Pokus řídící software

ruzne programy,konverze dat, digitalizace, atd...
zavadils
Kontaktovat uživatele:

2. 12. 2010, 6:07

Zdravím, všechny, takj jsem se asi fakt dost nudil a zkusil jsem vytvořit mini prográmek pro řízení krokových motorů. Když se bude někdo nudit tak ho můžete testnou na různých PC. Výstupy jsou zatím neměné na pinu 2=step a 3=dir. Jsem zvědavej jestlii to bude někomu fungovat. Kritiky se nebojím. Tak sem sní.
Přílohy
CNC.rar
(21.88 KiB) Staženo 369 x
zavadils
Kontaktovat uživatele:

2. 12. 2010, 6:12

Zdravím, všechny, takj jsem se asi fakt dost nudil a zkusil jsem vytvořit mini prográmek pro řízení krokových motorů. Když se bude někdo nudit tak ho můžete testnout na vašem PC. Výstupy jsou zatím neměné na pinu 2=step a 3=dir. Jsem zvědavej, jestli to bude někomu fungovat. Kritiky se nebojím. Tak sem sní. Že by nová konkurence Machu :-) :-)
Přílohy
CNC.rar
(21.88 KiB) Staženo 274 x
lubos
Sponzor fora

2. 12. 2010, 7:53

Jen malý dotázek, chceš z toho udělat něco komplexního nebo si jen hrát :)
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
zavadils
Kontaktovat uživatele:

2. 12. 2010, 7:54

lubos píše:Jen malý dotázek, chceš z toho udělat něco komplexního nebo si jen hrát :)
no když to půjde, tak bych to chtěl dotáhnout dál, ale nevím nevím.
zavadils
Kontaktovat uživatele:

2. 12. 2010, 8:11

zkoušel to někdo, funguje vám to?
cenco

2. 12. 2010, 9:14

ja by som to nazval inak, napr sebestova :)
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

2. 12. 2010, 9:55

Nemám teď k PC připojený drivery, takže jsem si prográmek pustil jen "na sucho". Vypadá to, že pro účely testování, zda je vše správně propojeno, by mohl klidně už teď sloužit. Taky je to dobrý pro Tebe, že pochopíš mnohem lépe podstatu věci než někdo, kdo si nainstaluje hotový soft.
Předpokládám, že to ale funguje jen na Win98, když prý pod Win XP není přímý přístup na LPT?
Nicméně - pokud bys z toho chtěl udělat opravdu funkční soft, tak Tě čekají takové maličkosti jako zrychlení/zpomalení, synchronní pohyb aspoň ve 2 osách (tedy ne po kolmých úsečkách, ale i po šikmých), problémy s generováním pravidelných pulsů o frekvenci nad 10 kHz, načítání g-kódu, navazování pohybu mezi jednotlivými příkazy ... Je to velké sousto.

Shodou okolností mám toto vše už za sebou, pouze místo G-kódu načítám přímo DXF formát. Zdá se že to funguje, ale stále ladím, stále ladím ... :-) Ale až to odladím, tak mi chybí to jediné co Ty máš - uživatelské rozhraní ;-)

Přeju příjemnou zábavu. Já už to píšu čtvrtým rokem (ale pravda, dostanu se k tomu velmi zřídka). :D
Petr Spáčil
HonzaCh

2. 12. 2010, 10:18

:?
Win7/Pro
Přílohy
capture_20101202_231455.gif
lapa
medaile za lepsi forum

2. 12. 2010, 10:37

V čem (jednotka) je délka impulsů (v okně nabídky "Piny")?
Co znamená zapnout stroj, jako že mu (CNC) dám šťávu nebo že se spouští program?
Co znamená JMP?
Co znamená "posuv po" (v okně nabídky "Piny")?
Neuvádějí se jednotky v hranatých závorkách (ale to fakt nevím)?
Polžka menu Soubor/Otevřít G-code nic neudělá (např. žádný dialog).
Položka menu "Nastavení" nabízí "Piny", ale v tom okně se nastavuje mnohem víc údajů - název nekoresponduje s obsahem.

Jo, WinXP Pro/SP3.

Ale psal jsi, že se nebojíš, tak to ber jako konstruktivní soudružskou kritiku - starší vědí :-).
zavadils
Kontaktovat uživatele:

3. 12. 2010, 5:50

Krutor píše:Nemám teď k PC připojený drivery, takže jsem si prográmek pustil jen "na sucho". Vypadá to, že pro účely testování, zda je vše správně propojeno, by mohl klidně už teď sloužit. Taky je to dobrý pro Tebe, že pochopíš mnohem lépe podstatu věci než někdo, kdo si nainstaluje hotový soft.
Předpokládám, že to ale funguje jen na Win98, když prý pod Win XP není přímý přístup na LPT?
Nicméně - pokud bys z toho chtěl udělat opravdu funkční soft, tak Tě čekají takové maličkosti jako zrychlení/zpomalení, synchronní pohyb aspoň ve 2 osách (tedy ne po kolmých úsečkách, ale i po šikmých), problémy s generováním pravidelných pulsů o frekvenci nad 10 kHz, načítání g-kódu, navazování pohybu mezi jednotlivými příkazy ... Je to velké sousto.

