Kvalitní výkresová dokumentace, tj. základ, bez ní to nejde. V 3D modelu, je to pochopitelně lepší. Ale mohou nastat při skládání frézky i takové věci, které by tě nenapadli, ani náhodou. Jako jednu z posledních věcí pro Petra (CZ_Pascal) jsem dělal zakončení na trapézech (2ks) pro osu X. Petr si pro ně přijel, myslím. že druhý den mě volal, že mu nejdou zašroubovat matice na ten trapéz. Myslel jsem, že je problém v závitu pro KM 0 matici tj, závit M 10x0,75. pro dotažení ložisek k sobě pro nastavení axiální vůle. Tak jsem odpověděl, ať přijede, není problém, ke mě dojet, bydlíme kousek od sebe. Tak Petr dojel, a problém, byl jiný a jak se zdálo tak velký. Na ten trapéz ( TR 16x4) totiž nešly našroubovat bronzové matice, zalisované v domečku ( dvě matice zalisované v hliníkovém domečku, s jednou maticí je možnost pootáčení a tím nastavování vůle ) Prostě kousek na ten trapéz ten domeček s maticemi šel našroubovat a konečná - infarktová situace. Pro vysvětlení - při výrobě bronzových matic, jsem používal jako etalon TR 16x4 závitové tyče, které mě Petr dodal, a ty nejrovnější se později použily pro osu Z a pro osu Y. Pro osu X se kupovali nové TR 16x4 záv. tyče a doufali, jsme, že budou rovnější, než ty předchozí, no nějak se to podařilo a já jsem na nich udělal to zakončení. A teď takový problém, co s tím? Najednou mě osvítila myšlenka, která přijde tak jednou za 10 let. Vzal jsem mikrometr a změřil ten trapéz, co sloužil jako etalon při výrobě těch bronzových matic. Tak ten měl průměr 15,75mm, a ty trapézy pro osu X měli průměr 15,83mm. Takže pokusně se osmirkoval kousek toho trapézu o -0,05mm - heureka a už to tam šlo jako.........Tak se osmirkovali ty trapézy po celé délce, a problém byl pryč, a Petr už zářil jako Vánoční stromek

Takže nějaké to dolícování na těch frézkách bude asi vždy

Rosťa