Fanyho zacatek stavby...

Fany

27. 9. 2010, 3:05

Dobry den,
snad jako kazdy zacinajici prolejzal tohle forum cca jiz 14 dni a hledam a schanim inspiraci...o krokovejch motorkach sem se dozvedel nedavno, takze sem zacal experimentovat :D vyzvydat informace atd...nuže...

chtel bych postavit prozatim nejakej "demonstracni model" (tim mysleno neco co by fungovalo opravdus z veci co clovek sezene doma, tudiz investive max 500Kč. (mozno i 1000Kč)..coz je sakra malo, to ja vim...), kterej by mel zvladat drevo a pripadne plasty, samozrejme proste "mekke" materialy... ;-)

v budoucnu planuji stavbu neceho vetsiho jako zde stavi vetsina lidu...neceho s vetsi tuhosti, vetsima pojezdama, vetsi presnosti, mozna i 4tou osou a dalsima vylepsenima... samozrejme s jiz nejakejma investicema, ktery v budoucnu snad nekdy bodou, horsi je ze nebudou urcite hned :(

pro nekoho neni problem investovat a proto nakoupit na cnc shopu vse potrebne a pak uz jen stavet, ale ja jsem vpodstate student ktery ma prijmy velmi omezene, proto ma myslenka je pouze takova postavit nejakou masinku z:

:arrow: velikost pojezdove plochy cca max 200x200x100mm (proste opravdu neco hodne maleho)
:arrow: vodicich (nepodeprenych) tyci co najdu v tiskarnach +obyc loziska
:arrow: zavitove tyce (tu na foru jiz hodnekrate proklinane :) )
:arrow: krokove motorky z tiskaren take co sezenu
:arrow: ovladac co by se nechal za par korun postavit (to je asi zatim muj nejvetsi problem)
:arrow: ovladaciho programu ktery by byl free...( asi TurboCNC )
:arrow: pocitac ktery se mi doma taky vali...
:arrow: frezku kterou jiz nejakou mam...ale jeste na ni musim kouknout...
:arrow: material jeste nevim jestli konstrukci z kovu nebo jen dreva

no snad jsem na nic nezapomel...tak a ted k veci...jsem spise strojar ale hrabu se obcas i v elektru, ale jen tak opravdu okrajove...takze me hned nekamenujte za nejake prihlouple otazky....

mam jiz asi 11 krokovejch motorků z tiskaren...samozreme vetsina jich bude asi k prdu, ale hlavne nevim ktery vybrat... chtel bych nejdrive nejak rozchodit jejich ovladani a pak teprve stavet nejakou masinku (nejdriv to co se mi zda tezsi a pak teprve postavit masinku ktera bude dost "mini" a myslim si ze to nebude extra narocna stavba...)

:arrow: dotaz: myslite ze muzu pouzit na kazdou osu XYZ uplne jinej motorek? ze se to da v softwaru nastavit aby pak slapali proste vpodstate stejnou rychlosti? je mi jasny ze nejvhodnejsi by bylo mit alespon pro X a Y stejnej motorek...ale kdyby nebyl, byl by to problem?

:arrow: dotaz: software? turboCNC bude stacit? respektive MACH3 v demu ma omezeni jen na 1000radku jak jsem tu nekde cetl? jinak funguje uplne stejne? nebo co by ste mi doporucili? (komp sem na to vyclenil 450MHz 128 RAM (mozna tam jeste pridam 128cku navic...) grafika snad neni dulezita asi...kdyby ten komp nestacil, tak bych to nejako poresil a vzal trochu silnejsi...nebo co myslite ? )

