Jednou jsem rozebral akvaristické čerpadlo a vevnitř byl měch, který byl stlačován a na výstupu byl ventil bránící zpětnému proudění. Voda neměla šanci se z toho nijak dostat (dokud se měch neprotrhne).
Dokonce tam nebyl ani motor, jen elektromagnet, který vibroval tím měchem a mírně ho periodicky stlačoval, což stačilo k tomu, že voda pomalu protékala.
Nešlo by použít totéž, ale místo elektromagnetu motor s vačkou = měch stlačován pomaleji a větší silou? Příp. dva měchy a stlačování posunout fázově o 180˚. V podstatě jediná slabina je ten ventil a to lze řešit malou kuličkou, která se ve směru, kam kapalina proudit nemá, přitiskne na otvor a ucpe odtok. Viděl jsem podobné řešení na kanylách.
Btw ... dosud jsem čistil trysky injekcí s nasazenou krátkou hadičkou, která je tak akorát měkká, aby se dala na trysky přitisknout. Ale doporučuji jen odvážným, inkoust se opravdu blbě odstraňuje z míst kam nepatří

Na druhou stranu jsou tiskárny, kde zaschlý inkoust znamená smrt zařízení a cena hlavy/trysek je skoro stejná jako nový tiskárna.