Malý soustruh

Odpovědět
petr213

12. 5. 2010, 11:08

Ahoj,
taky jsem chtěl původně stavit soustruh podle USS, ale když jsen zjistil že vlastně všechny díly budu muset nechávat dělat tak jsem koupil asista za 10000. Neboj i na něm si mákneš než ho vytuníš.
Petr
RaS

12. 5. 2010, 12:14

prochaska píše:
RaS píše:ja se teda do te vasi kovariny nechci moc montovat, ale osobne si myslim ze kdyz koupite promu asista nebo nejaky takovy klon radove za 10000 tak ze budete na tom o tridu lepe nez s tim co je tady popsano a cenove to urcite nevyjde draz
To je právě to co kluci nechtěli - oni si chtějí soustruh udělat sami a já je úplně chápu. Jenom myslím, že když už něco stavět doma tak proto, aby to aspoň v jednom parametru bylo lepší než to co se dá koupit :-) Protože jestli je cílem si jen postavit něco čemu se s přimhouřením obou očí dá říkat soustruh tak se dá vzít kus trámku, na něj drátem přidělat vrtačku a soustruh je hotový za deset minut :-)
ja najednu stranu chapu ze si chce nekdo neco udelat, jenze z toho popisu co tady napsal, to asi nejen me pripada ze z toho nikdy soustruh nebude a budou to vyhozene penize, a pak je skutecne asi lepsi cesta jit a koupit neco co nejak funguje a upravovat treba to, ono i kdyz vezmou asista tak na nem muzou delat takovejch uprav nez to bude soustruh ze muze kutil jasat kolik s tim je prace..
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

12. 5. 2010, 1:25

No právě, mě to taky tak připadá, proto se jim do toho montuju, protože je mi líto každé, i cizí zbytečné práce :-) Jinak si taky myslím, že ten Asist + vyladění je opravdu nejsnazší cesta jak přijít k malému soustruhu :-) Pokud tedy nekoupí toho Schaublina :-)
Aleš Procháska
Engineer
Kontaktovat uživatele:

12. 5. 2010, 5:59

nemo píše:Ahoj. na Aukru je soustruh Schaublin 102 za 21 000, to je zadarmo švícar.
Kvalita i po letech.
Nemo.
No jestli to byl ten Schaublin, co byl tak nádherně bíle naštětkovanej, tak ten kdo si ho koupil moc pěkně nalítnul.... To mělo ze Schaublina jen stůl, vřeteník a lože. Suporty i koník byly nějakej bastl z jinýho stroje (rozhodně ne Schaublin) a žádný příslušenství. Navíc to bylo celý podivný, protože se ta samá mašina dražila současně i na E-bay. Nějakej blázen za to nakonec bouchnul tuším 1200 éček a z Aukra to zmizelo před koncem aukce bez příhozu.
Jinak se ale na Ebay občas něco objeví, ale ceny spíš kapku vejš. Teď se tam zrovna draží pěknej malej Schaublin 70.
QNX
Kontaktovat uživatele:

12. 5. 2010, 7:05

Engineer: Na aukru to bylo výslovně uvedené v popisu, tak jaké "moc pěkně nalítnul"?
nemo

12. 5. 2010, 8:19

Bylo to napsaný, ale i za lože a vřeteník pokud byly v dobrém stavu, tak pěkná cena.N.
Není vedení jako vedení.
Engineer
Kontaktovat uživatele:

13. 5. 2010, 10:35

To, že to není origo ten prodávající napsal až někdy ke konci aukce když jsem ho na to upozornil že by bylo slušné to tam dát. Vtip byl ale ten, že on ten soustruh evidentně ani neměl. Podle všeho si myslel, že ho levně koupí na tom E-bay a tady obratem prodá. chtěl bych vidět co by dělal kdyby mu tam někdo přihodil na tu vyvolávačku a on se o to musel na E-bay poprat a koupit za víc než za kolik jej tady prodával.