:arrow: dotaz: driver...nebo teda ovladac...co by ste mi doporucili? prolezl jsem kde co ale zatim jsem se nedostal do faze ze bych se pro neco primo rozhodnul...hlavne jde o financni stranku...jako nakoupit soucastky a postavit si to podle planku zvladnu bezproblemu, ale nevim jestli to bude to prave orechove, dozvedel jsem se s ruznejma problemama a tak nevim jestli to ma cenu stavet nebo to primo nekde koupit...ale jak rikam chtel bych to pokud mozno co nejlevnejsi, chci se s tim ovladanim nejdrive seznamit a potom casem az budu stavet neco vetsiho zakoupit neco poradnyho a kvalitniho... existuje nejakej ovladac kterej by se dal postavit nebo koupit za par korun aby se to nechalo preipojit na PC ? nebo i kdyby to mel bejt zatim jen nejakej testovaci nebo ja nevim co...jinak co jsem tak koukal tak krome cnc shopu sem nenasel nejakyho ceskyho vyrobce kterej by prodaval...nebo teda nasel, ale vzdy uz vyroba skoncila nebo nevim kde to sehnat... koukal jsem i tu po foru a taky sem moc nenasel...tak nevim, mozna blbe hledam...
chtel bych nejakou radu co ste treba pouzivali v zacatcich..na svejch prvnich masinkach a jaky ste s tim meli zkusenosti a jestli se to da jeste nekde sehnat...

moturky sem hodim v dalsim postu, uz takhle je to dlouhy a jen co dosesmolim nejaky info o nich a nafotim...

predem dekuji za jakykolilv rady ci nazory...

je mi jasny ze se vam asi moje stavba nebude mozna tolik zamlouvat kvuli jednoduchosti reseni daneho problemu, ale uvidime co z toho vseho nakonec vyleze, nema cenu tlacit na pilu, takze postupem casu snad neco dokazu..uvidime, chci se hlavne s cnc seznamit a zacit nejak ovladat :)
bobik

27. 9. 2010, 3:28

Na každou osu může být určitě použitý jiný motor. Software - nejlepší je EMC. A na zkušební mašinu použij klidně překližku, nejlépe vodovzdornou.
rawen
Sponzor fora

27. 9. 2010, 4:18

Vodící tyče z tiskáren - budiž.
Ale při těchto rozměrech se vybodni na ložiska a použij kluzná pouzdra od IGUSu nebo podobná. (Mám nějaké vzorky...) Funfuje to tak, že v něčem (hliník, plast, dřevo,..) uděláš díru, do ní vsadíš kluzné pouzdro. A do něj tyč. Pouzdra jsou navolno "o fous volnější", ale po nacpání do díry se trošku stáhnou. Existuje i rozřízlá verze, kde je štelovací rozsah větší.

Šrouby - sežeň si kvalitní závitovou tyč M6 (stoupání 1mm), k ní vezmi rovnou samojistící matice. Napiš e-mail do RF-techniku, že potřebuješ plastovou válcovou matici na Proxxon MF70 a nemusíš řešit mrtvé vůle. Anebo si matice vyřež ze silonu...

Ovladač - největší problém.
Myslím, že nejlevnější (levnější než vlastní stavba) je nákup od číňana z e-bay. Ještě levnější řešení je modelářská serva místo KM řízená procesorem PICAXE (celkem do 500,-), což má tu nevýhodu, že nepracuje s MACHem.

Na závěr si dovolím podotknou, že ta tvoje pětistovka je silně nerealistická. Udržíš jí, když budeš rozebírat šrot, vytahovat z něj součástky, prosit (žebrat) o vyrobení komponent zadarmo...
Lepší je daný čas věnovat nějaké brigádě a naspořit si řádově alespoň o nulu víc.

Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
PetrNC
Sponzor fora

27. 9. 2010, 7:42

Pokud se chceš jen seznámit s problematikou, tak zkus jen něco jednoduchého na kreslení ( např. DPS ). Legendární ALFI byl z Merkuru a nekreslil vůbec špatně. Jak zde již bylo vzpomenuto - máš přístup k nějakým techologiím ( soustruh; fréza; atd. ) ?
Fany

28. 9. 2010, 12:52

bobik: ale EMC je pod linuxcem zejo? s tim si moc nerozumim, takze do toho bych asi nesel, spis bych to videl se seznamit s Mach3 v demu...a potom casem treba zakoupit licenci az bych stavel neco vetsiho...jinak s tou preklizkou by to mozna slo, uvidim, nejdriv potrebuju rozchodit ty moturky a vyresit ovladani...co bys doporucil, co pouzivas ty?

rawen: u tech tyci z tiskaren je problem ze nemam zatim stejny, nebo teda mam ale jen 2 tycky na jedno vedeni vpodstate, sice maj asi malinkato jinou povrchovou upravu, ale prumerove jsou stejny, tak by to nemel bejt problem si myslim...jinak dotaz: kdyz bych tam dal dve tycky s odlisnym prumerem, to by delalo asi logicky urcite paseku, zejo? nikdy sem nic takovyho nezkousel, tak nevim, zkousel to nekdo? (ale jak rikam asi je to total kravina).

srouby pises kvalitni, ale co si pod tim mam predstavit? v normalnim zelezarstvi jsou urcite vsechny valcovany coz moc kvalitni neni, mozna pri trose stesti bych dokazal osefovat nekoho kdo by mi je vyriznul na soustruhu, coz by uz presny mohli bejt ne? Ale je to ted dost slozity, takze zatim s timto musim pockat... jinak samojistici matice vydrzej pojezdy tam a zpatky s mensi vuli? ten plast to snese a "neosoupe" se myslis? a co jsou to mrtve vule? jako normalni vule co je mezi sroubem a matici myslis? Tolik tomu nerozumim, proto se radeji ptam, na me musis jak pro blbe :D Taky variantou vymezeni vule u tech zavitovek by mohli bejt dve matice a mezi nima pruzina jak uz sem taky nekde tady videl...(pripadne priruba s vlozenou matici) mozna jeste bych dokazal "sehnat" matice budto ze silonu nebo z nejakyho kluznyho materialu nevim jak se to presne jmenuje, takova cerna hmota, ale prej se to na to pouziva, coz by mohlo bejt uz docela dobry ne? Ale urcite to nebude hned... napadlo me jestli by ta hmota nebyla dobra i na ty kluzny tyce, ale asi by to stejne chtelo necim mazat, cim mazat srouby?

Jinak na IGUSu sem brouzdal a koukal jsem treba na iglidur® R ktery by mohli mozna vyhovovat a byli by ASI levny, ale koukal jsem ze vsude maj ceny na pozadani, takze jestli tam napsat a pozeptat se? nebo mas nejaky info kolik se asitak ty pouzdra pohybujou cenove?

ovladac - variantu se servama bych asi nechtel, radeji se mi zamlouval ten napad s tim e-bay...taky jsem uz trochu o tom nekde neco cetl, ale taky ze s tim nekdo mel problemy nebo tak... nevis o nekom kdo uz neco takovyho vlastni a je s tim spokojenej? nabizela by se totiz varianta takova ze bych do toho ovladace hold ted zainvestoval vic a pripadne ho pouzil pak pro dalsi budouci stavbu, ale ted se s nim jen seznamit a tak...pro moje ucely by to bylo asi predimenzovany vuci tomu co chci stavet, ale dalo by se to pak pouzit pro nejakou dalsi lepsi a vetsi masinku, že? koukal jsem tam a v prepoctku na koruny by to asi vyslo okolo 1200Kč jestli sem teda dobre koukal... treba tady... http://cgi.ebay.com/3-Axis-TB6560-CNC-S ... 4762wt_911 nebo mozna lepsi by bylo koupit nejakej na 4osy... http://cgi.ebay.com/4-Axis-TB6560-CNC-S ... 5897wt_911 kdyz uz...do budoucna by se to mozna mohlo vyuzit a i kdyby ne, tak se nebude nic dit, jestli 1200 nebo 1300 to uz je celkem jedno si myslim...jestli teda koukam dobre...nevim jak je to s tim postovnym... nejsem kamarad s e-bay...takze bych potreboval nekoho kdo tam umi nakupovat nebo tak...ze by mi to tam nejak koupil jestli by to slo... nebo jsou tam i levnejsi varianty... ale nevim jak moc je to s tou kvalitou a jestli by si to rozumelo s Machem... Nejaky doporuceni nebo tak ?

