bobik: ale EMC je pod linuxcem zejo? s tim si moc nerozumim, takze do toho bych asi nesel, spis bych to videl se seznamit s Mach3 v demu...a potom casem treba zakoupit licenci az bych stavel neco vetsiho...jinak s tou preklizkou by to mozna slo, uvidim, nejdriv potrebuju rozchodit ty moturky a vyresit ovladani...co bys doporucil, co pouzivas ty?
rawen: u tech tyci z tiskaren je problem ze nemam zatim stejny, nebo teda mam ale jen 2 tycky na jedno vedeni vpodstate, sice maj asi malinkato jinou povrchovou upravu, ale prumerove jsou stejny, tak by to nemel bejt problem si myslim...jinak dotaz: kdyz bych tam dal dve tycky s odlisnym prumerem, to by delalo asi logicky urcite paseku, zejo? nikdy sem nic takovyho nezkousel, tak nevim, zkousel to nekdo? (ale jak rikam asi je to total kravina).
srouby pises kvalitni, ale co si pod tim mam predstavit? v normalnim zelezarstvi jsou urcite vsechny valcovany coz moc kvalitni neni, mozna pri trose stesti bych dokazal osefovat nekoho kdo by mi je vyriznul na soustruhu, coz by uz presny mohli bejt ne? Ale je to ted dost slozity, takze zatim s timto musim pockat... jinak samojistici matice vydrzej pojezdy tam a zpatky s mensi vuli? ten plast to snese a "neosoupe" se myslis? a co jsou to mrtve vule? jako normalni vule co je mezi sroubem a matici myslis? Tolik tomu nerozumim, proto se radeji ptam, na me musis jak pro blbe

Taky variantou vymezeni vule u tech zavitovek by mohli bejt dve matice a mezi nima pruzina jak uz sem taky nekde tady videl...(pripadne priruba s vlozenou matici) mozna jeste bych dokazal "sehnat" matice budto ze silonu nebo z nejakyho kluznyho materialu nevim jak se to presne jmenuje, takova cerna hmota, ale prej se to na to pouziva, coz by mohlo bejt uz docela dobry ne? Ale urcite to nebude hned... napadlo me jestli by ta hmota nebyla dobra i na ty kluzny tyce, ale asi by to stejne chtelo necim mazat, cim mazat srouby?
Jinak na IGUSu sem brouzdal a koukal jsem treba na iglidur® R ktery by mohli mozna vyhovovat a byli by ASI levny, ale koukal jsem ze vsude maj ceny na pozadani, takze jestli tam napsat a pozeptat se? nebo mas nejaky info kolik se asitak ty pouzdra pohybujou cenove?
ovladac - variantu se servama bych asi nechtel, radeji se mi zamlouval ten napad s tim e-bay...taky jsem uz trochu o tom nekde neco cetl, ale taky ze s tim nekdo mel problemy nebo tak... nevis o nekom kdo uz neco takovyho vlastni a je s tim spokojenej? nabizela by se totiz varianta takova ze bych do toho ovladace hold ted zainvestoval vic a pripadne ho pouzil pak pro dalsi budouci stavbu, ale ted se s nim jen seznamit a tak...pro moje ucely by to bylo asi predimenzovany vuci tomu co chci stavet, ale dalo by se to pak pouzit pro nejakou dalsi lepsi a vetsi masinku, že? koukal jsem tam a v prepoctku na koruny by to asi vyslo okolo 1200Kč jestli sem teda dobre koukal... treba tady...
http://cgi.ebay.com/3-Axis-TB6560-CNC-S ... 4762wt_911 nebo mozna lepsi by bylo koupit nejakej na 4osy...
http://cgi.ebay.com/4-Axis-TB6560-CNC-S ... 5897wt_911 kdyz uz...do budoucna by se to mozna mohlo vyuzit a i kdyby ne, tak se nebude nic dit, jestli 1200 nebo 1300 to uz je celkem jedno si myslim...jestli teda koukam dobre...nevim jak je to s tim postovnym... nejsem kamarad s e-bay...takze bych potreboval nekoho kdo tam umi nakupovat nebo tak...ze by mi to tam nejak koupil jestli by to slo... nebo jsou tam i levnejsi varianty... ale nevim jak moc je to s tou kvalitou a jestli by si to rozumelo s Machem... Nejaky doporuceni nebo tak ?
Jinak ja rozebiram skoro vsechno co mi prijde pod ruku...takze to bych neresil...ano klidne bych mohl jit a vybrat 5 kapriku a jit nakupovat, ale znas to kazdej peniz mas urcenej na neco...ale prave ted je i v moji prkenici svetova krize a nevim jak dlouho potrva, takze to jinak nejde... jinak nejaky komponenty si dokazu vyrobit sam a nejaky si muzu s poprosenim nechat vyrobit jak pises...je to sice hodne omezeny a nejisty, ale myslim si ze to pujde, ale chce to cas

znas to

ty pomuzes kamaradovi a on zas pomuze tobe
PetrNC: radeji bych zustal psis u toho aby to neco frezovalo, samozrejme tuzku na to muzu pridelat a carat na papir, to stejne bude asi prvni co udelam az (jestli) neco takovyho dam dohromady...kvuli testovani... ale napad dobrej a o tomhle jsem ani nevedel, brouzdal jsem po netu a youtube a pekny
jinak soustruh ani frezku nemam...ale v krajnim pripade a kdybych potreboval neco malyho a ne moc slozityho (samozrejme presnyho) tak bych to asi dokazal sehnat od kamarada kterej sice nevlastni...ale ma k tomu pristup...

jak rikam vyjimecne neco by se nechalo no... mel jsi konkretne neco namysli? neco vyrobit k tomu navrhu?
jinak za komenty...a nazory...vim ze chci za malo penez hodne muziky a az mozna nerealne, ale verim ze kdyz na to nebudu tlacit a sem tam si neco sezenu ze to casem postavim i za opravdu maly peniz...(krom toho ovladace teda no...tech 500-1000Kč sem nadhodil nazacatek co bych tak chtel, ale pokud to bude hodne nutny, coz u toho ovladace asi bude, tak bych holt musel obetovat jeste nejakej dalsi peniz no...co nadelam...)
piste dale... asi zejtra sem hodim ty moturky a udelame takovou malou poznavacku o vhodnosti a nevhodnosti