Keby som bol bližšie pomôžem, minimálne naletovať.
Pozri shumatech.com, uz to ma vymyslene (a zverejnene) tak neviem ci sa s tym oplati hrat. Ma tam DRO350, upgrade DPU550 a teraz pripravuje DRO550, co bude vlastne DRO350+DPU550 na jednej doske + moznost pripojenia externeho displeja pre zobrazenie nastroja, otacok, atd.k.karel píše:Trochu to zde oživím. Zažuji zda nepostavit řidící jednotku, ktera by uměla vyhodnocovat 3x AS5311. Po technicke strance to celkem neni nic složiteho, v podstatě.
Výstupem AS5311 je AB signal a seriova informace o přesné poloze v posedním magnetickém dvojpolu. Představa je nasledujici, popisu jednu osu
- AS5311 A,B -> kvadraticky enkoder na UP, Down -> 20bitovy citac jehož obsahem bude defakto poloha s přesností na 1.95um tato se nasledne presype do posuvneho registru s seriovým výstupem a odtud do MCU, pro upřesněni polohy v poslednim dvojpolu si MCU vytahne info po seriove lince tudiž mám polohu s přesnosti na 0.48um. Pokud je 1024 pulsu na 2mm tak 20bit registr stači pojezdy o delce do 2048mm.
K MCU neni problem připojit nějaký LCD a zobrazovat polohu pro všechny tři osy, případně to přes USB cpát do PC. Fyzicky lze celou digitalni logiku nacpat do CPLD a celá konstrukce vystačí s jedním CPLD a jednim MCU.
Nejsem strojař a svou první CNC teprve stavím a tak nedokážu přesně říci co by taková odměřovací jednotka měla nebo mohla ještě umět.
Uvítám případné připomínky a náměty na další funkce, pokud se vše zadaří tak výsledek zveřejním.
K DRO550 mozes pripojit aj AS5311 (tak to aj planujem urobit). To DRO ma aj databazu nastrojov, pocita s uhlom natocenia krizoveho suportu, atd. Presnejsi popis toho, co to dokaze je v uzivatelskom manuali. Dalsie info mozes ziskat aj z porovnavacej tabulky DRO z LMS.k.karel píše:Děkuji za info, jde o dobrý zdroj informaci co by taková věc měla umět. Na druhou stranu pokud jsem to správně pochopil tak ta věc nedělá nic jiného než čte data z čínské "šuplerty", která se musí osadit na osu. Při ceně 40" šuplery cca 260$ to docela leze do peněz, rozlišení je 0,01mm, mé řešení má rozlišení 0,0048mm a cena za metr odměřované délky je kolem 1000Kč (bez domečku na čidlo). Cvičně jsem dnes zkusil naprogramovat CPLD a minimalned na simulatoru to chodi jak z praku. Doba odměření jedné osy pod 100us
Ale šak to není jen obyčejný kus plošňáku, ale speciální pás s jakousi magnetickou protipólovou stopou, kde jsou póly v přesných vzdálenostech. Jako kus tišťáku to pouze vypadá.potraviny píše:Měl jsem na mysli rozměry zmíněné pásky (ploš.spoje) u posuvky. Mít přesnou míru, myslím že by to neměl být problém udělat jakoukoli délku na CNC s nástrojem microfréz. Předpokládám, že zmíněný rozměry plošňáku neexistují.