Jinak ja rozebiram skoro vsechno co mi prijde pod ruku...takze to bych neresil...ano klidne bych mohl jit a vybrat 5 kapriku a jit nakupovat, ale znas to kazdej peniz mas urcenej na neco...ale prave ted je i v moji prkenici svetova krize a nevim jak dlouho potrva, takze to jinak nejde... jinak nejaky komponenty si dokazu vyrobit sam a nejaky si muzu s poprosenim nechat vyrobit jak pises...je to sice hodne omezeny a nejisty, ale myslim si ze to pujde, ale chce to cas :) znas to ;-) ty pomuzes kamaradovi a on zas pomuze tobe ;-)

PetrNC: radeji bych zustal psis u toho aby to neco frezovalo, samozrejme tuzku na to muzu pridelat a carat na papir, to stejne bude asi prvni co udelam az (jestli) neco takovyho dam dohromady...kvuli testovani... ale napad dobrej a o tomhle jsem ani nevedel, brouzdal jsem po netu a youtube a pekny :)

jinak soustruh ani frezku nemam...ale v krajnim pripade a kdybych potreboval neco malyho a ne moc slozityho (samozrejme presnyho) tak bych to asi dokazal sehnat od kamarada kterej sice nevlastni...ale ma k tomu pristup... ;-) jak rikam vyjimecne neco by se nechalo no... mel jsi konkretne neco namysli? neco vyrobit k tomu navrhu?

jinak za komenty...a nazory...vim ze chci za malo penez hodne muziky a az mozna nerealne, ale verim ze kdyz na to nebudu tlacit a sem tam si neco sezenu ze to casem postavim i za opravdu maly peniz...(krom toho ovladace teda no...tech 500-1000Kč sem nadhodil nazacatek co bych tak chtel, ale pokud to bude hodne nutny, coz u toho ovladace asi bude, tak bych holt musel obetovat jeste nejakej dalsi peniz no...co nadelam...)

piste dale... asi zejtra sem hodim ty moturky a udelame takovou malou poznavacku o vhodnosti a nevhodnosti :shock:
rawen
Sponzor fora