Jinak ta cena za stůl, lože a vřeteník opravdu nebyla špatná, ale popravdě třeba i na E-bay se poslední dobou občas objeví "levný" Schaublin 102. Většinou revolverák nebo hydropneumatická varianta. O to se tam lidi obvykle moc neperou a přitom vřeteník, stůl a lože to má shodný s klasickou mašinou.
Jenže sehnat pak solo koník a solo suporty je už skoro vždy palba....
Engineer
Kontaktovat uživatele:

13. 5. 2010, 10:38

QNX píše:Engineer: Na aukru to bylo výslovně uvedené v popisu, tak jaké "moc pěkně nalítnul"?
Nemluvil jsem o Aukru, tam se to ani neprodalo a prodávající to stáhnul před koncem aukce. Nalítnul si určitě ten kdo to koupil na E-bay kde se tamní prodejce tvářil, že to je originál a neměl tam jedinou slušnou fotku zblízka.
varok

15. 5. 2010, 5:08

Pro pana Procházku a ostatní: Že tady někdo napsal úplné blbosti, to já za to nemůžu. Jsem sice začátečník v tomto oboru, jsem vyučen zámečník a mám sice už propadlý svářecí průkaz, ale vím že něco takového svářet je úplná pitomost. Já to svářet z plocháčů rozhodně nebudu, protože vím, co udělá tepelná roztažnost. Pokud chci být alespoň v desetinách, musím to lože udělat v celku. Asi to nechám vyfrézovat a přebrousit. Zbytek si udělám sám. Svářet možná budu jen úchyt motoru, nebo podobně, jak tady už někdo psal.
A pro ty, co tady pořád dokola opakují, že si mám koupit nějaký malý hotový soustruh, hádat se s nimi nebudu.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

15. 5. 2010, 5:33

varok píše:Pro pana Procházku a ostatní: Že tady někdo napsal úplné blbosti, to já za to nemůžu.
Však to také nebylo na vás :-) Ono se pár lidí připojilo, tak jsem reagoval :-)
Aleš Procháska
nemo

15. 5. 2010, 5:49

Ahoj,
protože stavím také soustruh, mohu potvrdit, že cena se šplhá už ke 40 000.
Proto ten můj názor na lože ze schaublina, já bych ho dnes koupil, ale už jsem příliš daleko se stavbou. Na druhou stranu, něco se naučím a stroj budu znát jako své boty.
Nemo.
Není vedení jako vedení.
varok

16. 5. 2010, 9:29

Aha, tak to se pane Procházka omlouvám. Myslel jsem, že to bylo na mě. Jak mi bylo porazeno, udělal jsem si návrh, jak to budu dělat. Mám i přibližný výkres, bohužel kreslený jen ručně. S profi programy na kreslení návrhů mašinek nemám zkušenosti a neumím to. Jestli to půjde, tak sem dám alespoň nějaký ten obrázek, jak bych si to představoval.
ros99

9. 10. 2010, 9:35

Zdravím všechny konstruktéry,mechaniky a kutily!dovolím si přidat svou trošku do mlýna :D svařovat lože není blbost ale musí se nechat vyžíhat na odstranení pnutí /před obráběním / to mám z vlastní zkušenosti :wink: .podle USS jsem dělal soustruh před 25 lety 3roky :cry: ale po větších ůpravách byl výbornej :? potom jsem zjistil že spoustu věcí se dá sehnat hotovejch a dvoje lože mám přímo ze šrotu :D na šrotiště vydej se jen z patentem Findejse!
varok

13. 10. 2010, 3:20

Díky za radu. Už jsem sehnal člověka, který mi snad vyrobí lože, které potřebuji. Jen si potřebuji někde ověřit, jestli je to reálné, tak jak si to představuji. Tady se ale raději už ptát nebudu, protože tady jen každý nadává a neporadí nikdo.
Mirek-Gravos
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

13. 10. 2010, 4:34

To Varok:
protoze i ja jsem ti venoval svuj cas, abych Ti poradil, tvoje posledni veta me docela mrzi. Spousta lidi tu vyslovila svuj nazor, pochopitelne casto rozdilny- kazdy dle sve zkusenosti a vetsinou ve snaze pomoci. A pokud Ti to pripada jako nadavani a mas pocit, ze jsi se nic nedozvedel, tak to pardon....
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“