Shodou okolností mám toto vše už za sebou, pouze místo G-kódu načítám přímo DXF formát. Zdá se že to funguje, ale stále ladím, stále ladím ... :-) Ale až to odladím, tak mi chybí to jediné co Ty máš - uživatelské rozhraní ;-)

Přeju příjemnou zábavu. Já už to píšu čtvrtým rokem (ale pravda, dostanu se k tomu velmi zřídka). :D
jj, já to otestoval a funguje mi to. Těch dalších složitostí jsem si plně vědom. Uvidím jak to vše půjde. Ted přemýšlím na tom zpomalení a zrychlení. Jinak funguje to pod Win XP, proto používám přiloženou knihovnu. Jinak další větší oříšek pro mě bude s generováním vyšší frekvence.

Ale jak jsi říkal, pro testování a naučení je to skvělý.
zavadils
Kontaktovat uživatele:

3. 12. 2010, 5:56

HonzaCh píše::?
Win7/Pro

Ups, ladil jsem to pod Win XP, takže pod Win 7, to zřejmě nepojede.
zavadils
Kontaktovat uživatele:

3. 12. 2010, 6:03

lapa píše:V čem (jednotka) je délka impulsů (v okně nabídky "Piny")?
Co znamená zapnout stroj, jako že mu (CNC) dám šťávu nebo že se spouští program?
Co znamená JMP?
Co znamená "posuv po" (v okně nabídky "Piny")?
Neuvádějí se jednotky v hranatých závorkách (ale to fakt nevím)?
Polžka menu Soubor/Otevřít G-code nic neudělá (např. žádný dialog).
Položka menu "Nastavení" nabízí "Piny", ale v tom okně se nastavuje mnohem víc údajů - název nekoresponduje s obsahem.

Jo, WinXP Pro/SP3.

Ale psal jsi, že se nebojíš, tak to ber jako konstruktivní soudružskou kritiku - starší vědí :-).
Délka impulsů je právě jakási fiktivní jednotka, je závisla na výkonu procesoru, takže těžko to jde brát jako přesně danou hodnotu.

Zapnout stroj: zatím není kompetně dodělaný, jinak by měl spustit program a na nějakým výstupu přes relé spustit napájení do CNC.
JMP je že najede na hodnotu danou vedle.
Posuv je kolik se má posunout mm po stisku šipky.
Soubor otevřít GCode není kompletní - dělám.
Položka piny byla jako první. Jaký název by jsi použil aby to bylo jasné?
oscar

3. 12. 2010, 7:57

vim ze kazdy pokus o cokoliv je po zasluze zkritizovan a tak to zkusim vzit z jine stranky.

zacinat program tak jako to delas ty je jako zacinat stavbu domu natiranim fasady a vyberem barvy oken.

ukol jez jsi si dal prece neni o UI, ale o tom generovat spravny pocet spravnych pulsu spravne osy ve spravnou dobu.

zjednodusene receno pocet pulsu jedne osy je funkci casu. toto az dokazes algoritmizovat, muzes zacit posilat na nejaky vystup.

zkus napsat funkci (klidne v excelu) jez vygeneruje vystup pro pojezd jedne jedne osy pro danou rychlost a dane zrychleni.
(to neni o programovani, ale o matematice)

pokud toto se ti povede, pokracuj a kombinuj to s druhou a treti osou.

pokud se dostanes i pres toto, zacni resit jestli se ti to povede v realnem case pocitat a posilat do nejake vystupni vrstvy.

pak zjistis ze je PC pomale ci ze ti to OS porad rusi a pujdes do hardwaroveho reseni aka gravos.

imho to je prace pro jednoho cloveka na nekolik clovekolet.

osobne si dokazu predstavit lepsi a lepe honorovanou praci. treba delat nejake pekne vyrobky.....
lapa
medaile za lepsi forum

3. 12. 2010, 8:01

zavadils píše: Zapnout stroj: zatím není kompetně dodělaný, jinak by měl spustit program a na nějakým výstupu přes relé spustit napájení do CNC.
JMP je že najede na hodnotu danou vedle.
Položka piny byla jako první. Jaký název by jsi použil aby to bylo jasné?
Zapnout stroj bych přejmenoval na např. "Spustit G kód" (program už přece běží).
Je dobře/bezpečné z programu pouštět napájení do CNC?
JMP asi na "Najeď na hodnotu".
Piny možná na "Parametry os".

Ale nepíšu CNC programy :-).

A poznámka: proč k témuž máš dvě témata? Není lepší je sloučit?
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

3. 12. 2010, 8:42

myslim ze by jsi mel zacit uplne odjinud
treba koupit mesu a precist si dokumentaci od softDMC (nebo ten novej gravos za 1000,- jak je nahore v banneru) a vyuzit sve rozhrani k tomu aby davalo prikazy prave tomu hardware

protoze drive nebo pozdeji zjistis ze pod windows nevygenerujes kvalitne pulzy a stovky hodin budou vnivec
navic s tou softdmc budes mit vyreseno spoustu low level veci a budes se moct zamerit na interpretovani kodu tak

opravdu doporucuju na to kouknout pak totiz tva prace bude mit velky smysl
tvuj dosavadni pokus ho prilis nema vzhledem k tomu ze existuje mnoho podobnych pokusu
vice ci mene dotazenych (nejvic asi mach) a vsechny maji stejny problem - REALTIME
viz: http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=24&t=5837

pak prijde jeden sporic obrazovky nebo pohyb mysi v nespravnou dobu a program se pro nedostatek sys. prostredku zhrouti
s tou softdmc ti muzoj prijit hromy blesky a masina pojede dal

presne tahkhle nejak to maj reseny dospely masiny
je tam windows embedded edition a nejaky obsluzny soft a hardware ktery se stara o realtime (treba sinumerik)

jo a priste nezakladej dve vlakna s tim samym tematem
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Odpovědět

Zpět na „Ostatní software“