28. 9. 2010, 7:01

Fany píše: rawen: u tech tyci z tiskaren je problem ze nemam zatim stejny, nebo teda mam ale jen 2 tycky na jedno vedeni vpodstate, sice maj asi malinkato jinou povrchovou upravu, ale prumerove jsou stejny, tak by to nemel bejt problem si myslim...jinak dotaz: kdyz bych tam dal dve tycky s odlisnym prumerem, to by delalo asi logicky urcite paseku, zejo? nikdy sem nic takovyho nezkousel, tak nevim, zkousel to nekdo? (ale jak rikam asi je to total kravina).
Snaž se mít všechny komponenty buďto stejné anebo alespoň po osách stejné. Jde to i s různýma, ale nestojí to za ty problémy.
srouby pises kvalitni, ale co si pod tim mam predstavit? v normalnim zelezarstvi jsou urcite vsechny valcovany coz moc kvalitni neni, mozna pri trose stesti bych dokazal osefovat nekoho kdo by mi je vyriznul na soustruhu, coz by uz presny mohli bejt ne? Ale je to ted dost slozity, takze zatim s timto musim pockat... jinak samojistici matice vydrzej pojezdy tam a zpatky s mensi vuli? ten plast to snese a "neosoupe" se myslis? a co jsou to mrtve vule? jako normalni vule co je mezi sroubem a matici myslis? Tolik tomu nerozumim, proto se radeji ptam, na me musis jak pro blbe :D Taky variantou vymezeni vule u tech zavitovek by mohli bejt dve matice a mezi nima pruzina jak uz sem taky nekde tady videl...(pripadne priruba s vlozenou matici) mozna jeste bych dokazal "sehnat" matice budto ze silonu nebo z nejakyho kluznyho materialu nevim jak se to presne jmenuje, takova cerna hmota, ale prej se to na to pouziva, coz by mohlo bejt uz docela dobry ne? Ale urcite to nebude hned... napadlo me jestli by ta hmota nebyla dobra i na ty kluzny tyce, ale asi by to stejne chtelo necim mazat, cim mazat srouby?
Když třeba v OBI srovnáš tři stojany se závitovejma tyčema, tak jedny mají závit potrhaný, "zubatý" jsou hrubě pozinkované - takové jsem viděl ve většině železářství. Pak tam měli žlutý pozink, ten taky nic. Nejlepší byly čistě železné, namaštěné, krásný závit.
Samojistící šrouby jsou na konce tyčí k vymezení axiální vůle. Na tyč se dá nabouchat ložisko anebo uložit jen kluzně (viz některé frézky Proxxon).
Šrouby maž vazelínou nebo olejem, je to jedno. Posuvové matice vyřež do silonu (prodává třeba Ferona nebo Aukro) a nešpekuluj nad předepínáním. Bavíme se o "stroji" s (ne)přesností v desetině mm.

Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
Fany

30. 9. 2010, 9:24

rawen píše: Snaž se mít všechny komponenty buďto stejné anebo alespoň po osách stejné. Jde to i s různýma, ale nestojí to za ty problémy.
jj to mas pravdu, podle toho se taky ridim....teda pokud to jde v ramci moznosti... ;-)
rawen píše: Když třeba v OBI srovnáš tři stojany se závitovejma tyčema, tak jedny mají závit potrhaný, "zubatý" jsou hrubě pozinkované - takové jsem viděl ve většině železářství. Pak tam měli žlutý pozink, ten taky nic. Nejlepší byly čistě železné, namaštěné, krásný závit.
Samojistící šrouby jsou na konce tyčí k vymezení axiální vůle. Na tyč se dá nabouchat ložisko anebo uložit jen kluzně (viz některé frézky Proxxon).
Šrouby maž vazelínou nebo olejem, je to jedno. Posuvové matice vyřež do silonu (prodává třeba Ferona nebo Aukro) a nešpekuluj nad předepínáním. Bavíme se o "stroji" s (ne)přesností v desetině mm.

Radek
dik za rady, u nas maj normalni ty zubaty samozrejme...kazdopadne jestli budu mit cestu, tak mrknu nekam do obi nebo tak jak rikas... myslel jsem ze nejaky ty "lepsi" se musej nekde objednavat nebo tak...ale kdyz je maj i v obi, tak to je pohoda, to nejak casem poresim... ;-) dik za radu....

co ty ovladace z e-bay ? budou dobry s tim TB6560 ? ma nekdo zkusenosti s tim? je to v pohode? asi taky jde o ty motory jaky k tomu budou co? no nejak to sem uz konecne hodim...at mi je zkritizujete...

jinak napajeni jsem chtel pouzit zdroj ze staryho PC....ale ten ma jen 12voltu, tak jsem premejslel nad jednou "prasarnou" a to spojit do serie 2 zdroje ktery se mi tu nekde valej...co myslite? bude to k necemu? nebo je to fakt na dve veci a proc?
Pavka

1. 10. 2010, 7:58

Ty ovladače s e-bay bych moc nedoporučoval. Teď tady mám dva na opravu a zjistil jsem, že tam ti čiňané dávají nějaké náhražky TB6560.
Nejsou vůbec popsané jak bývá zvykem od výrobce. Po výměně za originál, elektronika gunguje jak má na plný výkon. To jen poznatek k těmto elektronikám z e-bay. Už ta cena je velmi podezřelá. Doporučuji si sehnat origilální obvody TB6560 a udělat si elektroniku sám.
Fany

