nějaké podrobnější schéma a podívam se do jak velkého CPLD či FPGA by se vše vešlo, pak se nějak rozhodnu.
Apropo jak dalece je nutné mít zobrazovadlo a klávesnici, když v naší kategorii má stejně většina vedle běžící PC a Mach3 či něčím podobným?
V minimalistických představach to totiž vidím jen jako pidi desku s zobrazovadlem a příkazy zadávanými z PC, v středních něco jako DRO v maximalistické jako svou pidi desticku z prvni varianty doplněnou o něco jako, viz dole, tedy 7" dotykový LCD s mini počitačem postavenym na ARM9 (150$). Otázkou je jak dalece jdou dohromady obrábění a běžné rezistivní dotykové LCD z hlediska životnosti ?
http://www.mini-box.com/mini-2440-Samsu ... 8Ta38Rbx50
potraviny
Kontaktovat uživatele:

12. 9. 2010, 4:34

Poraďte, hledám neúspěšně po netu nákres plošného spoje dig.posuvky. Rád bych zkusil nějak udělat delší posuvku jak 150,00mm. Zkoušel jsem to oměřit ze 150,00mm a po vydělení jednoho dílku mi vychází docela nesmysl. Pořád nad tím laburuji a nechce se mi hned vyhodit love za dvě 400,00mm posuvky. Ty ověřené 150mm mám k dispozici za babku.
Jiří Pavlík

12. 9. 2010, 10:57

Vím, že se to tady už probíralo, ale k závěru se nedošlo. Já osobně si myslím, že snímání veličin u digi posuvky je buďto na indukčním, nebo spíše magnetickém principu.
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

13. 9. 2010, 5:06

Přílohy
digiposuvka_io.jpg
digiposuvka_io.jpg (8.17 KiB) Zobrazeno 7967 x
Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.
Paik

13. 9. 2010, 6:59

Jo tyhle obvody jsou zajimavy, cena jednoho kusu je kolem 200,- a paska 85,- za 100mm. Me by se to naramne hodilo k soustruhu :-) Jen skoda za ta paska neni za polovinu
potraviny
Kontaktovat uživatele:

13. 9. 2010, 7:13

Měl jsem na mysli rozměry zmíněné pásky (ploš.spoje) u posuvky. Mít přesnou míru, myslím že by to neměl být problém udělat jakoukoli délku na CNC s nástrojem microfréz. Předpokládám, že zmíněný rozměry plošňáku neexistují. :cry:
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

13. 9. 2010, 8:02

potraviny píše:Měl jsem na mysli rozměry zmíněné pásky (ploš.spoje) u posuvky. Mít přesnou míru, myslím že by to neměl být problém udělat jakoukoli délku na CNC s nástrojem microfréz. Předpokládám, že zmíněný rozměry plošňáku neexistují. :cry:
Ale šak to není jen obyčejný kus plošňáku, ale speciální pás s jakousi magnetickou protipólovou stopou, kde jsou póly v přesných vzdálenostech. Jako kus tišťáku to pouze vypadá.
V podstatě je to něco obdobného jako magnetofonová páska.

Před 12lety jsem za 2ks 150mmvých šupler zn. Mitutoyo "vyhodil" přez 5 tisíc peněz.
Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.
ledvinap

13. 9. 2010, 8:42

Klasicke levne suplery jsou resene kapacitne. Na snimaci byva sin a cos cast (plosky posunute o 25%), na statoru jen prenosova ploska a 'zuby', senzor inkrementalne provnava tyto dva signaly. Neco jako strana 11 v http://www.capsense.com/capsense-wp.pdf.

Overit se to da tak, ze se plosnak navlhci (staci slina), vetsinou vyhodnocovaci obvod ztrati pozici.

Velky problem bych videl v tom, ze pozice snimacich prvku musi byt celkem presna. Sice to jde trosku kompenzovat, ale nic moc. U suplery je to dane konstrukci, na vetsi masine by to mohl byt problem.

Trosku jsem si kdyci hral s vyhodnocovanim kapacitnich senzoru (analog vyrabi 24bit cap-digital prevodnik, mel jsem i reseni s op-amp), muzu najit nejake prototypy.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

13. 9. 2010, 8:49

ja ted taky resim odmerovani
do tri tydnu bych mel mit prototyp
bude to profi reseni za hobby cenu
pac posuvky jsou dost nepresne kdyz se zaspini a nejsou odolne proti
emulzi atd....

u tohodle neni problem to ofouknout vzduchem nebo polejt emulzi
bude to zalite v epoxidu
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)