1. 10. 2010, 8:47

Pavka píše:Ty ovladače s e-bay bych moc nedoporučoval. Teď tady mám dva na opravu a zjistil jsem, že tam ti čiňané dávají nějaké náhražky TB6560.
Nejsou vůbec popsané jak bývá zvykem od výrobce. Po výměně za originál, elektronika gunguje jak má na plný výkon. To jen poznatek k těmto elektronikám z e-bay. Už ta cena je velmi podezřelá. Doporučuji si sehnat origilální obvody TB6560 a udělat si elektroniku sám.
to si me teda moc nenadchnul :( a to jsou konkretne na 3osy nebo na 4osy ? pises ze "ted tady mám" takze to mas od nejakejch kamaradu co jim to nechodilo? jako vubec to neslapalo? jinak nejaky konkretnejsi info od koho primo to tam bylo koupeno? ale ono to asi bude stejnej vyrobce vsechno, takze nema moc cenu resit od koho je to koupeny co? a jinak KDE se daj sehnat tyhle IO TB6560 a za jakou cenu? na netu sem nic moc nenasel...
Pavka

1. 10. 2010, 9:08

Já jsem TB6560 kupoval od nějakého zahraničního dodavatele, ale dají se sehnat např. v TME, ale cenu neznám.
oscar

1. 10. 2010, 9:49

z ebay jsem kupoval 3osy driver od
http://shop.ebay.com/savebase/m.html?_n ... m270.l1313

dodani rychle, vse ok.

byly tam IO s origo popisem (nepisu origo, to nepoznam :-) )

svou sikovnosti jsem dve toshiby odpalil a jednu napul odpalil.

takze jsem objdenal tri nove...

http://cgi.ebay.com/TB6560-TB6560A-TB65 ... 19bf9604ea

cena dobra, dodaci doba ovsem temer mesic!

jestli v tech IO neni jenom hlina nevim, instalovat je budu o vikendu.

v TME jsou kolem 150 korun/kus

kazdopadne jsem u te desky oddelil napajeni logicke casti tech driveru diodama a pridavam tam HC14 tvarovac na clock piny vsech driveru.

doma mam odkaz na stranku popisujici upravy teto desky, kdyztak je vecer postnu.
GMAN

1. 10. 2010, 11:30

Jestli ti to pomůže, tak tady jsem navrhnul desku s TB6560, funguje bez problémů už půl roku. Nebo pokud by jsi měl zájem, mohl bych nechat vyrobit desky ve škole, jako student tam mám 50% slevu, tak by to nemuselo být moc drahý.
Obvody jsem kupoval v TME, ale pokud by byl zájem, mohli bychom udělat hromadnou objednávku a nakoupit je v Digi-Key, kde jsou levnější
oscar

1. 10. 2010, 11:44

GMAN - tvuj navrh jsem videl a pokud by to slo a desky jsi daval delat, rad bych si ctyri vzal.

desku z ebaye beru jako startovaci pokus a oddeleni driveru na zvlastni moduly uz ted vidim jako nutnost.
GMAN

1. 10. 2010, 12:12

Já jsem teď mimo domov, ale příští týden tam dokreslím nepájivou masku a nechám to vyrobit. Počítám, že by to mohlo být hotové do dvou týdnů.
Pavka

1. 10. 2010, 12:52

Moje kompletní elektroniku i s napájecím zdrojem vlaství konstrukce pro tři osy s obvody TB6560.
Optické oddělení, snížení proudu při nečinosti,
možnost připojení další osy. Zdroj: 35V a 12V, dvě výkoná relé pro spínání vřetene a ofuku, soft start.
Přílohy
P1010007.JPG
P1010005.JPG
P1010002.JPG
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“